How to

Google Analytics API: eindeloos veel mogelijkheden

0

Velen onder ons hebben er vast en zeker al mee gewerkt in de private beta en deze week lanceerde Google de Google Analytics API voor alle Analytics gebruikers. Wat is het precies? Wat kun je er allemaal mee? En waarom zal het een grote impact hebben op het gebruik van Google Analytics?

Lancering Google Analytics API

De private beta versie was al enige tijd beschikbaar, maar deze week kwam dan toch de lancering van de Google Analytics API voor alle Analytics gebruikers. De API maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om Google Analytics uit te breiden met nieuwe en creatieve applicaties die voordelen zullen hebben voor ontwikkelaars, organisaties en eindgebruikers. De API is makkelijk in gebruik en maakt het mogelijk om alle gegevens die nu beschikbaar zijn in de standaard interface van Google Analytics uit te lezen met andere software. De gebruikte API is een Google Data API, die ook gebruikt wordt voor de Google Calender, Finance en Webmaster Tools.

desktop-reporting-google-analytics-api

Mogelijkheden API

De mogelijkheden met de nieuwe API lijken eindeloos. Grote organisaties en marketingbureaus hebben vanaf nu een platform voor het integreren van Google Analytics in hun eigen producten of voor het creëren van stand-alone applicaties, die weer verkocht kunnen worden. Daarnaast kunnen gebruikers snapshots van hun Google Analytics data weergeven in zelfontwikkelde dashboards en deze vervolgens weergeven op een zelfgekozen platform.

Google Analytics bekijken vanaf je telefoon? Dat is vanaf nu mogelijk met de Android applicatie van Actual Metrics. Of de applicatie van Desktop-Reporting om Analytics rechtstreeks te bekijken vanaf je desktop. Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die de Analytics API zal bieden aan gebruikers. Denk bijvoorbeeld ook aan een alert-service waarbij je een melding krijgt per e-mail, sms of Twitter wanneer bijvoorbeeld het weigeringspercentage of een andere prestatie significant afwijkt van vooraf ingestelde waardes. Kijk voor meer voorbeelden op de Google Analytics (Labs) website.

actual-metrics-google-analytics-api

Zelf beginnen met de GA API?

Mocht je zelf aan de slag willen met de Google Analytics API, dan adviseert Google drie belangrijke informatie bronnen. Ten eerste de documentatie die gevonden kan worden op de Google Code website. Als tweede wordt er aangeraden om je te abonneren op de Google Analytics API nieuwsbrief, waarbij je op de hoogte wordt gehouden van alle belangrijke veranderingen over de API. Als laatste is het mogelijk om jezelf aan te melden bij de Google Analytics APIs Group, een forum waar andere ontwikkelaars actief zijn.

De lancering van de Google Analytics API is voor alle Analytics gebruikers een grote stap voorwaarts en de verwachting is dat vele developers de komende tijd hard zullen werken om nieuwe applicaties op de markt te brengen. Hiermee zullen de tekortkomingen waarmee sommige Analytics gebruikers te maken hadden (hopelijk) snel opgelost worden, al was het maar door de vele diverse apps die ons te wachten staan in de komende maanden.

Meer informatie over de Google Analytics API is hier te vinden.