Online marketing

Taking gaming seriously

0

Peter Warman van Newzoo presenteerde afgelopen vrijdag op het seminar Serious Gaming de eerste resultaten van het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 van Newzoo en TNS NIPO. Een onderzoek naar onderwerpen als doelgroepen, platforms en advertising. Met interessant en gloednieuw Nederlands cijfermateriaal.

Peter Warman begint met een plaatje van het Second Life ABN Amro kantoor. Een slapende CFO in Second Life, een voorval dat op weblogs de nodige tongen los maakte. De les: je moet wel weten waarover je praat voordat je eraan begint, aldus Warman.

ABN Amro CFO in Second Life

Serious gaming moet je serious nemen, zo benadrukt hij. Hij toont een foto van Handewasser, een gamer die op zijn 17e jaar al wereldwijd beroemd is geworden door zijn overwinning op de Worldcybergames! Nederlanders zijn trouwens sowieso erg goed in gaming, in een wereldwijde ranking staan we op een vierde positie.

Peter WarmanVervolgens gaat hij in op de relatie tussen serious gaming en game advertising. Peter Warman (foto) Hij stelt dat je goed moet nadenken als je iets met game advertising wil. Ga je iets rondom, in of met games doen? Voor adverteerders kunnen ze alledrie even relevant zijn. Er wordt vaak vooral gesproken over wat je met een nieuwe game kan, maar je kunt ook veel doen met nu al populaire games. Daar is al iets bereikt en daar hoef je minder moeite voor te doen.

Probeer in elk geval te onthouden dat je vanuit doelgroep en doelstelling naar de mogelijkheden van games moet kijken. Vervolgens introduceert hij het erg waardevolle model met 9 game advertising types (zie hieronder, klik voor een vergroting).

game matrix

Over dit model kun je meer lezen in het artikel Game advertising: een ijzersterk verhaal.Dan komt de populariteit van games aan bod. Hij laat een sheet met veel Amerikaans materiaal zien, met hoge cijfers, hoge marges, hoge groeicijfers.

US Video Game Advertising Spending

Maar Nederlands materiaal was er onvoldoende, reden om een Nederlands onderzoek te doen: het Nationaal Gaming Onderzoek 2008 was geboren. Een breed onderzoek dat over alle platformen gaat. Het loopt nu en is over twee weken pas afgerond, maar uit een vooronderzoek zijn al wat cijfers binnen. Een groep van 72% van de respondenten van 8 jaar en ouder heeft gezegd dat ze wel eens een game speelt. Een bijzonder grote groep dus. In de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar is dat zelfs 99,5%!

game platforms

In de bovenstaande afbeelding (klik hier voor vergroting) is te zien dat bij de game consoles 6% van Nederlanders van Playstation2 gebruik maakt en dat het gebruik van Nintendo DS inmiddels al op 4% ligt. Kijk je naar pc, mobiel en PDA dan is de pc/Mac/laptop koploper met 39%, gevolgd door stand-alone games (25%), gameportals (23%), downloadable games (20%), branded games (13%), multiplayer online games (10%) en chat-messenger games (6%). De mobiele telefoon zit op een (voor mij) onwaarschijnlijk laag percentage van 4%.

Een verdere greep uit de cijfers:

  • Maar liefst een op de drie Nederlandse vrouwen (36%) speelt regelmatig op gameportals.
  • Het populairst bij de Nederlandse mannen zijn de games die men heeft gekocht op CD-rom/DVD, waarbij men alleen tegen de pc of zichzelf speelt. 37 procent van alle mannen speelt dergelijke games.
  • Een dergelijke game via internet tegen anderen spelen doet bijna een vijfde (17%) van de mannen tegen slechts een op de tien (9%) vrouwen. Deze online games zijn vaak strategie- en actiegames.
  • Duidelijk is dat met name jongens erg veel spelen, 44% van alle jongens van 13 tot 19 jaar speelt gemiddeld meer dan een uur per dag games.
  • Populair onder vrouwen zijn ook games die worden aangeboden door bekende merken, ook wel branded games of advergames genoemd, waarbij bijvoorbeeld een prijs te winnen valt. Een op de vijf Nederlandse vrouwen (21%) speelt deze weleens. Slechts 13 procent van de mannen laat zich hiertoe verleiden.

De presentatie Taking gaming seriously is hieronder te bekijken.


Peter Warman (Newzoo) wijst in zijn afsluiting nog even op het event Brands and Games (the game advertising event) dat op 18 juni a.s. in Utrecht plaatsvindt.

Dit is deel 3 van een serie van drie artikelen over het Seminar Serious Gaming, een initiatief van Media Plaza Utrecht en Syntens. Lees ook deel 1: Serious gaming: leren wordt fun en deel 2 Serious gaming = serious business! Meer interessante artikelen over gaming vind je via de tag games.