Dag QR-code, hallo NFC-tag!

NFC Near Field Communication Concept

Eindelijk is er een goed alternatief voor de QR-code. Marketeers smachten naar een opvolger die écht de brug slaat tussen offline en online. Ontwerpers kunnen niet wachten tot dit lelijke zwart-wit geblokte item uit hun doordacht ontworpen uitingen geschrapt wordt. En gebruikers willen het allerliefste iets dat nog makkelijker werkt. Zonder gedoe, zonder apps. Het innovatieve antwoord op de QR-code is Near Field Communication (NFC).

In 2011 schreef ik een artikel over de inzet van QR-codes. Vooral uit frustratie over de slechte inzet van het middel. Nu, anderhalf jaar later, zie ik dat er nog steeds gezocht wordt naar de perfecte brug tussen offline en online. Toepassingen zoals de QR-code en ook bijvoorbeeld Layar, zijn onvoldoende gebruiksvriendelijk. NFC is dat wel. Hierbij is niet langer een speciale app (software) nodig om ‘de code’ te lezen. Bij NFC draait het om een ingebouwde lezer (hardware) in je smartphone. Deze lezer scant een ‘chip’ die bijvoorbeeld in een kleine sticker zit. De ultieme vorm van communicatie tussen offline naar online middelen!

Wat is NFC voor technologie?

Near Field Communication is een technologie voor draadloze communicatie. Het is een variant op het al bestaande Radio frequency identification (RFID). En dat is weer een variant van de alom bekende barcode. Door gebruik van de ingebouwde lezer in je telefoon wordt de RFID-tag gelezen. Doordat de NFC-lezer is ingebouwd in je telefoon hoef je geen app meer te downloaden om een NFC-tag te lezen.

NFC voegt daarnaast nog iets extra’s toe: je kunt de informatie niet alleen uitlezen, er is ook tweerichtingsverkeer mogelijk.  Een ander verschil tussen RFID en NFC is dat NFC chips alleen werken op een afstand van maximaal 10 centimeter. Dit zorgt voor een relatief veilige dataoverdracht. Een voorbeeld is de OV-chipkaart waarmee je incheckt voor de trein en vervolgens saldo afschrijft van je tegoed.

Waar ken ik NFC ook alweer van?

De Near Field Communication-chip (ook wel een NFC-tag genoemd) is een Nederlandse uitvinding uit 2002 van het bedrijf Philips Semiconductors (tegenwoordig NXP). Doordat er tweerichtingsverkeer mogelijk is, wilden banken er een betaalmiddel van maken. Twee jaar geleden is er op Frankwatching al aandacht besteed aan dit onderwerp in het artikel ‘NFC op mobiel in 2 jaar nieuwe koning van de wereld’. Koning is NFC op dit moment nog niet, maar kroonprins mag het zich inmiddels wel noemen.

NFC tag smartphone sticker

Een NFC-tag is een kleine ronde sticker, met daarin een chip ter grootte van een munt.

Door het scannen van de NFC-tag is het mogelijk om je telefoon een actie te laten uitvoeren. De actie is bijvoorbeeld het bezoeken van een website, een betaling uitvoeren of een instelling op je telefoon activeren. Met die laatste heb je bijvoorbeeld een NFC-tag naast je bed, met daarin je wekker voorgeprogrammeerd en die activeer je door je smartphone even voor de sticker te houden.

Wordt NFC mainstream?

De smartphoneproducenten zijn inmiddels begonnen met het implementeren van NFC-lezers. Dat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat NFC mainstream wordt. Android-fabrikanten innoveren er lustig op los met NFC en het lijkt erop dat Apple met haar iPhone 5s ook de stap gaat maken naar NFC.

Volgens Deloitte zijn er in 2010 al 50 miljoen smartphones met een NFC-lezer verkocht. In 2012 is dit aantal gegroeid naar 200 miljoen en de verwachting is dat eind van dit jaar 300 miljoen smartphones met een NFC-lezer worden verkocht. Forst & Sullivan geeft aan dat in 2015 53,3% van alle smartphones een NFC-lezer zal bevatten.

Blijft de QR-code bestaan?

De QR-code heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt, door de massale inzet op en in allerlei communicatie-uitingen. Maar nog altijd omarmt de consument QR-codes niet volledig. Veel gebruikers hebben een QR-code gescand om uit te proberen hoe het werkt, maar daarna stopt het gebruik weer.

Als we kijken naar Noord Amerika, dan heeft in 2011 slechts 9% van de populatie met een smartphone een QR-code gescand en in 2012 11%. In Europa ligt het gebruik iets hoger, waarbij Duitsland voorop loopt. In 2012 scande 18,6% van de Duitse smartphone bezitters een QR-code. Dit betekent dat 81,4% (!) geen QR-code scande afgelopen jaar.

De QR-code gaat het verliezen van NFC, omdat;

 1. De QR-reader niet standaard beschikbaar is op je telefoon. Om een QR-code te scannen moet je eerst een QR-code reader downloaden (app);
 2. De QR-code is slecht scanbaar is. Zodra de code te klein is, de kleur niet contrasterend genoeg is of de lichtinval niet goed genoeg tijdens het scannen, dan gaat het mis;
 3. Het design van een QR-code onaantrekkelijk is. Het is en blijft een doorn in het oog van grafisch ontwerpers, ook vanwege het enorme formaat dat soms nodig is.

NFC weerlegt deze punten. Voor het lezen van een NFC-tag is geen speciale software nodig, de NFC-lezer is namelijk ingebouwd in je smartphone. Er is geen speciale ‘barcode’  nodig. Het is een kleine sticker, die je tussen of achter papier plakt. Hiermee heeft de ontwerper alle vrijheid.

