Linkteksten: SEO vs. Usability

0

Om je webpagina’s op bepaalde zoektermen te laten scoren, moet je er onder andere voor zorgen dat deze zoektermen voorkomen in de teksten van linkjes die naar de betreffende pagina wijzen. Dit geldt niet alleen voor links op andere websites, maar ook voor linkjes binnen je eigen website. Door het slim in elkaar zetten van je interne linkstructuur, kun je de rankings van je pagina’s dus enigszins sturen.

Het is echter de vraag wat het effect hiervan is op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Zoals bij velen bekend is, lezen internetgebruikers erg slecht – ze scannen de pagina slechts en kijken daarbij voornamelijk naar kopjes, links en de eerste woorden van een zin of paragraaf. Wanneer je in je website een lijstje met links hebt staan, moeten deze dus ook makkelijk scanbaar zijn.

Een recente test op mijn eigen website maakt duidelijk dat het aanpassen van de linktekst ervoor kan zorgen dat er vaker op de betreffende link geklikt wordt.
alice-in-wonderland1

Oorspronkelijk had ik onder meer de linkteksten ‘Alice in Wonderland quotes’ en ‘Mad Tea Party & Unbirthday Party ideas’ gebruikt, vanwege SEO redenen. In de zin ‘Alice in Wonderland quotes’ staat het belangrijkste onderscheidende woord echter achteraan. Het woord ‘quotes’ zorgt ervoor dat de bezoeker weet waar de pagina over gaat. Aangezien de hele website gaat over ‘Alice in Wonderland’, is dit vanuit bezoekersoogpunt geen nuttige toevoeging. Mijn theorie was dat het vooraan plaatsen van dit woord ervoor zou zorgen dat meer bezoekers op ging vallen dat er een link naar een quotes-pagina aanwezig was.

De link ‘Mad Tea Party & Unbirthday Party ideas’ vond ik te lang. Hij nam twee regels in beslag en ik vermoedde dat bezoekers het te veel moeite vonden om deze te lezen, en daardoor negeerden. De link ‘Chapters’ was niet vanuit SEO-redenen gemaakt, maar desondanks dacht ik dat de tekst ‘Texts by chapter’ wellicht beter zou communiceren wat er op de achterliggende pagina te vinden is.

Via de tool CrazyEgg heb ik het aantal kliks op een ‘voor’ en ‘na’ versie van de links op mijn homepage gemeten. In onderstaande heatmaps zie je de resultaten.

Let op: dit is geen eyetracking heatmap, die weergeeft hoe vaak er naar een bepaald gebied gekeken is. Hoe feller het gebied, hoe vaker er op deze plekken geklikt is.

Let op: dit is geen eyetracking heatmap, die weergeeft hoe vaak er naar een bepaald gebied gekeken is. Hoe feller het gebied, hoe vaker er op deze plekken geklikt is.

Uit de resultaten blijkt duidelijk dat het aantal kliks op de links ‘Quotes’ en ‘Mad Tea Party ideas’ groter is dan de kliks op de vorige versie van deze links. Alleen de verandering van ‘Chapters’ in ‘Texts by chapter’ lijkt weinig verschil te hebben gemaakt – hoewel het natuurlijk ook zo kan zijn dat veel mensen die op zoek zijn naar quotes, voorheen op ‘chapters’ klikten, terwijl ze nu al afgevangen worden door de link erboven.

Wat kunnen we hier van leren?

Het aanpassen van je interne linkstructuur kan een positieve invloed hebben op je rankings in zoekmachines. Echter, blijf hierbij altijd in gedachten houden wat de impact is op de leesbaarheid van de links voor je bezoekers. Kleine wijzigingen kunnen al een sterke invloed hebben op de vraag of een link al dan niet wordt gezien of begrepen, en beïnvloeden dus ook o.a. je doorklikratio.

De uitdaging is dan ook om een goede afweging te maken en linkteksten te bedenken die SEO-technisch gezien de juiste zoektermen bevatten, maar ook nog steeds makkelijk scanbaar zijn.