B2B: hoe genereer je leads met social media?

b2b

Wat is de beste manier om als B2B-bedrijf via social media leads te generen? Een vraag die ik mezelf meerdere malen heb gesteld, maar waar ik geen eenduidig antwoord op kon vinden. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan en heb 295 B2B social media-gebruikers gevraagd naar hoe zij social media zakelijk inzetten en waar zij belangrijke zakelijke informatie vandaan halen.

In dit artikel presenteer ik de resultaten van het onderzoek en geef ik richtlijnen en tips  om als B2B-bedrijf via social media leads te genereren. Iets wat je niet vreemd zal zijn, is dat social media ‘vluchtig’ zijn. Met de enquête heb ik een totaal bereik van ongeveer 200.000 gebruikers gerealiseerd, waarvan er uiteindelijk 295 reageerden. De helft hiervan ging via Facebook, waarna Twitter de meeste respons opleverde.

wereld

LinkedIn popularist, gevolgd door Twitter

Dat Facebook ook zakelijk steeds populairder wordt, blijkt uit het feit meer dan de helft van de respondenten aangeeft dit medium ook zakelijk in te zetten. De lijst van ‘zakelijke’ social media wordt – niet verrassend – aangevoerd door LinkedIn, gevolgd door Twitter. YouTube en Google+ eindigen achter Facebook en Slideshare is de hekkensluiter. Wanneer we kijken naar de manier waarop social media worden ingezet, zien we dat netwerken, het volgen van de actualiteit en het verkrijgen van vakinhoudelijke informatie belangrijke drivers zijn.

soort content

Manieren van leadgeneratie

Een veelgebruikte manier voor het genereren van leads is het aanbieden van content in ruil voor persoonsgegevens. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om contact op te nemen met de persoon in kwestie. Maar welke vorm van content spreekt het meest aan? Filmpjes en blogs steken er met kop en schouder bovenuit, gevolgd door referenties en whitepapers. Brochures zijn volgens de respondenten het minst interessant.

De zakelijke social media-gebruiker consumeert content het liefst via LinkedIn, waarna Twitter, Facebook en YouTube volgen. SlideShare wordt verkozen boven Google+ als het gaat om het consumeren van zakelijke content. Ook heb ik gekeken naar de invloed van social media op een zakelijke aankoopbeslissing. Deze invloed blijkt gering te zijn. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het onderbewustzijn van de zakelijke beslisser hierbij niet is onderzocht. Het genereren van leads wordt dan ook niet beschouwd als aankoopbeslissing.

Het onderzoek heeft aangetoond dat social media wel degelijk kunnen worden ingezet voor het genereren van leads in de B2B markt. Ik zal uitleggen hoe dat kan, aan de hand van enkele tips en praktische handvatten.

Tips & praktische handvatten

Een organisatie moet informatie willen delen die aansluit bij de behoeften van haar doelgroep. Daarnaast moeten volgers getriggerd worden, converteren en content delen binnen hun netwerk.

Commerciële berichten veelal minder effectief

Voorzie volgers van informatie die meerwaarde biedt en die in lijn ligt met waar jouw organisatie voor staat en de branche waarin je bedrijf actief is. Zoals uit het onderzoek naar voren is gekomen, zijn commerciële berichten veelal minder effectief. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw informatie meerwaarde biedt?

Conversie en call-to-action

Allereerst is het belangrijk om conversiepunten in de website te bouwen, waardoor de bezoeker persoonsgegevens achter moeten laten alvorens de whitepaper of blog gelezen kan worden. Hou dit wel laagdrempelig. Hieronder is een dergelijk conversiepunt weergegeven.

Voor verdere online verspreiding kun je call-to-action-buttons inbouwen, waarmee een bericht makkelijk gedeeld kan worden via de verschillende sociale media-kanalen.

brochure downloaden

Juiste tone-of-voice

Zorg voor de juiste ‘tone of voice’. Uit het onderzoek komt naar voren dat commerciële berichten minder effectief blijken dan content zonder (directe) commerciële boodschap. Berichten mogen uiteraard conversiepunten bevatten, maar wees subtiel.

