Social media

Instagram-updates! Van nieuwe stickers in stories tot een eigen chatbot

0

Ben jij het woord ‘nieuw’ ook zo vaak tegengekomen op Instagram afgelopen weken? Ik zag weer heel wat nieuwe functies, met name in stories, maar ook op andere plekken in de app. Lees snel verder voor een overzicht van de nieuwste updates.

1. Zojuist bekeken

Is het je al opgevallen? Als je vanuit een post uit je feed naar het profiel van de maker doorklikt, staat er bij de post die je in je feed zag in het overzicht: ‘Zojuist bekeken’.

screenshot van 'zojuist bekeken' op Instagram-profiel

Dat doet me een beetje denken aan dezelfde functie die TikTok al langer heeft. Wanneer je vanuit een video op je ‘For you page’ naar het profiel van de maker doorklikt, scrolt de pagina vanzelf naar de video die je zojuist hebt bekeken. Handig als er daarvoor of daarna video’s zijn geplaatst die over hetzelfde onderwerp gaan en je daar meer over wil zien.

2. Nieuwe stickers maken

Voordat ik de nieuwe sticker toelicht: het overzicht van stickers in stories heeft sowieso een nieuwe look gekregen. Het overzicht ziet er nu erg speels uit. Ik moet er nog een beetje aan wennen, maar het is wel heel handig dat je niet meer hoeft te scrollen: je ziet de opties in één oogopslag.

Nieuwe look van overzicht stickers in Instagram stories

Maar welke nieuwe opties voor stickers zijn er dan? Je ziet het al staan in bovenstaande afbeelding, maar ik licht ze graag nog wat verder toe.

Kaders

De optie ‘kaders’ is een leuke! Je voegt dan een soort polaroid-foto toe aan je story, waarbij je volgers ook echt met hun telefoon moeten schudden om de foto te ‘ontwikkelen’. Net als vroegâh. 😉 Tikken kan nu trouwens ook, voor als je niet te wild wil doen met je telefoon.

Er wordt automatisch een datum en tijd toegevoegd van wanneer je de foto hebt gemaakt. Je kunt er ook een tekstje en/of emoji bij zetten. Let op: de tekst kan uit maximaal 19 tekens bestaan, inclusief spaties. Veel ruimte voor tekst in de polaroid-foto is er dus niet.

screenshot kaders in stories

Eigen inhoud toevoegen muziek

Muziek kon je al een tijdje toevoegen in je stories, maar nu kun je ook je volgers een lied laten toevoegen waar ze naar luisteren. In principe kun je je volgers dus laten bijdragen aan jouw story. Nuttig als je benieuwd bent naar welke muziek je doelgroep luistert bijvoorbeeld, die muziek kun je dan weer inzetten bij je volgende stories of reels.

screenshot eigen inhoud toevoegen muziek in instagram stories

Onthul

Met deze sticker kun je een ‘geheime’ story maken. Als je deze sticker toevoegt, kunnen volgers je story alleen zien als ze je een DM sturen. De story die ze zien is dus in eerste instantie ‘geblurred’, maar je kunt wel een hint weggeven over waar de verborgen story over gaat. Dat ziet er dan zo uit:

screenshot optie onthul in instagram stories

Wel een beetje verwarrend misschien, want je zou denken dat de polaroid-functie ‘onthul’ heet in plaats van ‘kaders’.

Uitsneden

Je kunt stickers toevoegen in je story, stickers van eigen foto’s. Kies voor ‘uitsneden’ en selecteer een foto of video uit je bibliotheek waar je iets uit wil knippen. Wel handig als dit een foto of video is waar een duidelijk object in staat wat je erin wil hebben.

Instagram maakt in eerste instantie zelf een selectie van het object, maar als je het liever anders uitgeknipt wil hebben kan je dat ook handmatig doen. Zie hier het grappige voorbeeld van Instagram zelf:

Voorbeeld van Instagram zelf: Instagram uitsneden stickers in stories

Tip: creatief zijn met deze opties? Volg de Instagram-account creators (van Instagram zelf) voor inspiratie en tips voor contentcreatie op Instagram.

3. Nieuwe functies in berichten

Net als in stories, zijn er ook in berichten een aantal nieuwe updates die goed van pas komen. Ik moet zeggen, Instagram-berichten begint op deze manier steeds meer op WhatsApp te lijken. Maar goed, logisch ook, met dezelfde eigenaar.

Bericht aanpassen

Heb je een privébericht verstuurd en te snel op enter gedrukt? Of ben je toch niet helemaal tevreden over de inhoud? Je kunt nu in je DM’s een bericht binnen 15 minuten nog aanpassen. Handig!