Op dit moment zit er nog vaak kwalitatief ‘slechte’ content achter een QR-code, bijvoorbeeld geen mobiel geoptimaliseerde pagina of een Flash-pagina. De kwaliteit van content blijft altijd een uitdaging, of het nu gaat om een QR-code of een NFC-tag. Bedrijven zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

Mogelijke offline toepassingen van NFC

Mogelijke offline toepassingen zijn er te over. Hieronder een aantal voorbeelden.

Bestellen en afrekenen in advertenties

Dit is wellicht de belangrijkste toepassing van NFC. Een printadvertentie voor een nieuw boek, tablet, misschien wel meubels, met daarin een NFC-tag, zodat de lezer direct het product kan bestellen en afrekenen. Jeans Online heeft in januari al een proef gedaan door posters in te zetten waarbij na het scannen van de NFC-tag een coupon beschikbaar werd gesteld voor een gratis tweede broek. Google heeft op basis van NFC al de ‘Google Wallet‘ gerealiseerd, zodat je kan betalen in winkels, maar dit kan natuurlijk ook via advertenties of via zogenaamde pop-up stores.

NFC voorbeeld jeans online

DE NFC proef van Jeans online.

Verrijken van magazines met additionele content

Een NFC-tag zorgt voor een eenvoudige brug naar online content; of je nu wil dat je  jouw app wil laten downloadt of een video bekijkt, met NFC is dit voor de gebruiker eenvoudig. Je houdt je smartphone tegen het artikel en automatisch verschijnt de aanvullende content.

Visitekaartje importeren in je telefoon

Een visitekaartje met een QR-code; het ziet er niet uit. Met een NFC-tag in een visitekaartje is het een fluitje van een cent om je contactgegevens te delen en in je telefoon te plaatsen.

Inchecken op locatie via Facebook Places of Foursquare

Plaats een sticker waarin en NFC-tag zit verwerkt, zodat bezoekers direct kunnen inchecken op de locatie waar ze zijn. Leuk voor de retail en de horeca.

Zelf testen met NFC en NFC-tags?

NFC-tags zijn eenvoudig aan te schaffen en ook eenvoudig te ‘laden’ met data door middel van je smartphone. De data bepaalt dus de de actie die jij graag uitgevoerd wilt hebben. Wil je zelf aan de slag? Volg dan onderstaande stappen:

 1. Zorg dat je een telefoon hebt met NFC-ondersteuning. Telefoons die nu NFC ondersteunen zijn in deze lijst terug te vinden. Apple fans moeten nog even geduld hebben.
 2. Koop een aantal NFC-tags, ze zijn onder andere hier te koop. Momenteel kost een NFC-tag ongeveer € 0,80 a € 1,00.
 3. Download een NFC-tag app voor het ‘laden’ van de tag. Voor Android is de bekendste app ‘NFC task launcher’.
 4. Ga experimenteren! Wil je graag meer uitleg hoe het werkt op je Android-toestel, bekijk dan onderstaande video.

Heb je zelf getest met NFC of heb je andere (communicatie- of print)toepassingen gevonden? Deel ze in de reacties hieronder!

Uitgelicht: Training Facebook Adverteren: ontwikkel effectieve campagnes

Webinarserie_Facebookadv-640x465

Welke mogelijkheden zijn er om je doelgroep te vinden? Hoe maak je campagnes meetbaar en hoe gebruik je Facebook Ads om je producten of diensten te verkopen? Welke richtlijnen hanteert Facebook en welke valkuilen moet je vermijden? Leer in een dag alles om op Facebook effectieve campagnes voor minder geld te draaien.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Dag Theo

  Bedankt voor je bijdrage. Kun je ook iets zeggen over de productie. Het proces van bijvoorbeeld de drukwerkmarkt zal aanzienlijk duurder worden. Denk je dat deze markt met de huidige marges deze ommezwaai gaat maken?

  1. Merkwaardig, mijnheer Schroen of Derks, om na:
   “De QR-code gaat het verliezen van NFC, omdat..”
   niets te vinden over misschien wel de hoofdoorzaak
   van het falen der QR-code: intransparancy op het
   vlak van ‘offline/onlne”, om nauwkeuriger te zijn:
   Wil iedereen wel dat koppelen van offline-online zonder VOLDOENDE controle? Ik denk het niet. En dat niet-noemen van DIE reden werkt gewoon door -versterkt zelfs- in de NFC-chip. De controle op de hardware is daar niet bereikbaar voor mensje doorsnee. Dat voelt *niet* goed.
   Alleen argeloze, alles vertrouwende mensen, digibeten,
   zullen zich zo laten vangen voor de per saldo op geldverdienen gerichte NFC-makers/regelaars.
   Als je de NFC-chip beter wilt laten slagen dan de QR, zul je primair moeten zorgen voor *open* beslissing-toelatende communicatie, ipv wat nu nog steeds (!) als bevoogdende dominerende techniek -bedreigend voor de vrijheid- kan worden gezien. Als alleen de makers van de NFC die vrijheid ‘mogen’ hebben, zegt de klant automatisch ‘nee’.
   De klant krijgt trouwens steeds sneller door hoezeer de schijnvrijheden toenemen.. en trekt daar -zwijgend- conclusies uit ter waarborging van de eigen waarden.
   Als je echt vertrouwen wilt krijgen, moet je het ook echt geven, meer dan over-‘wow’-en met peptalk.

