Google Chromebook: een computer voor iedereen

Chromebook. Het apparaat lijkt op een draagbare personal computer, maar het is een mobiel personal internet. Het heeft de hardware van een notebook, maar biedt met Google Chromium OS een directe toegangsdeur tot de cloud, waar een groeiend aantal goede webapplicaties klaar staan voor gebruik. In dit artikel mijn eerste ervaringen thuis en een mogelijke business case voor bedrijven.

Alles in de cloud

Google gebruikt de kracht van eenvoud. Goede hardware en software die je gemakkelijk kunt gebruiken en een gebruikersvriendelijke website. Al jaren geleden stapte ik over van de zoekmachine Altavista naar Google en nog steeds gebruik ik het dagelijks. Sindsdien heeft Google mij stap voor stap in de richting van de cloud getrokken. Eerst werd Gmail mijn digitale postkantoor en Contacts mijn adresboekje. Overal beschikbaar op al mijn apparaten. Daarna ging ik bij Google ook mijn foto’s, agenda en abonnementen stallen. Sinds kort gebruik ik zelfs de tekstverwerker. Op mijn computer werkte ik daardoor steeds vaker online, via de browser. Ook mijn browser werd er een van Google, toen ik als een van velen Chrome ging gebruiken.

De stille introductie van de Google-computer

Chrome was voor Google de voorloper van een geheel eigen operating system: Chromium OS. Afgelopen zomer heeft Google, in samenwerking met Acer en Samsung, de eerste computer met Chromium OS geïntroduceerd. Een dunne notebook met een beeldscherm van pakweg 12 inch.

Wist je dat? Goede kans van niet.

De lancering van de Chromebook is vrij geruisloos gegaan, zonder geruchten vooraf en zonder lange rijen kopers bij de start van de verkoop. Er kwamen enkele video’s op YouTube. En een website met een duidelijke presentatie en uitvoerige uitleg. De computer zelf kan bij een paar webwinkels worden besteld. Het maakte niet veel indruk. Ik zag kennissen en collega’s wel enthousiast in de weer met de iPad 2 of de Samsung Tab 10. Wanneer ik het met een enkele computerhobbyist wel eens sprak over die nieuwe computer van Google, dan was het oordeel al snel dat dit apparaat geen meerwaarde voor ons zou hebben. Immers, we gebruikten al Chrome – dus wat voegt Chromium OS toe?

Plus

Veel meer aandacht kreeg in dezelfde periode de introductie van Google+. Na eerdere mislukkingen met Google Wave en Google Buzz lijkt Google+ wel op weg om een serieuze concurrent van Facebook en Hyves te worden. Samen met de uitrol van Google+ zijn ook andere clouddiensten van Google visueel en met nieuwe opties aan Google+ gekoppeld. Hiermee biedt Google, samen met het groeiend aantal webapps in de Chrome Web Store, een breed pakket Web Apps, die juist op de Chromebook goed bruikbaar zijn.

Chromebook in je huis

Ik was afgelopen zomer vooral op mijn notebook met Chrome mijn weg aan het zoeken in Google+. Berichten plaatsen. Kringen aanmaken. Videogesprekken voeren. Het werkte allemaal vlot en prettig. Via de nieuwe Google Balk bovenin het scherm kon ik ook mijn Google Mail, Agenda, Docs en Reader openen en inzien. Eenmaal aangemeld bij het Google Account kon ik vrijwel al mijn veelgebruikte software met Chrome direct online gebruiken.

Toen onlangs mijn moeder van in de tachtig hulp vroeg bij een vastgelopen computer, moest ik meteen denken aan een structurele oplossing voor al haar kleine en grote computerergernissen: een Chromebook. Het herstel en de softwareupgrades van de aloude PC zouden meer tijd en geld kosten dan de vervanging door een Google Chromebook. Nadat ik Chromium OS (gratis) had uitgeprobeerd vanaf een USBstick wist ik het zeker. De Google-computer is juist ook goed bruikbaar voor de minder computervaardige gebruikers, die zonder gedoe de dagelijkse dingen als e-mail, websurfen, foto’s kijken en telefoneren met een computer willen doen. Waarom is de Chromebook ook een computer voor digibeten?