Verstuur een stil bericht

Als je een berichtje wil sturen via DM, maar niet wil dat de ontvanger een melding ontvangt (bijvoorbeeld omdat je weet dat diegene op de fiets zit / autorijdt), kun je een ‘stil’ bericht sturen. Dan krijgt de ontvanger geen melding, maar zien ze uiteindelijk bij het openen van de app wel dat ze een berichtje hebben. Dit doe je door /silent voor je bericht te plaatsen.

Online zag ik dat dit al een tijdje bestond, maar daar was ik zelf niet van op de hoogte. Het trok mijn aandacht doordat ik dit weekend ineens onderstaande melding kreeg bij het sturen van een bericht via Instagram.

screenshot van melding voor Silent-functie Instagram berichten

En zoals je ziet, kreeg ik dus ook een melding dat je berichten nu kunt aanpassen.

Chats pinnen

Gebruik je groepschats in Instagram of praat je simpelweg vaak met iemand die je graag bovenaan je lijstje hebt staan? Je kunt je favoriete mensen / chats nu pinnen in Instagram. Dan staan ze dus altijd bovenaan je lijstje met chats!

Leesbevestiging uitschakelen

\Net als op WhatsApp, kun je het op Instagram zien als iemand je bericht heeft gelezen. En net als op WhatsApp, kun je dat nu ook uitschakelen. Zo doe je dat:

 1. Ga naar instellingen
 2. Klik op ‘chatberichten en antwoorden op verhalen’
 3. Klik op ‘leesbewijzen weergeven’
 4. Schakel het uit via het blauwe schakelaartje

Bewaar je favoriete stickers

Zelf ben ik niet zo vaak te vinden in de privéberichten op Instagram, maar op WhatsApp gebruik ik stickers wel graag en heb ik er een hoop bij bewaard staan.

In Instagram kan dat nu ook. Kom je een sticker tegen die je echt heel leuk vindt? Of wellicht een die goed bij jouw bedrijf past? Dan kun je ‘m nu ingedrukt houden en vervolgens bewaren, zodat ‘ie altijd bovenaan je stickers staat als je deze optie aanklikt.

Thema’s

Je kunt nu thema’s instellen bij je chats. Niet heel nuttig, maar wel geinig.

 1. Ga naar de chat waarvan je het thema wil aanpassen
 2. Klik bovenaan op de naam van de chat (of de persoon waarmee je chat)
 3. Klik op ‘thema’ en kies een van de thema’s, zoals ‘Wonka’, ‘Dune’ of ‘Avocado’.

4. Meer foto’s in carrousel

Ik heb het al een paar keer voorbij zien komen: mensen die meer dan 10 foto’s in een Instagram-carrousel kwijt kunnen. Mij lukt het nog niet, maar het lijkt erop dat Instagram dit wel aan het uitrollen is. In de toekomst wordt het waarschijnlijk mogelijk om 15-20 foto’s tegelijk te plaatsen. Wie weet kan jij dit al wel!

5. Een eigen chatbot

Meta is Meta AI al aan het uitrollen in verschillende landen, maar voor Instagram komen ze met nóg iets nieuws: het bouwen van een eigen chatbot. Of eigenlijk: je eigen AI-vriend.

Dit zou je er bijvoorbeeld bij kunnen instellen, volgens dit draadje op X van Alessandro Paluzzi en deze op Threads:

 • Topics die je interessant of leuk vindt en waar je graag over praat (topics die als onveilig worden gezien kun je niet toevoegen trouwens, gelukkig).
 • Waar je je AI voor wil gebruiken en wat deze voor je moet doen (wil je bijvoorbeeld dat ‘ie je helpt met het plannen van je volgende reis? Of wil je een personal shopper voor de perfecte cadeaus?).
 • Welk geslacht je chatbot heeft, welke etniciteit en in welke leeftijdscategorie deze zit.
 • Welke persoonlijkheid deze heeft (bijvoorbeeld enthousiast of creatief).
 • Je kunt dingen in het geheugen van de AI stoppen, door vragen en antwoorden daarop in te stellen.
 • Dit voelt een beetje als het vorige punt, maar je kunt ook feiten over jezelf toevoegen waarvan je wil dat je AI ervan op de hoogte is.
 • Je kunt ‘auto replies’ instellen, zodat je AI automatisch op berichten reageert voor jou.

Het zal nog even duren, maar het klinkt wel interessant. Misschien kunnen we er straks ook gewoon letterlijk mee praten, net als bij de nieuwe update van OpenAI, GPT-4o.

Instagram is lekker bezig

Instagram is lekker bezig met al die updates en nieuwe AI-functies. Ik ben heel benieuwd waar ze de komende tijd nog meer mee gaan komen. Meta blijft zich in elk geval ontwikkelen, dat is duidelijk.

Het kan zomaar zo zijn dat ik nog wat updates heb gemist. Deel het vooral als jij er nog meer tegen bent gekomen!