 2. Hallo Gerben,

  Goede vraag. Ik ben zelf geen drukwerk specialist, maar toevallig een aantal weken terug besproken met onze eigen drukker. Voor hen was het nieuw en gaan er mee experimenteren. Ik verwacht dat de NFC-tags de komende jaren veel goedkoper worden, waardoor het betaalbaar(der) wordt. Ik denk dat er op dit moment nog geen drukker in Nederland (wereld?) is die een NFC-tag automatisch in hun drukwerk kan plaatsen en op de juiste plek positioneren.

  Spannende tijden :)!.

 3. Wat een rare voorbeelden. Een NFC tag wordt natuurlijk niet in een artikel gestopt vanwege de hoge kosten. Wanneer je een ‘gigantische QR-code’ nodig hebt (geveladvertising, billboard) kan je natuurlijk ook niet bij de NFC tag. Je wekker instellen op basis van je locatie? Hoef je dan niet wakker te worden als je bij je vriendin slaapt?

  Ik zie het niet van NFC zeker wel in, maar ben heel benieuwd of en wanneer het mainstream zou worden. Heb je ook oude voorspellingen gezien over de penetratie van QR?

  Om niet alleen maar te azijnen, enkele volgens mij nuttige toepassingen:
  – Sleutel. Je deur gaat open met je telefoon. Extra bonus, alleen jij weet waar de sensor, en dus het ‘sleutelgat’ zit.
  – Profielwijziger: bouw deze in in je nachtkastje/wireless charger. Als je je telefoon er na 10 uur ’s avondspits oplegt gaat hij automatisch 8 uur lang in Do not Disturb modus.
  – Taxistandplaats: scan de tag en je bestelt automatisch een taxi, inclusief locatie en je eigen nummer.

  Ik ben benieuwd!

 4. Hallo Marnix,

  Bedankt voor je aanvulling!
  Ik ben met je eens dat de kosten van een NFC-tag zwaar naar beneden moeten om het voor drukwerk interessant te maken. Maar ik verwacht dat dit zal gebeuren als de vraag naar NFC-tags hoger wordt. De vraag blijft natuurlijk wel, wat mag het kosten.

  Ook ik ben benieuwd of NFC daadwerkelijk mainstream wordt!

 5. Ik verwacht er erg veel van. Eindeloos veel mogelijkheden. Maar wat je zelf ook aangeeft, het blijft heel belangrijk dat er goede content gemaakt wordt. Zolang bedrijven niet begrijpen dat er mobiel vriendelijke content gemaakt moet worden gaat niets werken.

 6. @Remy: ook ik verwacht er veel van. Feit blijft wel dat er voor- en tegenstanders zijn. Voor de acceptatie moeten toch wel eerst de gros van de smartphones een NFC-lezer hebben. En ja content, dat blijft een belangrijke factor. Of het nu gaat om een NFC-tag of een QR-code, goede mobiel geschikte content is een noodzaak.

 7. Wat nu met een NFC tag wanneer je zoals ik een QR code in een Prezi hebt verwerkt?
  Volgens mij werkt dan in dit geval OR wel en NFC niet, of heb ik het mis?

 8. @Bert: dat klopt, dan werkt een NFC-tag niet. Een NFC-tag is alleen bruikbaar om een brug te slaan tussen off- en online.

 9. – Een QR app is nog altijd goedkoper (meestal gratis) en NFC-capable telefoons zijn nog altijd de duurdere toestellen.

  – Een QR code printen is goedkoper dan een NFC tag. En een NFC tag kan je volgens mij niet zelf maken, een QR code wel.

  Dus om de prijs als nadeel aan te geven van QR, dat vind ik wat kort door de bocht.
  Ik gun het NFC wel, begrijp me niet verkeerd.

 10. Matthijs Roumen | |

  Een hardware requirement ter vervanging van een software requirement? Ik geloof niet dat het een vervanger zal zijn. NFC heeft zeker toekomst, maar zal (voorlopig) geen solide vervanger zijn van QR.

 11. Zeer interessant artikel! Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden waar die drukkerij mee komt.

  Een leuk voorbeeld van de mogelijkheden van NFC is MBN (Mobiel Betalen Nederland, samenwerkingsverband tussen ABN AMRO, ING en Rabobank). MBN start deze zomer een proef met 1.000 personen in leiden die met hun mobiele telefoon kunnen gaan betalen in winkels door middel van de geïntegreerde NFC chip. Indien de proef succesvol is zullen de banken begin 2014 al beginnen met het gefaseerd uitrollen door heel Nederland.

  Ik verwacht dat NFC de komende jaren ook de weg zal vinden naar goedkopere toestellen en zodoende een steeds groter bereik krijgt. Samen met de dalende prijs van de NFC chips is het slechts een kwestie van tijd voordat deze techniek het grote publiek bereikt.

 12. Leuk! Meteen een paar ‘visitekaartjes’ besteld en daarnaast wil ik er zelf een programmeren met de wifi-key thuis voor bezoek.
  Verder lijkt me dat QR en NFC heel goed naast elkaar kunnen bestaan. Zie voorlopig nog wel QR-codes met de bijbehorende NFC eronder langskomen, denk ik.

 13. @Simon: het zal voorlopig zeker naast elkaar blijven bestaan. Eerst meer smartphones met NFC verkopen, daarna wordt het pas volledig omarmt. Tijd zal ons leren of en hoe snel NFC mainstream wordt.

 14. NFC stickers gaan een grote milieu belasting vormen. Of moeten we dat ook apart gaan inzamelen ? Het is een beetje jammer dat technieken worden ingezet voor de consumptie maatschappij zonder dat er aan mogelijke gevolgen wordt gedacht.
  Geen goed idee om deze op zich mooie technologie op zo’n commeciele (lees wegwerpmaatschappij) manier in te zetten.

