Wie inspireerde mij om te bloggen?

0

“Wie inspireerde mij om te bloggen?” Dat is een vraag die al een tijdje onder de Nederlandse bloggers circuleert. Ook aan mij werd die vraag gesteld, een goede reden om in de pen te klimmen. Maar er is nog een andere aanleiding om om even bij te praten. Ik heb recent ontslag genomen bij TNT Post en ben nu bezig met het spreekwoordelijke ‘van je hobby je werk maken’. Even tijd voor een persoonlijk verhaal.

De 70’s: mijn eerste stappen als ‘schrijver’

Tja waar begon dat bloggen? Mijn eerste logboek hield ik bij toen ik een jaar of vijftien was, dus rond 1975. Ik was in die tijd (ook al) behoorlijk mediagek en onder meer compleet verslaafd aan alles wat met zeezenders te maken had. Na het verdwijnen van de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee resteerde alleen nog Radio Mi Amigo / Radio Caroline. De rijke historie van de zeezenders en de vele verwikkelingen rondom de twee resterende stations inspireerden een groepje Belgen en Nederlanders om met het vrije radioblad Baffle te beginnen. De Belg Jean-Luc Bostyn (midden jarig 90 ook oprichter van Netties, een e-zine over internet en computers) en de Nederlander Frans Schuurbiers (zie MediaPages).

BaffleBaffle (later werd dat Radiovisie) was een blad dat in de eerste periode nog ‘in stencil‘ verscheen. Een belangrijk onderdeel van dat blad was het logboek waarin loggers van dag tot dag verslag deden over wat er in de maand ervoor zoal op en rond de vrije radio voor nieuws was. Dat was een vorm die me erg aansprak en het inspireerde mij om dat ook zelf te doen. Ik heb het geloof ik meer dan 10 jaar volgehouden en ergens op zolder liggen nog klappers vol met aantekeningen… (overigens nooit gepubliceerd!). Misschien toch nog eens digitaliseren, want het aantal sites en blogs dat vol nostalgie over deze radioperiode schrijft is erg groot. Er is via internet een indrukwekkende hoeveelheid oude radiouitzendingen te beluisteren (hier een van de vele overzichten), een echte The Long Tail van offshore radio dus.

De 80’s: mijn eerste stappen als ‘uitgever’

Begin jaren 80 startte ik mijn loopbaan bij toen nog ‘de PTT‘. In die tijd was het nog heel gebruikelijk om uitgebreide plannen en rapportages te schrijven (zou ik het daar van hebben…?). Steeds meer ontdekte ik dat ik het ook bijzonder leuk vond om via presentaties of via papier kennis en ervaring te delen. In 1991, we werkten al een tijdje met ‘microcomputers‘, ontstond in een gesprek met mijn toenmalige collega’s Paul Oor en Jerry van Hees het wilde idee om een interne nieuwsbrief over financieel-economische onderwerpen te beginnen. Het eerste nummer werd nog in eigen beheer gemaakt, maar voor de tweede uitgave werd contact gelegd met een DTP-bureau.

In korte tijd groeide FE-Nieuws uit van een regionale nieuwsbrief tot een landelijk titel met een eigen plekje binnen de interne mediamix van (toen nog) PTT Post. Vlak voordat FE-Nieuws opging in een ander blad, had de nieuwsbrief een maandelijkse oplage van 4.000 exemplaren. Ik bewaar erg goede herinneringen aan de samenwerking met onder meer Roelien Nieboer, Paul Oor, Gerry van de Weijer en Jeannette Looijen. Een hecht en inspirerend clubje, samen hebben we destijds in korte tijd veel geleerd over uitgeven, formats en via uitgeven een netwerk opbouwen.

De 90’s: mijn stap van offline naar online

Medio jaren 90 hield ik me bij PTT Post bezig met bedrijfsdocumentatie. De verzameling handboeken (voorschriften, handboeken administratieve organisatie, handboeken ISO, handboeken systeemontwikkeling, instructies etc.) was echt duizenden en duizenden pagina’s groot. Aangemoedigd door directeur Jef Gustings en mijn directe manager Johan Vroonhof lukte het om daarin een reductie van 80% aan te brengen. BORG (Bedrijfsinformatie- en ORGanisatiemodel) Een van de leukste projecten ooit, mede door de energie die vrijkwam in de samenwerking met Tjeerd Vrij, Arie Kuijpers en Gerry van de Weijer.