Weet wat er speelt

Prioriteit is altijd meerwaarde bieden. De informatie die geplaatst wordt moet nuttig en relevant zijn voor de doelgroep. Zorg dus voor voldoende onderzoek naar het vakgebied om zo de doelgroep zo goed mogelijk te kunnen informeren.

Verbreed je horizon

B2B social media-activiteiten worden veelal ondernomen via LinkedIn en Twitter. Dit is omdat veel mensen er vanuit gaan de zakelijke doelgroep vooral hier actief is. Het onderzoek wijst uit dat dit een onjuiste aanname is. Zakelijk gebruik van social media beperkt zich niet tot alleen LinkedIn en Twitter, ook Facebook wordt zakelijk gebruikt. Zorg dus ook hier voor relevante content.

Slideshare is hier ook een interessant platform voor. Geef je wel eens presentaties? Deel deze dan op Slideshare. Deze informatie wordt zeer gewaardeerd door de doelgroep en zorgen voor een versterkt imago.

Maak gebruik van video-content

Zoals al eerder omschreven is video-content zeer in trek bij zakelijke gebruikers. Formuleer doelstellingen om te bepalen wat je met communicatie wilt bereiken en houd de boodschap kort en krachtig. Een goed voorbeeld is het 60 seconden-filmpje van AFAS Software. Een juist gebruik van video biedt eenvoud, terwijl er toch een heldere boodschap kan worden gecommuniceerd.

Monitoring

Monitor niet alleen je eigen social media-activiteiten maar ook die van de concurrentie en branchegerelateerde informatie. Gebruik een social media-dashboard om zo de informatie te filteren die voor jouw bedrijf interessant is. Haak in op berichten op de verschillende sociale media-kanalen wanneer het gaat over bijvoorbeeld vragen of klachten bij de concurrentie. Hieronder een leuk voorbeeld van hoe er als bedrijf ingehaakt kan worden op tweets.

afas

Effectiviteit berichten

Stel jezelf de vraag op welk moment van de dag je doelgroep actief is op sociale media. Dit is eenvoudig te meten door te testen op welk moment van de dag en op welke dagen berichten de meeste reacties ontvangen. Gebruik voor Facebook een edgeranking (algoritme Facebook) checker welke precies kan weergeven op welk moment van de dag jij je bericht de wereld in moet sturen.

Ik hoor je denken: ‘leuk hoor, al die tips, maar hoe genereer ik hier uiteindelijk leads mee?’. Het bieden van relevantie en meerwaarde doen het goed bij iedere doelgroep. Leid hiermee de doelgroep naar de website en zorg dat leads, vooordat ze content kunnen downloaden of lezen, persoonsgegevens achterlaten.

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Wat goed dat je aangeeft dat het ook belangrijk is om niet alleen je eigen bedrijf te monitoren maar ook “de concurrentie en branchegerelateerde informatie”.

  Uit de praktijk leren we dat dit nog erg weinig gebeurd, maar dat bedrijven die wel zo ‘streetwise’ zijn om dit te doen, er erg veel profijt van hebben!

  1. Goed om te horen dat je het interessant vindt, monitoren heeft absoluut een belangrijke rol in het B2B lead verhaal!

 2. Valt er ook iets te zeggen over “nieuwere” social media zoals Instagram, Pinterest of Vine? Ik zie dat deze steeds vaker worden ingezet. Vooral Pinterest zie je steeds vaker in de hoek van design. Het zijn nu nog niches, maar dat kan de effectiviteit ten goede komen?

  1. Di zijn zeker interessante kanalen om in de gaten te houden, je moet jezelf alleen wel doelen blijven stellen: ‘wat wil ik ermee bereiken’. En maakt mijn doelgroep gebruik van deze kanalen.