 15. Ik ben het totaal niet eens met de titel. Zeg maar dag NFC en welkom QR-Code.
  Zolang Apple geen NFC in haar iPhones heeft wordt het natuurlijk nooit mainstream.

  Om een voorbeeld te geven van hier uit Groningen: http://senseme.nl/nieuws/vic-brugstraat-2/

  Het probleem is dat klanten met een iPhone worden uitgesloten omdat ze geen NFC hebben.

  Ten tweede is het kassasysteem, zeker die hier in Nederland, het grootste probleem.
  Scannen is leuk, de toepassingen zijn denkbaar maar de uitwerking in combinatie met de hardware blijft achter.

  De oplossing: scannen vanaf ieder scherm vanaf elke telefoon die een QR-code (of PDF417, Aztec) kan laten zien in combinatie met Passbook (Apple) en binnenkort ook met Samsung Wallet (Android). Hardware onafhankelijk en dan nog de grote reuzen met hun ouderwetse kassasystemen zien te overtuigen dat de gedateerde apparaten verbonden moeten worden met het internet als ze “iets met social media” willen gaan doen. Dan zal er een wereld open gaan. Ook voor de retailer.

  1. Ach ja, Apple. In het artikel staat dat de 5s NFC zal ondersteunen, toch? In NL is 15% van de smartphonegebruikers in bezit van een Apple. Toch word je doodgegooid met docks voor iPhones, en worden nieuwe apps bijna altijd eerst voor de iPhone gemaakt. Daar worden 85% van de smartphonegebruikers dus uitgesloten, mag het nu eens andersom zijn?

  2. Jij hebt het inderdaad bij het juiste eind, dag NFC. Zolang Apple het niet ondersteunt zal penetratiegraad uitblijven. Maar daarnaast is voor NFC hardware nodig, om je de identificeren (jouw NFC ID) en aan de andere kant de ontvanger. Dat wordt te duur, waarom niet allemaal web! Web, web, web: (1) passbook, wallet eccosystems en (2) ouderwetse kassasystemen. Welkom bij Sweebr, liberating retail. HTML5 web-kassa voor EUR 1,- per dag op iPad, Android- of Windows-tablet. Payment, loyalty, coupons allemaal via het web.

 16. Het zou sowieso slecht van Apple zijn om nu pas NFC toe te gaan passen, want dan wijken ze van hun visie. Over geloofwaardigheid gesproken.

  Verder zie ik NFC nu nog niet gebruikt kunnen worden door marketeers, aangezien de stickers/buttons/sleutelhangers, haast tegen de telefoon gehouden moeten worden. Ik denk eerder aan een soort augmented reality, zeker voor drukwerk/billboards, omdat dit van grotere afstand kan communiceren met je telefoon.

  NFC zie ik meer als consumenten gebruik, waarbij producten aangesproken kunnen worden. denk aan tags waarbij je automatisch je ramen kan sluiten, deuren op slot kan doen etc.

  Gebruik het op dit moment voor in de auto, op mijn werk, en om mijn computer en telefoon met elkaar te laten communiceren (xbmc)

 17. Het lijkt allemaal zo mooi dat NFC maar de acceptatie en integratie in het MKB is nihil. Ik heb Google Wallet maar nergens een winkel in de omgeving waar je mobiel kan betalen. Laat ook de fabrikanten een duidelijke NFC-standaard neerzetten. Is Nederland wel de goeie markt ga je je dan afvragen. Als ik zo kijk naar de USA dan blijft Nederland hopeloos achter. Waar blijft de innovatie?

 18. Als de NFC-code een sticker is die je op of achter een papier plakt (ivm de grafische vrijheid), houdt dat dan in, dat deze manier van communicatie altijd handmatig op advertenties geplaatst moet worden? Zoiets is dus niet af te drukken in grote oplagen, zoals de QR-code wel mogelijk maakt?

 19. Lees ik het verkeerd of zeg je dat voor QR codes een app nodig is wat als nadelig wordt beschouwd en vervolgens geef je aan om NFC werkend te krijgen je een app nodig hebt.

  Daarnaast lijkt NFC te werken op basis van de afstand tussen de twee mediums: de chip en een lezer. Bijvoorbeeld dat binnen een afstand van 10 cm gescand wordt. Dit suggereert een driedimensionale ‘bal’ met een diameter van 20 cm waarbinnen het signaal gelezen kan worden. Met andere woorden; compleet nutteloos voor een tijdschrift waarbij juist de voordelen van QR en Layar voor zich spreken. Los van de kosten zie ik daar dus zeker nog veel praktische problemen voor NFC icm tijdschriften.

  Het feit dat bedrijven geen ‘spannende’ content hangen achter de QR codes of Layar staat los van de techniek. Je kunt NFC gebruiken en daar nog steeds content achter plaatsen die niet relevant is.

  Vervanging van de QR code.. zie ik niet zo snel gebeuren, een mooie toevoeging? absoluut!

 20. @anneke:
  De vraag die jij stelt ben ik ook heel nieuwsgierig naar. Een tag in drukwerk krijgen moet geautomatiseerd kunnen in de toekomst. Ik ben geen drukwerk-specialist, maar drukkerijen moeten gaan experimenteren met deze techniek om te kijken hoe het in hun proces een plek kan krijgen.

 21. @Edwin: een een NFC-tag te ‘laden’ met data heb je een app nodig. Om een NFC-tag uit te lezen heb je niks nodig, dit wordt door de telefoon ondersteund.