BORG-net

BORG vormde de basis voor BORG-net, de eerste elektronische bibliotheek van PTT Post. Wederom Johan Vroonhof, directeur ICT Hennie Wesseling, projectleider Jacco Westerbeek en een hecht team er omheen zorgden voor support en inspiratie. BORG-net was de voorloper van het intranet van PTT Post, waar ik eind jaren 90 bij betrokken raakte. Samen met Fred Zelders en al snel ook Arnoud Witsel, Caspar van der Linden en Richard Hubers kregen we in enkele maanden tijd PostTaal van de grond. Samen met Thirza Wegman, Ton Folge en Dick Brandt (en directiesponsor Philip Dobbenberg) ontstond er genoeg power om een half jaar later een PTT Post breed IntranetMail te starten. Vrij snel na de lancering had dit intranet een bereik van circa 10.000 medewerkers.

De 2000’s: mijn stap van intranet naar internet

Begin 2002 werd ik binnen corporate communicatie TPG Post verantwoordelijk voor zowel intranet als internet. In de praktijk betekende dat een verschuiving van mijn primaire aandachtsgebied van intranet naar internet. Een van de hoogtepunten was de lancering eind 2003 van het nieuwe www.tpgpost.nl, een project waar ik samen met mijn commerciële collega’s Guido Postma en Bjorn Teuwsen leiding aan mocht geven. Gabrielle Rietveld, Erik Ruis en Jeroen Happel waren in deze periode, ieder op hun eigen manier, waardevolle inspiratiebronnen, directeur Consumentenmarkt Roy Rempe en directeur Corporate Communicatie Willem Koch waren belangrijke sponsoren. Het nieuwe concept van de site www.tpgpost.nl zorgde in een jaar tijd voor een verdubbeling van het aantal bezoeken.

track record TPG Post

In de luwte van het intranet van TPG Post was ik ee naar eerder – medio 2002 – mijn eigen weblog gestart. Ik was daartoe geïnspireerd, gestimuleerd en uitgedaagd door (toen nog) collega Fred Zelders. Begin 2004 maakten we beiden de stap naar internet (hij met frEdSCAPEs en ik met Frankwatching). Al snel vormden Marco Derksen, Frank Meeuwsen en Anton van Elburg mijn grote inspiratiebronnen, ze hebben me erg gestimuleerd en ik heb veel van hun geleerd. Er ging een letterlijk en figuurlijk een wereld voor me open. Een naam die zeker niet onvermeld mag blijven is die van Simon Koelewijn, sinds jaar en dag het creatieve en technische brein achter het ontwerp van Frankwatching.

2008: Mijn stap naar een zelfstandig bestaan

1 januari 2008 was een magische datum. Na 27½ afscheid van TNT Post en voortaan op eigen kracht verder. Inderdaad: ‘eindelijk’ voor mezelf begonnen. Er ging het nodige aan vooraf en het was geen afscheid zoals ik me dat had voorgesteld. Maar het is, zo vind ik nu, wel de beste beslissing uit mijn leven. Ik heb eindelijk van mijn hobby en passie mijn werk kunnen maken, wat wil een mens nog meer? Gestimuleerd en geholpen door een groep mensen die me dierbaar is. Mijn kinderen en mijn familie. Met warme steun van een aantal (ex-)collega’s, onder meer Marjan de Jong (sparring partner bij het project Resultblog), Peter Joziasse en Peter van der Meer (die me door dik en dun steunden) en Thirza Wegman (mijn opvolger als manager Internet & Intranet).

Postzegelblog

Maar veel dank ben ik vooral verschuldigd aan het team van auteurs en partners dat deze beslissing mogelijk maakte en last but not least natuurlijk ook aan ‘blogging partner’ Lia Vieveen. Samen bedachten en lanceerden we begin 2006 de Postzegelblog, samen namen we eind 2007 afscheid van TNT Post en samen vormen we al geruime tijd het kernteam achter Frankwatching. Sinds kort kan ik me volledig op Frankwatching storten en dat doe ik met meer plezier dan ooit. Ik heb besloten dit jaar vooral op uitgeven te focussen en daarnaast met op een of meerdere start-ups aan de slag te gaan. Hoewel presentaties en adviestrajecten tot nu toe ook wat geld in het laatje brachten, zal ik beide nog maar beperkt doen. Mijn ding is namelijk media en uitgeven, zo weet ik nu zeker. Soms duurt het een tijdje voordat je daar achter bent…

Met dank aan Marco Derksen voor de uitnodiging om dit verhaal te schrijven. Fred (Fred Zelders), mag ik jou vragen om het stokje over te nemen?