Klantcontact

Een online formulier in een kwartier? Gebruik deze AI-tools

0

Online formulieren worden steeds slimmer en gebruiksvriendelijker. Met ingebouwde of externe AI-tools genereer je in een handomdraai een digitale vragenlijst of een registratieformulier. Zo kun je tijd besparen én je formulier bevat misschien vragen waar je zelf niet zo snel aan zou denken.

Er zijn ontelbaar veel online formulieren in omloop. Miljarden misschien wel! Iemand organiseert een evenement. Gratis! Wel even je gegevens achterlaten. Op LinkedIn laat een connectie weten: ‘Mijn neefje doet onderzoek voor zijn opleiding, graag de enquête invullen’. Of: ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op…’.

De formulieren die worden gebruikt zijn gemaakt in gratis tools zoals Google Forms. Betaalde varianten zijn bijvoorbeeld SurveyMonkey of MS Forms uit de Office 365-suite.

Google Forms

Verreweg de populairste tool voor het maken van online formulieren is Google Forms. Het is gratis, makkelijk en intuïtief te gebruiken en onderdeel van het Google-ecosysteem. Het maken van een inlog is om die reden waarschijnlijk niet eens meer nodig.

Maar … Google Forms heeft op dit moment geen ingebouwde AI-tool! Een gemiste kans voor het bedrijf achter Gemini. Het zal vast niet lang meer duren voor die er komt, maar tot die tijd kun je bijvoorbeeld de Chrome plug-in AI Assist for Gemini gebruiken.

screenshot Google Forms en Gemini for form

 

Chrome plug-in AI Assist for Gemini

Hiermee kun je een enkele vraag genereren of een complete quiz. Je geeft het onderwerp aan, de leeftijd van de doelgroep van het formulier, het aantal vragen en het aantal antwoorden. AI doet de rest.

Helaas is het mij niet gelukt op deze manier een Google Formulier te genereren, maar de belofte van Google Forms in combinatie met AI is groot.

Forms.app

Totdat Google Forms haar AI-belofte inlost, kun je in mijn optiek beter gebruikmaken van alternatieven, zoals Forms.app. Op de voorbeeldpagina van deze tool krijg je zonder inlog een goed idee van de snelheid en het gemak waarmee deze tool formulieren genereert.

screenshot van forms.app

Involve.me

Involve.me gaat nog een stap verder. Deze tool genereert formulieren in de huisstijl van je website. Hoewel de tool Nederlands ‘verstaat’, zijn de teksten die worden gegenereerd dit niet.

involve.me screenshot integratie van huisstijl

SurveyMonkey

SurveyMonkey biedt de mogelijkheid om formulieren te maken met behulp van AI. Deze functie wordt ondersteund door OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. ‘Neem geen gevoelige informatie op in uw opdrachten’, geeft SurveyMonkey ons nog mee. Voor deze AI-functie zijn aanvullende voorwaarden van toepassing.

Bij het invoeren van de prompt heb je de mogelijkheid om voorbeeldprompts te gebruiken, om snel een voorbeeldformulier te maken en een indruk van de mogelijkheden te krijgen.

screenshot mogelijkheden SurveyMonkey AI

Het resultaat kun je nog aanpassen voor je de enquête deelt.

screenshot aanpassen prompt online formulier in surveymonkey

MS Forms in combinatie met Copilot

Veel bedrijven maken gebruik van Office 365 en hebben daarmee toegang tot MS Forms. Met Copilot kun je online formulieren genereren. AI denkt dan mee over titels en de inhoud van de vragen én kan zelfs een header-afbeelding voor je formulier genereren.video online formulier in Copilot Microsoft 365

Heb je geen Copilot? Dan biedt MS Forms andere slimme opties. Zoals het omzetten van een Word-bestand naar een online formulier. Typ je vragen eenvoudig in Word en importeer deze in MS Forms. Een formulier maken is zo eenvoudig, zelfs als je geen ervaring hebt met MS Forms. Binnen een kwartier een online formulier maken, moet op deze manier zeker kunnen. Zelfs zonder AI-ondersteuning!

Wil je vanuit MS Forms een bevestigingsmail sturen aan personen die een antwoord hebben ingestuurd? Gebruik dan Power Automate, om Forms en Outlook te koppelen. Het resultaat ziet er behoorlijk rechttoe-rechtaan uit, maar het is wel efficiënt.

Formulier om online formulieren te verbeteren

Stel, er bestaat een online formulier waarmee al die formuliermakers gezamenlijk feedback vragen. Dan zou ik dat zeker wel willen invullen, op basis van wat ik nu heb gezien!

Naam: Maarten Jansen

Gebruikt online formulieren voor: Registratie deelnemers evenementen, uitvragen vrijwilligerstevredenheid, uitvragen toestemming gebruik beeldmateriaal (AVG), online ideeënbox.

Met welke verwachting begon je dit artikel te schrijven: AI is geïntegreerd in steeds meer tools. Formulieren met AI genereren moet zeker mogelijk zijn.

Wat is je conclusie: Er zijn zeker mogelijkheden, maar de echte doorbraak moet nog komen. Dat Google Forms nog geen geïntegreerde AI-tool heeft, verbaast me.

Heb je nog tips voor makers van online formulieren: Blijf zeker doorontwikkelen. Denk ook aan andere manieren van het verzamelen van gegevens, bijvoorbeeld via spraak of video.