Wordt 2007 het jaar van doorbraak mobiele tv?

0

mobiele tvMijn aandacht werd laatst getrokken door een artikel in Het Financieel Dagblad: Mobiele tv vraagt slimme marketing – 2007 wordt het jaar van de doorbraak van mobiele tv. Een onderwerp naar mijn hart natuurlijk! Wordt 2007 inderdaad het jaar van de doorbraak van mobiele tv? Een artikel van Anke van Heerebeek in samenwerking met Jeroen van Glabbeek.

In het artikel werden de resultaten van een proef met mobiele tv van Nokia en het telecombedrijf TeliaSonera besproken. mobiele tvOndanks dat telecomaanbieders de tv-kijker uit zijn stoel willen bevrijden en de consument met mobiele televisie een noviteit willen bieden, blijkt dat juist thuis meer naar mobiele tv wordt gekeken dan onderweg. Het mobiel tv kijken blijkt vooral populair ’s avonds in bed of ’s ochtends bij het ontbijt. Slechts een derde van de gebruikers kijkt onderweg naar mobiele televisie! Uit een proef van telecomaanbieder O2 in Engeland kwamen dezelfde resultaten, aldus het artikel. Proefpersonen van KPN TV bleken zelfs vooral mobiel te buizen achter hun pc en zelfs op de bank voor de gewone televisie.

Opmerkelijk of juist toch niet? De populariteit van de mobiele telefoon wordt volgens mij al jaren niet meer bepaald door het mobiele karakter. Kijk om je heen, op kantoor of thuis, je ziet mensen met hun mobiel bellen terwijl ze naast een vaste telefoon staan. Gemakzucht of gewenning: de telefoon is een persoonlijk apparaat geworden. Allerlei accessoires zoals MoPods, ringtones, en de nieuwste trends op het gebied van vormgeving en techniek werken mee aan de personalisering van de telefoon. Kan mobiele tv een trend worden als het mobiele aspect geen hoofdrol meer vervult? Kan mobiele tv dan concurreren met de ouderwetse beeldbuis of de computer?

mobiele tv

Vooralsnog laat de doorbraak van mobiele televisie op zich wachten. Het fenomeen bestaat al vrij lang maar succes blijft uit. Toch werd tijdens CES en 3GSM 2007 genoemd als het jaar van de doorbraak van mobiele televisie. Volgens analisten zullen meer dan 20 bedrijven dit jaar mobiele televisie introduceren en het succes zou afhangen van de prijs van de dienst en van de geschikte mobiele telefoons. Een mooie voorspelling, maar netwerkoperator Telefonica in Spanje en Latijns-Amerika gaf in december nog aan voorlopig te stoppen met de introductie van mobiele televisie. De consument bleek niet klaar voor al die moderne techniek.

En er is nog een en ander te doen om de techniek. Verschillende standaarden strijden om de hegemonie. De bekendste mobiele televisie standaarden zijn DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld) en T-DBM (Terrestial Digital Multimedia Broadcasting). Daarnaast bestaat er televisie over mobiele datanetwerken zoals UMTS en HSDPA, en 3G. Het is echter relatief duur om via UMTS video te streamen naar mobiele telefoons. Voordeliger is het om te broadcasten: één zender bedient dan vele ontvangers tegelijkertijd. Als de techniek die de grootste kans van slagen heeft, wordt DVB-H genoemd, een mobiele variant op het Digitenne netwerk. Deze technologie vraagt minder bandbreedte en is goedkoper dan UMTS en 3G en heeft als voordeel boven UMTS dat meer kijkers tegelijk bediend kunnen worden. Echter kleven er volgens sommigen toch nog haken en ogen aan de invoering van mobiele televisie.

mobiele tvMaar goed, genoeg over techniek. Stel dat het allemaal goed werkt, wie gaat er dan betalen voor een oude uitzending of herhaling op een piepklein schermpje (hoewel: als je je mobiele telefoon vlak voor je hoofd houdt, is het scherm relatief net zo groot als je plasmascherm op drie meter afstand)? Het aanbod van mobiele televisieprogramma’s moet natuurlijk wel uniek zijn, wil de kijker liever naar zijn mobiele schermpje kijken dan naar zijn breedbeeld, LCD of monitor. Want dat er onderweg beperkt wordt gekeken, hadden de onderzoekers al vastgesteld.

Vodafone komt met een goed plan: de operator biedt vanaf eind februari als eerste in Nederland een soap op de mobiele telefoon aan. Alle twintig afleveringen van de nieuwe Limburgse regiosoap ‘De Hemelpaort’ zullen de middag voorafgaand aan de uitzending worden aangeboden op de mobiele telefoon. Misschien alleen een kleine doorbraak in Limburg, maar je weet maar nooit. De Twentse soap Van Jonge Leu en Oale Groond sloeg in heel Nederland aan. En anders is er nog live voetbal, altijd een succes en vast ook onderweg. Tijdens het afgelopen WK hebben verschillende operators al met mobiele televisie getest. Soaps en voetbal: misschien worden die in combinatie nog eens de killer apps voor mobiele tv! Mannen kunnen lekker op de bank voetbal kijken op hun mobiele telefoon, terwijl hun vriendin haar soap volgt op tv. En vice versa natuurlijk.

Terug naar het artikel. Ondanks de opmerkelijke uitkomst van de verschillende onderzoeken bleken de aanbieders redelijk tevreden over de resultaten. Wie mobiele tv eenmaal heeft geprobeerd, is er volgens hen namelijk aan verknocht. Maar dat zou ik ook aangeven als ik als proefpersoon gratis een nieuwe mobiele dienst mocht proberen. Volgens mij zal het succes van mobiele televisie toch echt niet alleen afhangen van de gebruiksvriendelijkheid van de techniek en de kwaliteit van beeld en geluid. Of dat consumenten het gewoon een keer moeten proberen voordat ze massaal aan de mobiele beeldbuis gekluisterd zullen blijven. Vooral de inhoud van de mobiele televisieprogramma’s zullen doorslaggevend zijn. Ik wacht de kijkcijfers van de Limburgse soap met spanning af. Wanneer is de kwartfinale van de Champions League ook alweer?

Deze column is geschreven door Anke van Heerebeek (zie haar profiel in colofon) in samenwerking met Jeroen van Glabbeek. Jeroen is onder meer (mede-) oprichter van Technomedia, ClubMessage (marktleider mobiele technologie), CM Technology (dienstverlening, consultancy en maatwerkoplossingen voor SMS, MMS en streaming video) en CM Telecom (bulk en premium SMS/MMS gerelateerde diensten). Hij spreekt op nationale en internationale beurzen en congressen, is gastdocent op het gebied van Media & Entertainment aan de NHTV in Breda, geeft vakken over interactieve multimediale formats en workshops over interactieve media. Verder geeft hij regelmatig adviezen op het gebied van mobiele strategieën of implicaties van mobiele diensten en wordt door radio en tv regelmatig als expert ingeschakeld.