  1. Wat dus ook met een app gebeurt…
   Alleen wordt deze standaard meegeleverd met de telefoon, een ECHT verschil is dit dus niet.

   1. @dennis: in letterlijke zin heb je natuurlijk gelijk. Doordat de hardware in de telefoon zit, moet er een stukje software worden meegeleverd om de hardware aan te spreken. Vandaar dat de software (=app) op de telefoon beschikbaar is. Dit geldt niet voor een QR-reader en de camera van een smartphone. Als de camera standaard een QR-code zou herkennen, dan zou het inderdaad geen nadeel meer zijn voor een QR-code.

 22. In de evolutie van scanners zou ik juist denken dat een volgende een tekstcombinatie/beeld gaat herkennen om de gebruiker naar de juiste locatie’ te leiden.
  We hebben de QR’s een aantal keer op flyers geprobeerd om onze klanten het intypen van de website te besparen maar het wordt weinig gebruikt. Klanten typen de www’s vaak alsnog in Google in. De omgeving (waar wordt gescand) en het gemak van de scanner bepalen het gebruik.

  Het toevoegen van een chip, in de vorm van een soort sticker waar een prijskaart aanhangt, lijkt me niet de evolutie van de QR-code maar eerder een nieuwe toepassing met een eigen functie.

  Ik zet mijn geld in op nog slimmere scansoftware die straks (delen van) grafische ontwerpen herkennen, mogelijk opzoeken in een megadatabase en de gebruikers het juiste pad tonen.

 23. Interessant artikel en ook de comments. Ik denk dat gebruikersgemak bepalend is. Als het in je toestel zit en je dus niet hoeft te scannen zal NFC het zeker gaan ‘winnen’. Persoonlijk zijn mijn QR-scans op 1 hand te tellen (te veel werk, geen toegevoegde waarde, 9/vd10 keer kom je gewoon uit op een (retail)website. Probleem is misschien dat je al lopend door een winkelstraat allerlei data van advertenties/winkels automatisch binnenkrijgt, al dan niet gepaard met eventueel meldingen/badges. Maar je NFC zul je vast kunnen instellen op standaard aan of welk soort pushmelding je ontvangt.

 24. Eindelijk een goede opvolger van de QR code! Maar ik heb nog wel mijn twijfels wat betreft beveiliging. Bij een QR-code is het jouw eigen keuze om deze te scannen (ook al heb je hier een extra app voor nodig). Maar bij de OV-chipkaart kan het voorkomen dat je per ongeluk langs zo’n paaltje loopt en er een bedrag wordt afgeboekt (is mij overkomen). Of, als je je smartphone verliest, en jouw creditcard is er aan gekoppeld. (iphone kun je dan nog op afstand blokkeren. Ook zie ik al een nieuwe variant van ‘skimmen’ voor me. Maar dit valt allemaal wel op te lossen.

 25. Even een correctie op het artikel.
  In de meeste telefoons zit tegenwoordig wel standaard software, alle Windows phone toestellen en de betere android. Behalve Apple doet er niet aan. Daarnaast zijn qr-codes met de recente telefoons erg goed en makkelijk te scannen en als laatste bij nfc moet je het toestel tegen de chip houden. Er alleen voor houden zal niet werken.

  Iets meer verdiepen in het technische aspect kan geen kwaad bij zo’n artikel.

 26. Eerst schrijf je dat je met qr moet klooien met apps en verderop in het artikel zet je dat je voor nfc een app moet downloaden….

 27. @Paul: om een NFC-tag te ‘laden’ met data heb je een app nodig, om een NFC-tag te lezen heb je geen app nodig.
  Ik heb toevallig net een nieuwe Android-telefoon en daar zat niet standaard een QR-reader op. Ik kan het mis hebben, maar volgens mij moet je juist een QR-reader eerst downloaden. Het klopt dat scannen met de ‘betere’ camera’s steeds makkelijker gaat.

  1. In een Windows phone toestel zit het wel standaard in de camera gebouwd. Erg handig. En in sommige android toestellen ook volgens mij.

 28. Ik heb in 2008, 2009 voor een bedrijf in Rotterdam gewerkt, dat probeerde om betalen via nfc te introduceren. Je tikte op een lezer en het te betalen bedrag werd van je telefoon afgeschreven. Ik denk dat de tijd er toen nog niet rijp voor was, want de proef mislukte. Er zijn wel lessen uit getrokken, maar sindsdien heb ik eigenlijk niets meer gehoord over betalen met nfc of andere toepassingen.

 29. In de zoektocht naar de koppeling tussen online en offline zal de NFC een plaats krijgen naast de QR code. De productie en verspreiding van een NFC kent teveel beperkingen voor het gebruik. Het is waarschijnlijker dat de QR code zelf zoals wij die nu kennen zal worden opgevolgd door een code die vrijer van indeling en kleur is. Ze zijn er al wel maar geen is al een standaard.

  In mijn bescheiden mening is het ook een vergelijking tussen twee compleet verschillende gebruiksdoelen die Theo aanhaalt.
  De voorbeelden die aangehaald worden voor de NFC zijn kleinschalige communicatie, soms zelfs op plaatsbepalend niveau. De QR code is eerder bedoeld voor grootschalige reclame communicatie. Wellicht is een andere titel voor dit artikel dan ook NFC opvolger van RIFD (wat het ook gewoon is).

