Inspiratie

MozCamp brengt Firefox tools en Xforms

0

Op 6 maart 2009 vond in Utrecht bij SURFnet Foundation het MozCamp Plaats. Denk aan Tech-Geek-demo’s, open standaarden en maatschappelijke aspecten van het open web . Er werd gesproken over de nieuwste browserfuncties van Mozilla Firefox en nieuwe standaarden rond webformulieren en AV media. MozCamp werd georganiseerd door W3C, SURFnet, NLlgg, NLugg, NOiV en ISOC. In dit eerste deel behandel ik hoe de toekomst van browsing en formulieren er (wellicht) uit ziet.

Browsing

Weave

Weave is een Firefox extensie die je in staat stelt om verschillende browser sessies (bookmarks, history, cookies) over meerdere pc’s en mobieltjes identiek te maken. Met Weave kun je eerst een routeplan opzoeken op je pc, en dat daarna nog een keer snel op je iPhone opzoeken. Ook hoef je niet telkens opnieuw in te loggen., deze instellingen worden opgeslagen in de ‘mijn Firefox’ cloud.

[vimeo]https://vimeo.com/2569344[/vimeo]

Ubiquity

Ubiquity is een extensie waarmee complexe interacties tussen webbrowser en andere applicaties sneller kunnen worden uitgevoerd. Even een stukje text copy /pasten en mailen? Bijgevoegd adres eerst omzetten naar een Google Maps kaartje? Het kan met Ubiquitiy.

[vimeo]https://www.vimeo.com/1561578[/vimeo]

Grease monkey

Met Grease monkey kun je het bezoek aan pagina’s die je regelmatig bekijkt een stuk makkelijker maken. Zo kun je een Grease monkey script (programmaatje) voor bijvoorbeeld YouTube installeren, waarbij elke keer dat je YouTube bezoekt er een link zichtbaar wordt waarmee je direct een film kunt downloaden. En zo zijn er nog honderden soortgelijke toepassingen mogelijk.

Accepteer cookies

Formulieren

Steven Pemberton vertelde dat Xforms een nieuwe open standaard is om oude webformulieren (forms) te vervangen. Let wel, forms zijn inmiddels overal, en dè methode geworden om interactiviteit aan websites toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan ‘reageren’ op Frankwatching, webwinkelkarretjes en instellen van ADSL en WiFi apparatuur via de browser.

Het probleem met de huidige webforms is identiek aan dat van het oude internet: de mix van presentatie, data en alles wat er tussen hangt. Webformulieren bouwen is hierdoor een lastig en tijdrovend klusje. Zo is Xforms voor webformulieren wat CSS voor HTML doet.

Techniek

Een van de technieken die Xforms gebruikt is een standaard gedrag voor velden. Als er een lijst met 3 mogelijkheden is, dan geeft Xforms bijvoorbeeld standaard een pulldown weergave. Hele kale Xforms formulieren, zoals hiervoor genoemd,  kunnen dus al een hoop resultaat opleveren.

<model><instance>
<person><fname/><lname/></person>
</instance><submission id=”form1″ action=”submit.asp” method=”get”/></model>

Voordelen

Een belangrijk voor deel van deze werkwijze is dat er tot 6 keer minder programmacode nodig is. De formulieren ze zijn ook nog beter te bewerken doordat opmaak plaats vindt in CSS. Een interessante tip voor alle formulieren van de Belastingdienst! Ook vergroot Xforms de toegankelijkheid van formulieren op verschillende browser platforms zoals mobile en voor braillelezers of slechtzienden.

Xforms heeft nog leuk foefje: Als er waarden worden veranderd in het formulier,  dan wordt dit in de browser dynamisch à la Javascript bijgewerkt. Het einde van de ‘winkelmandje bijwerken’ knop is dus inzicht! Dit geldt ook voor dynamische taal en regio (valuta, tijdzone) waarden, de gebruiker hoeft niet langer opnieuw de pagina te laden.

In de praktijk

Er zijn inmiddels ‘editors’ voor Xform te koop. Maar je kunt ook gewoon met Notepad of een andere tekst/html editor aan de slag gaan. Behalve Firefox, kan er op dit moment geen andere browser ‘uit de doos’ samenwerken met Xforms.

Om Xform’s alvast te gebruiken, kun je een client-side javascript library gebruiken of op de webserver een module laden die de XForm -taal naar HTML vertaalt.

Xforms zien we ook op andere plekken terug. Zo is Flickr via Xforms API toegankelijk. Het formulier (zonder opmaak) als concept om een API te benaderen is een eenvoudige en krachtige methode die we ongetwijfeld meer gaan zien. Dus API ontwikkelaars opgelet!

De toekomst

Met nieuwe browser functies en snelle formulieren kunnen gebruikers en aanbieders beter content ontsluiten. Dit betekent een bereik op meer platforms en voor meer gebruikers. Ook vergroot het de efficiency waarmee content systematisch opgehaald kan worden.

In deel 2 Op MozCamp nieuwste generatie Webmedia ga ik later deze week in op de nieuwtjes van MozCamp rond multimedia en semantic web.

moziiMozCamps zijn evenementen voor mensen die gepassioneerd zijn over het open web. Elk evenement omvat discussie, hands-on demo’s en samenwerkingsvormen over manieren om het open en participatieve karakter van internet te bevorderen en te beschermen. Voor meer artikelen: tag MozCamp.

Lex Slaghuis adviseert, begeleidt en realiseert trajecten met een wiki-component. Hij blogt op wikiup.nl, met name over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wiki’s.