De Chromebook is:

 • Snel – hij start in ongeveer acht seconden op en kan onmiddellijk worden gebruikt vanuit de slaapmodus, door het dichtgeklapt scherm open te zetten.
 • Energiezuinig – een volgeladen accu gaat echt vele uren mee.
 • Veilig – apps, documenten, bladwijzers en andere browserinstellingen worden allemaal veilig op internet opgeslagen.
 • Eenvoudig te bedienen – de Chromebook heeft en groot touchpad en een toetsenbord met grote toetsen en enkele handige specifieke functietoetsen.
 • Zonder gedoe met software – wanneer de Chromebook opstart, wordt deze automatisch bijgewerkt met de nieuwste apps, functies, hardware- en systeemupdates en antivirussoftware.
 • Mobiel – een Chromebook is een pure internetcomputer en heeft dus ook internettoegang, zowel draadloos met WiFi als met een accessoire via bedrade Ethernet-netwerken. Er zijn zelfs modellen met geïntegreerde mobiele breedbandinternettoegang met een simkaart.

Een dag na de bestelling had ik de Chromebook al in huis. De installatie was in een kwartier gedaan – niet veel meer dan het aanmaken van een Gmail-acccount en het installeren van enkele Apps vanuit de Web Store. Voor de mondelinge uitleg over het gebruik van de nieuwe computer-met-alleen-een-browser aan mijn moeder had ik aan een paar uur voldoende. Zij nu doet alles wat zij voorheen met de Windows-PC deed, op wat zij haar Chrompy noemt.

Chromebook in je bedrijf

Een Chromebook van de zaak. Stel je eens voor hoe dit bij jouw bedrijf zou kunnen uitpakken: Delete oude desktop-PC’s en notebooks en officepakketten op eigen bedrijfsnetwerken. Enter Google Apps en Chromebook. Toen ik dat deed zag ik meteen, naast een aantal praktische voordelen, ook een mogelijk aantrekkelijke business case.

Ik werk voor een dienstverlenend bedrijf met pakweg 450 medewerkers. Wij besteden grote sommen geld aan de eigen ICT-afdeling voor beheer en helpdesk, aan hardware en aan software en aan projecten met externe inhuur. Gewoon omdat we dat altijd zo gedaan hebben en er nog ruimte voor is in de begroting. Ik krijg een standaard zware notebook met dongel in bruikleen en de keuze uit twee modellen smartphones om zakelijk te gebruiken. Ik gebruik van die spullen slechts de simkaart. Ik zie ook steeds meer collega’s die liever hun eigen hardware aanschaffen. Wie wel de apparatuur van de zaak gebruikt, hoor ik klagen over de traagheid. Standaard werken we met netwerksoftware en pakketten van Windows, zoals het Office met Outlook. De meeste collega’s gebruiken maar een beperkt deel van de mogelijkheden, maar zien wel dat de gebruikte versie XP inmiddels toch wel wat verouderd is. Hoe zou dit alles anders kunnen zijn met de computer en apps van Google?

 • De Chromebook geeft meer werkplezier. De computer is zowel voor computerfreaks als voor digibeten gewoon prettig in het gebruik. De basisfuncties doen het meteen. Wie meer maatwerk wil kan terecht in de Web Store. Voor iedereen wat wils. Dat is op zich al productiever, want het verhoogt de motivatie er meer en beter gebruik van te maken.
 • De Chromebook kan een keuzeoptie zijn. Een optie naast de keuze voor een Bring Your Own Device-vergoeding. Google apps werken gewoon op alle computers en smartphones.
 • De Chromebook is geschikt voor Het Nieuwe Werken. Handzaam, snel en mobiel te gebruiken, met simkaart of met Wi-Fi. Met Google+ hangout kunnen vergaderingen videogesprekken worden. Met Google Cloudprint kunnen medewerkers via internet draadloos printen. Dat is hiermee standaard uitstekend gefaciliteerd.
 • De Chromebook is goedkoper. De computer zelf is al niet duur, maar werkt ook naadloos met Google Apps, en andere goedkope clouddiensten zoals bijvoobeeld Dropbox en Evernote. Een eigen bedrijfsnetwerk met software is niet meer nodig, waardoor fors bezuinigd kan worden op de ICT-uitgaven.