  Waarom blijft QR naast NFC:

  – Er zijn magazines en folders die vol staan met QR codes. In zulk gidsen zal het gebruik van QR codes niet vervangen worden (ook praktisch kan het niet, de telefoon zal teveel NFC’s herkennen). De gidsen worden goed gelezen en leveren winst op.
  – een NFC weegt meer dan een bedrukte QR code. Distributie van folder materiaal zal duurder worden
  – veel QR codes in reclames zitten achter glas. Dat zal een negatief effect hebben op de leesbaarheid van de NFC

  Waar een NFC de QR code wel gebruikersvriendelijk kan vervangen: in schappen van winkels om realtime meer informatie te krijgen over het product waarnaar je op dat moment kijkt. Denk bijvoorbeeld aan een TV..een NFC is sneller en eenvoudiger dan een QR code, zeker in zulke winkels waarbij je wellicht meer informatie wilt over meerdere producten vlak achter elkaar.
  Aan de andere kant…NFC is 2way….dus de winkel weet ook wie er interesse toonde voor die TV…en dan kan het zo zijn dat je ineens wordt aangesproken met de woorden: Hoi “Danny, ik zag net op de foto dat je TV stuk gegaan is, misschien ook tijd om de DVD te vervangen voor Blu-Ray…..”

 30. Leuk artikel. De verschillen van NFC en andere media zijn naast elkaar gezet in deze blog van een man geleden. Ook staan hier enkele voorbeelden van NFC experimenten. http://urbaninteractives.nl/2013/03/nfc-technologie-helpt-merken/#.UXTlsCsdmQs

 31. Interessant artikel, alleen vraag ik me af hoe veilig dit is, als je straks met je telefoon via deze chip kunt betalen. Wat als je telefoon gestolen wordt? Kun je hem dan deblokkeren o.i.d.?

 32. @Martha: eind dit jaar start er een proef met betalen met NFC. Een pilot van de grote banken. Ik ben benieuwd naar de resultaten hiervan.

  @Danny: ik snap je punt. Voor sommige doeleinden zal de QR-code blijven bestaan, maar voor veel zaken denk ik dat NFC een beter alternatief is en eigenlijk nog een stapje verder kan gaan dan een QR-code kan. Het blijft interessant hoe het zich in de toekomst ontwikkelt.

  @Evelien: veiligheid van betalen met je mobiel blijft een interessant vraagstuk. Zoals eerder gezegd start er eind dit jaar een pilot voor mobiel betalen met NFC. Waar nu aan wordt gedacht is dat kleine bedragen direct worden afgeschreven en grote bedragen overgemaakt worden na het intoetsen van een pincode.

 33. Goed artikel. Kan niet wachten tot ik eindelijk al die betaal/vervoers/bonus/toegangspasjes in m’n portemonnee als apps op m’n telefoon kan laden en daarmee via NFC transacties kan uitvoeren.

 34. ”en-of” Theo uit een communicatie hoe-komt…
  Er is… Is is nu.
  Marketeers smachten….?? waarom smachten als het is er al ” is ”….
  ..de brug van offline /online. Theo, svp, stel me dit eens voor??
  Ontwerpers kunnen niet wachten? …dus de is is nog ’n was?
  …geblokt item… hebben we hier ’n ”blog” item of ’n qr ?
  ..iets dat nog makkelijker werkt.. Hoe minder moeilijk is uw alter, sorry, ”nieuwertief”??

  Theo, U als communicator kunt een voorbeeld zijn door de voordelen van dat blokkige item eens klantvriendelijker te maken, bijv door aan de simpele smartphone gebruiker uit te leggen da ze dan geen frank is watching in hoeven te vingeren maar gewoon eff da blokje scannen en hoppá zo de wep-pagina vanzelf kunnen openen zonder ook maar iets in te hoeven typen.
  O ja, en as gij mij al die NFC’tjes gratis, en binnen één minuut, aan kunt leveren, dan communiceer eff met mij,
  want dan ben je de man!
  O ja… en of je mij ook eff voor kunt doen hoe je morgen in al die simpele smartphones
  da nfc’tje download, of is da geen ”toevoegging” zoals da met da qr’tje er wel één is???

  Daar ’t hier om een ondergewardeerde gebruiksmogelijkheid handelt, en niet om ’n laatste redmiddel voor ’n overbejaarde nfc, zal ik niet de emotionele missers maken zoals een ieder deze wel in uw on-comminuceerbare emotionele lelijke zwart/wit lezing heeft moeten lezen..

 35. Hi Jozeff,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie.
  Ik begrijp je punt dat QR-codes heel simpel aan te maken zijn en te verkrijgen. Het is dan ook niet dat ik blind ben voor de voordelen van een QR-code, maar ik denk dat NFC nog net iets meer kan brengen. En ja niet alle smartphones zijn er klaar voor, dit gaat zeker nog een aantal jaar duren voordat de penetratie ‘smartphones met NFC’ hoog genoeg is. Het artikel is dan ook bedoeld om te laten zien dat er meer aan komt. Of dit de toekomst is, dat blijkt over een paar jaar :).
  En gratis NFC’tjes; dat zal hem niet worden nee. Maar goedkoper worden ze zeker en dan kan een klein voorraadje geen kwaad.

 36. Technologie maakt iets mogelijk, de toepassing bepaalt het succes. Op zich is er niets mis met de zeer herkenbare QR code. Maar waarom zou ik scannen? Wat is de call to action en wat is mijn beloning? Zijn die goed dan wordt er echt wel gescand, apps gedwonload of gegevens ingevoerd.

  NFC heeft zijn voordelen en QR codes, Layar en andere brug technologieën ook. Kwestie van het juiste middel inzetten. Wellicht loopt er straks een groot genoeg publiek met een bril die alles herkent. New kids on the block blijven er komen.

  Voorlopig zijn er nog veel meer QR code readers dan NFC toestellen. En qua kosten zijn er ook de nodige verschillen.

