Employer branding in 2025: de krapte blijft, dus kwaliteit voorop

Employer branding in 2025: de krapte blijft, dus kwaliteit voorop

Is het jou al gelukt om nieuw personeel te werven? Het afgelopen jaar stond namelijk meer dan ooit in het teken van goede employer branding. Met aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, maar ook kandidaten die zelf kritischer worden, valt het aannemen van nieuw personeel niet altijd mee. Hoe ziet 2025 eruit? Spoiler: de krapte blijft en kwaliteit wordt nog belangrijker.

Vorig jaar nam ik jullie mee in de employer branding-trends van 2024. En met het nieuwe jaar voor de deur is tijd voor de laatste trends. Gebaseerd op een combinatie van onze eigen ervaring binnen HR, input vanuit mijn collega’s bij Buro Aangenaam en data uit verschillende onderzoeken.

Trend 1: van kwantiteit naar kwaliteit

We horen het nog heel vaak. Groeien door meer personeel aan te nemen. Op zich een mooi doel, maar houd je ook rekening met de kwaliteit van de sollicitanten? En passen deze kandidaten voldoende bij jouw bedrijf? Het aannemen van kwalitatieve medewerkers, waar soft skills minstens net zo belangrijk zijn, wordt steeds belangrijker. We zien zelf namelijk steeds vaker dat potentiële medewerkers zelf ook kritischer kijken of een werkgever bij hun past.

Ook binnen onze organisaties hebben we hier een bewuste keuze gemaakt. Tijdens ons sollicitatieproces laten we na een eerste gesprek een kandidaat langskomen voor een uitgebreide case. Daar rekenen we een dagdeel plus lunch voor.

Op deze manier krijgen wij een goed beeld van de kandidaat. En omgekeerd krijgen zij een beter beeld van de organisatie. Als resultaat nemen we soms minder collega’s aan, maar is de kwaliteit van de collega’s die worden aangenomen gemiddeld goed. Ze passen goed bij de organisatie en draaien al snel volledig mee.

Trend 2: veranderingen vanuit de overheid, het handhaven van schijnzelfstandigheid

Per 1 januari 2025 wordt er strenger gehandhaafd op de zogeheten ‘schijnzelfstandigheid’. Dit betekent dat iemand als zzp’er werkt voor een organisatie, maar er eigenlijk sprake is van een dienstverband. Hierbij wordt dus een schijnconstructie opgezet, waarbij de werkgever minder premies en belastingen hoeft te betalen en de zzp’er aan zijn of haar uurloon vast kan houden. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat één op de vier zzp’ers de kans groot acht dat zij als schijnzelfstandige zullen worden gezien.

Wat dat voor jou als werkgever voor kansen biedt? De verwachting is dat een deel van deze zzp’ers het liefst wel een vaste plek willen behouden en daarmee de keuze maken om in loondienst te gaan. Ga dus in gesprek en kijk met elkaar waarom iemand koos voor het worden van een zzp’er. Dit is lang niet altijd alleen vanuit financiële overwegingen, maar bijvoorbeeld vrijheid om je eigen tijd in te delen is een belangrijke factor. En daar kun jij als werkgever op inspelen met goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Vraag jij je nou af of jij als schijnzelfstandige gezien kunt worden? Vanuit de overheid is een handig document opgesteld, met een soort checklist om dit na te gaan.

Trend 3: de krapte op de arbeidsmarkt blijft ook in 2025

Het zal je misschien niet verbazen, maar ook in 2025 blijft de krapte op de arbeidsmarkt bestaan. In sommige branches zal deze zelfs nog krapper worden. Daarom is het behoud van medewerkers belangrijker dan ooit. Maar er is hoop.

In het algemeen zien we dat het aantal ‘switchers’ afneemt. Mensen zitten comfortabeler op de plek waar ze zitten en het aantal mensen dat van baan switcht neemt sinds 2022 structureel af. In de coronaperiode stegen de lonen fors en leek het gras al snel groener bij de concurrent. Dit stabiliseert zich. Daarnaast speelt de roerige tijden waar we inzitten, zowel politiek en economisch (het geluid dat er een kantelpunt in de economie aan zit te komen), hier een rol in. Mensen hebben behoefte aan vastigheid.

Daarnaast zijn bedrijven actiever bezig met hun werkgeversmerk. Ze bieden meer vrijheden en denken ze met hun medewerkers mee over wat voor hen ‘zinvol werk’ inhoudt. Deze trend is sinds corona al een tijdje aan de gang. Als laatste zien we het aankomende jaar dat het geven van een vast contract (vaak al na een proeftijd) de norm wordt. In 2024 was het totale aantal mensen dat een vast contract heeft al 55%, een record!

Collega's

5 tips voor het nieuwe jaar

Hoe zorg je nou voor je (nieuwe) medewerkers?

Zorg voor meer entertainmentwaarde in je content

De uitdaging ligt hier in informatie overbrengen op een vermakende manier. Kijk maar eens naar HEMA. Zij zijn al goed bezig. “Authenciteit is key”, aldus mijn collega Leonie. Bij deze video’s krijg je als potentiele kandidaat het gevoel “hier wil ik ook werken!”. Zonder direct de vacatures onder de aandacht te brengen.

Vergeet de inzet van je eigen medewerkers niet

Eigen medewerkers zijn een minstens net zo belangrijk contentkanaal als de bedrijfspagina’s. Eigen ervaringen zorgen voor meer geloofwaardigheid. En je bereikt hun netwerk ook nog eens beter.

Integreer je employer branding in het grote geheel

Zie dus je werkgeversmerk niet los van je merkidentiteit. Dit zorgt voor een consistente boodschap. Dit versterkt je merk richting klanten, en andersom. Een mooi voorbeeld is Kaartje2Go. Zij hebben als pay-off: wie ga jij blij maken? en benoemen vervolgens hun eigen medewerkers de blijmakers.

Blijmakers Kaartje2go

Zorg ervoor dat je employer branding meetbaar is

Dit kan variëren van het meten van sentiment in social media tot het analyseren van sollicitantengedrag via toolings. Minder op gevoel, meer op basis van data.

Regel een persoonlijke werkenbij-website

Een persoonlijke werkenbij-website zorgt voor een betere beleving van de potentiële kandidaat. Laat je medewerkers aan het woord en geef jouw werkgeversmerk ‘een gezicht’. Oh, en zorg dat kandidaten met één druk op de knop kunnen solliciteren. Hoe minder stappen, hoe beter. Laat je die uitgebreide vragenlijst met cv, motivatie, persoonlijke gegevens dan ook achterwege?

Zo, ben je weer helemaal op de hoogte van de laatste trends en hoe je hier op inspeelt. En met deze tips bouw je steeds verder aan werkgeversmerk. Succes!

Blog