Wellicht is de introductie van de Chromebook op de consumentenmarkt ook wel zo geruisloos gegaan, omdat de ambities van Google vooral liggen bij het faciliteren van bedrijven en het onderwijs. Google richt zich volgend jaar versterkt op het bedrijfsleven en het onderwijs, met een combinatie van

Amit Singh, de Vice President van Google Enterprise, vatte onlangs in een blog de ambities van Google als totaaloplossing voor Het Nieuwe Werken goed samen: We’re better together: how cloud, mobile and social are transforming the way we work.

Wordt 2012 het jaar van Google?

Google kijkt altijd goed naar wat anderen succesvol doen. En probeert dat vervolgens zelf nog eenvoudiger en beter te doen. Dat is goed geslaagd met bijvoorbeeld Gmail, Agenda en Reader. In 2012 zullen spelers als Windows en Apple weer groots uitpakken. Zo lijkt 2012 het jaar te worden van iOS6 op de iPad 3 en iPhone 5 of wellicht ook wel van Windows 8. Google zou hen echter met Chrome, Google Apps, Google+, Google Currents, en de nieuwe hardware Chromebook én Google Nexus telefoon én de komende Google tablet wel eens in omzet kunnen benaderen of zelfs voorbijstreven.  Als ook maar de helft van deze 22 voorspellingen van Google-watcher Alex Chitu in 2012 uitkomen, zal in elk geval de Chromebook in 2012 doorbreken!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Hoi Oskar,

  Je artikel maakt wat los: Google Chromebook is trending op Twitter!

 2. Misschien ook leuk om te kijken. Op LeWeb2011 ging Eric Schmidt ook in op Chrome en Chromebooks: http://www.youtube.com/watch?v=t02iJn5Ypio&feature=youtu.be&t=49m47s

 3. Gooi alles in de claude google weet er wel raad mee.

 4. Ik ben sinds afgelopen zomer al overgeschakeld van Macbook Pro naar Chromebook (Samsung Series 5). Simpeler, snel genoeg, lichter en mobieler. Een aanrader voor wie nu al overwegend in de cloud werkt. Zie ook https://plus.google.com/u/0/107799495182619326520/posts/9LsRoW5J9oD voor een uitgebreide en eerlijke Nederlandse review.

 5. @Liza » Ik zag het, pakweg 15 minutes of trending.

  @Jeroen » Dank voor de link. Ik had die opname bij LeWeb2011 van de voormalig CEO van Google nog niet gezien. Nu dus wel. Eric Schmidt bevestigt de inschatting van Google: groei van het aantal HTML5 webapps, al in 2012 – waardoor de Chromebook vanzelf beter bruikbaar wordt. Bijvoorbeeld iets wat ik nu nog vervelend vind aan het apparaat: ik kan er niet muziek vanaf Spotify mee beluisteren. Maar er zal ongetwijfeld een webapp komen, waarmee dat wel in Chrome en Chromium zal kunnen.

  @Stef » Tja, als je niets in cloud wilt hebben, heb je ook weinig tot niets aan een Chromebook.

 6. @Marc Dank voor de link naar de video op Google+. Ik heb tussen de opmerkingen bij deze post op Google+ – daartoe uitgenodigd door de reviewer Sam Rijver – ook mijn commentaar geplaatst.