  Bekijk de mogelijkheden en zet die zo goed mogelijk in.

 37. Betalen via NFC is al enige tijd mogelijk bij een groot aantal sportverenigingen. Dit loopt via http://www.cashlessbetalen.nl in samenwerking met Rabobank. Verder is zo QR code inderdaad een lelijk ding in een advertentie

 38. Er wordt veel gesproken over de kosten en mogelijke masseproductie van NFC. Daar zie ik op korte termijn ook maar weinig echt grote kansen. Op kleinere schaal is NFC al goed inzetbaar, al dan niet in combinatie met QR. Denk bijvoorbeeld aan posters in een winkel, menukaarten in een restaurant of ergens aan een pilaar op een beursstand.

  Met NFC kun je veel meer dan een linkje of tekstje op een telefoon laten verschijnen. Inchecken, kortingscodes ophalen, wifi-instellingen ophalen, vcard ophalen. Kan allemaal ook met QR, maar NFC is hiervoor veel handiger. Je hoeft geen app te starten, vaak minder door te klikken. NFC werkt altijd (mits NFC aanstaat en scherm ontgrendeld is), ongeacht welke app er open staat of iets dergelijks.

  Voorlopig zie ik er voor grote campagnes weinig in. Maar op kleine schaal (NFC handmatig achter de posters plakken bijvoorbeeld) zie ik wel degelijk voordelen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten.

  1. Dat je een app moet starten kun je ook zien als een extra beveiliging en dat zou bij NFC ook moeten als het dan over betalen gaat. Je moet je pas toch ook uit je broek halen, pas in de sleuf en pincode intoetsen. Zet je die app toch in je homescreen? Vind een app starten toch een veiliger idee, heb ik zelf meer controle over de betaling.

 39. Sorry Theo, maar wat een slecht artikel…

  NFC en QR hebben een totaal ander doel. Voor een paar doelen kun je beide gebruiken, voor een groot gedeelte niet.
  Voor advertenties in een magazine: je hebt nog steeds ruimte nodig voor de chip in je advertentie, verschil is alleen dat het er mooier uit ziet dan een QR code. Het is echter ook veel duurder en milieuvervuilender. Hier wint de QR code het van de NFC chip.

  Een QR code zie je van grote afstand (bij een bushokjesposter bv), en herken je. Een NFC chip is te herkennen aan de rest van de uiting, hoe de adverteerder aangeeft dat er een chip zit in zijn advertentie. Dit is constant verschillend en dus niet één punt van herkenning.

  Vervolgens moet de persoon tegen het bushokje aan staan om de chip te scannen, bij een QR code kan je nog op een afstandje staan.

  Software/ hardware: vergelijk de NFC lezer op je telefoon met de camera voor QR codes. Ook om een NFC chip te lezen heb je nog steeds een app nodig die iets kan met de betreffende chip.

  En verder: apk bestandje downloaden voor je Android telefoon? Op je laptop heb je de url, maar die is erg lang… Even snel een QR code maken en scannen van je scherm, en je download het bestandje op je telefoon.. Lukt niet even snel met NFC.

  Samenvatting: QR code en NFC zijn geen concurrenten en daarom slaat dit artikel nergens op. Sorry.

 40. Hallo Peter,

  Ik ben het niet met je eens dat het geen concurrenten van elkaar zijn. NFC voegt andere functionaliteiten toe, zoals betalen, waardoor het een extra biedt. Ik begrijp uiteraard dat er nog een hoop moet gebeuren om NFC mainstream te krijgen, zoals dat de NFC-tags nog niet goedkoop genoeg zijn en er onvoldoende ‘geschikte smartphones zijn.
  Wat betreft advertenties; het wordt een uitdaging om een tag achter of tussen papier te krijgen. Uiteraard moet er een herkenbaar beeldelement worden gebruikt om te scannen, maar dit biedt meer vormgevingsvrijheid. Het scannen van een NFC-tag is gemakkelijker dan een QR-code en biedt meer mogelijkheden (zoals betalen). Hierboven zijn ook al een aantal mogelijkheden gezet door anderen.
  Er zijn dus zeker momenten dat een NFC-tag beter uitkomt, dan een QR-code. Dat het geen concurrenten zijn is dus niet geheel waar. Uiteraard zijn er momenten dat een NFC-tag niks toevoegd als het gaat om het scannen op grote afstand. Het is ook maar goed dat dit niet kan, anders zou dit de veiligheid niet ten goede komen (je zou dan zomaar iets scannen op een paar meter afstand, zonder dat je het weet).
  Of NFC het gaat worden; de toekomst zal het leren :). Interessant is het zeker.

 41. Mobiel betalen zal ongetwijfeld de standaard worden. Dus NFC zal heel, heel groot gaan worden.

  Ik denk overigens wel dat QR-codes zullen en kunnen blijven bestaan naast NFC.

  Wat mij opvalt bij dit soort ontwikkelingen is dat het vaak te veel marketing-gedreven en minder behoefte-gedreven is. De centrale vraag is hoe dergelijke technieken ervoor zorgen dat mijn leven echt een stuk makkelijker wordt? En dan inderdaad zo veel makkelijker dat ik bereid ben daar moeite voor te doen.

 42. rob ten brink |

  De QR gaat het niét maken, want voor het lezen moet je een Reader (app) downloaden.
  De NFC gaat het wél redden, want voor het ‘laden’ moet je een app downloaden?
  Ehhh? Deze argumentatie rijmt niet helemaal.