 3. Mwah…de nieuwere social media ontwikkelen zich tegenwoordig zo snel (of verplaatsen de consumenten zich zo snel?) dat de first movers richting deze platformen er profijt van kunnen hebben. Dit onderzoek uit 2012 (!!) laat zien hoeveel traffic Pinterest aanjaagt en het is alleen maar meer geworden: http://blog.shareaholic.com/2012/01/pinterest-referral-traffic/

  En las dat Vine al meer downloads had afgelopen maand dan Instagram :-)

  ps: wellicht aardig om te vermelden dat goede monitorings diensten deze platformen ook meenemen in hun dienstverlening!

 4. Ik begrijp wel dat LinkedIn #1 is, en Twitter #2. De rest doet er eigenlijk ook niet zoveel toe, ook niet voor B2C. Het probleem met lead generatie op social media is dat je vooral in je eigen vijver zit te vissen. Het zijn je eigen fans, followers, connecties etc. Ja ok, er is een kans dat je boodschap zich viraal verspreid, maar over het algemeen boor je steeds je eigen bereik aan.

  Je kan het vergelijken dat je al je kennissen en vrienden probeert iets te verkopen. Op een gegeven moment houdt dat op, dus hopelijk delen zij het dan met hun netwerk.

  LinkedIn en Twitter hebben dan een voordeel tov de rest:

  1. Op LinkedIn kun je je boodschap in groepen posten waar je doelgroep zich bevindt. Maar ook hier raakt een groep na en tijd ‘uitgeput’ omdat je alle mogelijke leads er uit hebt ‘gevist’.

  2. Op Twitter krijg je door het retweet effect sneller een mogelijk viraal effect en door het openbare karakter kun je snel alle vragen filteren en inspringen in conversaties rondom je concurrenten.

  Er zijn trouwens tools die je hierbij kunnen helpen zoals het Nederlandse http://www.announce.ly

 5. Interessant dat je onderzoek hebt gedaan naar het gebruik van sociale media binnen B2B-bedrijven. Kun je nog iets meer vertellen over het soort organisaties dat heeft meegewerkt aan het onderzoek? Of is het onderzoek misschien ergens te downloaden?

  Wat ik opvallend vind, is dat de rol van sociale media als middel om relaties op te bouwen en te onderhouden, niet in het artikel wordt genoemd. Kwam dit niet uit het onderzoek naar voren?

  Als sociale media op die manier worden ingezet, is het binnen een B2B-omgeving namelijk een heel erg voor de hand liggend middel (naast e-mail, telefoon en post) om leads te genereren.

  1. Ik heb twee soorten onderzoeken uitgevoerd, een onder de zakelijke social media gebruiker en de ander onder klanten van AFAS Software. Mijn blog op frankwatching zijn de uitkomsten van de zakelijke social media gebruikers.

   Dit gedeelte van mijn onderzoek was echt gericht op het soort social media wat zakelijk wordt gebruikt en het type content wat deze doelgroep aanspreekt. Vandaar dat hier niets wordt vermeld wat betreft de klant relatie.

   In mijn uiteindelijke onderzoek komt dit gedeelte wel degelijk naar voren, gezien het feit dat dit een belangrijk onderdeel hiervan is.

   1. Dank voor je reactie, Niels.

    Je hebt het over de zakelijke social media gebruiker. Dit kan natuurlijk ook binnen B2C bedrijven. Mijn vraag is dan ook nog steeds: Kun je iets meer vertellen over de bedrijven die aan je onderzoek hebben meegewerkt? En ben je van plan het onderzoek binnenkort nog ergens te delen?

 6. Zoals eerder vermeld zijn dit klanten van AFAS, de enquete is naar zo een 1.600 klanten verstuurd. Dus is het lastig te vertellen wat voor soort bedrijven het zijn.

  Op: http://www.afas.nl/nieuwsbericht/b2b-leads-via-social-media staat onderaan mijn blog een link naar de uitkomsten van het onderzoek. Hopelijk heb ik je hier voldoende mee verder geholpen?

  1. Kijk, dat is verhelderend. Dankjewel!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!