 7. Ik ontving vandaag vele reactie via Twitter en Google+

  Naar één op Google+ geef ik hierbij een hyperlink. Voor de liefhebbers van (technische) details staat daarin onder meer mijn uitleg en verwijzing naar de uitleg bij Google, over de optie van een internetverbinding tussen de Chromebook en een bedraad Ethernet-netwerk. Dat kan dus, maar dan wel met als accessoire aan te schaffen USB-ethernet-adapter. De Chromebook heeft uiteraard wel standaard Wi-Fi aan boord.

  De link naar de bedoelde post + opmerkingen op Google+ » http://goo.gl/x5KqR

 8. Oskar,

  Ben zelf ook erg enthousiast over de producten van Google. Twijfel nog over de aanschaf van een Chromebook, want mijn klanten sturen me een powerpoint, die ik vervolgens moet aanpassen en weer moet terugsturen. Hoe los jij dit op? Ben je dan genoodzaakt om een PC te pakken? Verder neem ik aan dat het ook niet mogelijk is om bijvoorbeeld de SAP GUI te installeren op een Chromebook. Hoorde wel dat er ook dual-boot-oplossingen beschikbaar zijn waarbij je ook een light-versie (?) van Windows kan opstarten? Weet jij hier iets van?

  Mvg,

  Tim Ruijters

 9. @Tim

  De meeste functies van powerpoint werken ook in Google Docs » http://goo.gl/OoyX7 Zie hier de verschillen » http://goo.gl/fAIVi

  Wanneer je vaak moet werken met ingewikkelde Office-bestanden kun je overwegen om gebruik te maken van Office 365 » http://goo.gl/cV0IS

  SAP GUI werkt in Windows en zoals je schrijft: niet in ChromiumOS. Wil je daarmee werken kun je dat beter op een computer met Windows doen dan met noodoplossingen zoals een dual-boot op de Chromebook. Ik heb ook niet kunnen vinden (via Google) of dit mogelijk is.

  Misschien kun je een alternatief vinden voor SAP GUI in een cloud-oplossing voor SAP. Daar komen er steeds meer van, lees ik hier » http://goo.gl/ORn9j Ik heb verder geen ervaring met SAP, dus ik kan je hierbij niet verder helpen. Wellicht iemand anders?

 10. Oskar,

  Bedankt voor de info. Ben ook nog even op internet gaan zoeken en Citrix lijkt een oplossing te bieden om business applicaties te streamen naar een Chromebook (zie onderstaande link).

  http://www.chromebookblog.com/tag/sap/

  Groet,

  Tim

 11. Goed artikel, vorig jaar toen de eerste berichten kwamen heb ik mj er al in verdiept, maar dit artikel geeft helder weer waarom ik het zou moeten aanschaffen, ben een grote fan van Apple, maar als je de prijs vergelijkt met de Mac book pro, tja dan overweeeg ik serieus om over te stappen, eigenlijk gebruik ik al bijna alle slimme features van Google, eerst maar eens 1 kopen, en wellicht met het hele bedrijf over stappen naar de cloud en beginnen met de Google notebook….

 12. @Peter Ja kan je natuurlijk afvragen of je niet gewoon altijd een veel te duur apparaat hebt gekocht. Want als jij over kunt stappen van een MacBook Pro naar een Chrome ook heb je toch helemaal niet die rekenkracht van een MacBook Pro nodig?

 13. René Claassen |

  Als ik bij een bedrijf een presentatie wil geven heb ik dan altijd de wifi sleutel nodig van deze organisatie?

 14. @René Neen. Je hoeft niet online te zijn om een presentatie.ppt te tonen vanaf je Chromebook. Bestanden kun je offline opslaan en in de Chrome Web Store kun je extensies downloaden waarmee je powerpointbestand kunt afspelen (“viewers”).

 15. Alles leuk en aardig maar als je via googel iets in andere taal zoekt pffffff niet te vinden , dus heb ik van mijn nieuwe laptop helemaal niks aan

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!