 43. Leuk artikel over NFC. De mogelijkheden van NFC zijn zo ontzettend groot, ik denk dat een groot deel van de mensen de kansen nog niet ziet. Een NFC tag plaats je met gemak in een menukaart van je restaurant om vervolgens mensen direct in te laten checken via Facebook om maar een van de voorbeelden te noemen.

  Maar ook voor eigen gebruik kan je er veel leuke en ook nuttige dingen mee doen. Dit proberen we via onze website ook duidelijk te maken.

 44. Theo Schroen |

  Hallo Christian,

  Zeker een mooie discussie :) Precies wat hoort bij een nieuw onderwerp wat zich nog niet bewezen heeft. We gaan het meemaken!

 45. Grappig dat sommige conclusies zo makkelijk getrokken worden. Iemand roept, Ach Apple, dat is maar 15% vd markt. Dat is wel 15% met maar 1 model. 15% van de totale mobiele telefoonmarkt incl de niet-zo-smart foons. Haal het deel feature foons eruit en je houd een veel groter markt aandeel over. Zolang Apple geen NFC integreerd, komt het niet van de grond.

  NFC heeft alleen toegevoegde waarde voor snelle comunicatie op korte afstand 10 cm, dus op heel veel toepassingen waar nu een QR code wordt gebruikt om digitaal bepaalde info op goedkope wijze te verspreiden, is dt geen antwoord.

  Het voorbeeld uit de video waarin de jongen een demo geeft dat hij met zijn geprogrammeerde chip de gedraging van zijn telefoon kan wijzigen door als hij het huis uit loopt zijn telefoon aan te raken? Geolocationing en Geofencing lijken mij dan toch echt veel slimmere oplossingen.

  Ik geloof meer in een de ontwikkeling van optische techniek dan weer een nieuwe chip die het antwoord op alles is. Optisch is het mogelijk om gezichten te herkennen. Voorwerpen zullen ook niet heel lang op zich laten wachten. Als je telefoon ziet dat je bij een kassa staat dan kan je net zo goed via web of peer tot peer connectie maken. Daarin zie ik zeker meer in het standpunt van Sweebr.

  Sinds de 90-er jaren hoor ik al dat RFid de barcode gaat vervangen, nu 25 jaar later…. zie ik gewoon nog steeds de good old barcode overal terug. Het falen van RFid ligt op het vlak van kosten en teveel verschillende standaarden die niet uitwisselbaar zijn.

  Ik moet het nog zien, maar ik denk dat de NCF chip alweer achterhaald is. My 2 cents;)

  1. Ben het (bijna) helemaal eens met @Menno. Aanvullend: NFC wordt nu gepushed voor de baten van de winkelier in plaats van de consument. Dat het afhandelen bij een kassa sneller gaat. Dat is een foute ontwikkeling. Het feit dat je iets kunt betalen (tot 25 euro) zonder pincode vind ik geen goed idee. Ondanks dat NFC een leuke techniek is, is het niet geschikt om mee te betalen. Met NFC wordt skimmen nog gemakkelijker (kan zelfs onzichtbaar). Met NFC is zakkenrollen zonder iemand aan te raken mogelijk. Het probleem met deze tijd is dat men vergeet dat alles wat wordt uitgevonden ook door criminelen kan worden gebruikt.

   Buiten dat is NFC is een pinpas in een nieuwe formfactor + een extra risico wat niet aanwezig was bij de pinpas. Daarnaast hebben ALLE huidige betaalsystemen hetzelfde manko, de winkelier regelt de afhandeling van de betaling. Dat is zeker met draadloos een extra gevaar, je hoeft maar even de sleutel (want dat is het eigenlijk) te kopiëren et viola. NFC is misschien wel gemakkelijker maar niet per se veiliger. Ook het argument om NFC in te voeren is waardeloos: “Jongeren vergeten eerder hun pinpas dan hun telefoon”, hoor je regelmatig bij zo’n NFC seminar zeggen. Als ze nu zeggen dat het veiliger is, dan heb je wel een punt ja, maar daar hoor je ze niet over. Het gaat om het gemak, doe liever iets meer moeite dat het veilig is dan dat het gemakkelijk is. Het gaat wel om mijn eigen centen!

   Het probleem zijn niet alleen de kosten voor de winkelier maar daarnaast het afval wat het produceert, bijvoorbeeld als het in tijdschriften wordt verwerkt. Een NFC-tag kun je niet mailen, kun je niet afdrukken, kun je niet kopiëren zoals een QR-Code/barcode. En daarnaast kun je niet een NFC-tag zelf maken, je moet ze kopen.
   Het is echter wel mogelijk om NFC-tags af te drukken maar daar heb een speciale printer voor nodig en speciale chemicaliën. Past niet in milieu verantwoord klimaat.

   Als je dus je telefoon kwijtraakt/gestolen wordt hebben criminelen al je gegevens + je ‘pinpas’.

   Nee, NFC is niet de oplossing voor betalen, denk erover na, gaat um niet worden.

 46. Naar mijn idee is dit appelen met peren vergelijken. Beiden dienen en bereiken hun doelstellingen in zekere (meerdere) mate. Imho kunnen ze eerder een aanvulling dan een vervanger van elkaar zijn, ifv de doelgroep, medium, you name it
  Als gebruiker heb zelf ik liever dat de software de dienst uitmaakt, ipv dat er nog eens hardware wordt ingebouwd, waarvan je niet weet of je er controle over hebt. Wanneer een malafide software ontmaskerd wordt, kieper je hem gewoon van je toestel, maar wat doe je malafide hardware.

 47. NFC

  Een principe dat zeker gaat doorbreken. Denk in 2015 ofzo. Ik ben nu lekker aan het expirimenteren
  Zeker een aanrader.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!