How to

Social media vs. zoekmachinemarketing: wie wint?

0

De strijd tussen de online marketingactiviteiten is losgebarsten. In de rode hoek: zoekmachinemarketing. De veteraan die vele bedrijven heeft geholpen hun bezoekersaantallen en conversies structureel te doen toenemen. In de blauw hoek: Social Media. De nieuwkomer die zich snel omhoog heeft weten te vechten en dé nieuwe hype is onder marketeers. Gaan we allemaal nu over op social media of geloven we nog in zoekmachinemarketing? Waar heb jij je geld op ingezet en waar had je op moeten inzetten?

De kracht van social media

Social media bieden vele mogelijkheden om bekendheid te verwerven. De sociale netwerken zijn ingericht om persoonlijke (massa)communicatie tot stand te brengen. Je komt dus gemakkelijk in contact met je doelgroep en kan dit contact heel persoonlijk maken. Het is makkelijker om erachter te komen hoe je merk beleefd wordt en wat er speelt onder je doelgroep.

Daarnaast zijn social media een mooi apart communicatiekanaal om je brandingactiviteiten uit te breiden. Houd ook hierbij in je achterhoofd dat social media voor persoonlijke communicatie zijn, dus houd het persoonlijk en stuur alleen berichten de wereld in die ook wat toevoegen voor de ontvanger.

social-media

Social media helpen ook goed om early adopters aan te spreken. Als er kleine online communities binnen sociale netwerken zijn die gebruikmaken van jouw product of dienst, gaat ‘groepsdruk’ een rol spelen in de populariteit ervan. Apple heeft het over het algemeen niet meer nodig, maar producten van minder bekende merken die net als de iPod en iPhone vooral op het gevoel van de gebruiker inspelen, hebben baat bij dergelijke gebruikersgroepen.

Kortom: wil je mensen persoonlijker benaderen en meer emotioneel betrekken bij je merk? Dan loont het om te kijken naar social media.

Waar schort het aan bij social media?

Social media laten, ondanks de kracht, veel steken vallen als het gaat om echt grote, meetbare resultaten. De schaalbaarheid van sociale netwerken laten, ondanks de mogelijkheid om grote groepen tegelijk te bereiken en aan de spelende behoeften te voldoen, nog te wensen over. Bovendien is het moeilijk om zichtbaar te worden voor vrijwel iedereen op het internet die op zoek is naar jouw product of dienst, maar jou nog niet kent.

Kracht van zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing biedt voor bedrijven die online flink willen scoren vele mogelijkheden. Het mooie is dat in markten met een ijzersterke concurrentie voor zoekmachineadverteren gekozen kan worden om zo toch nog prominent op de eerste pagina’s in de zoekmachines te komen. Wie genoeg betaalt, wordt genoeg vertoond.

zoekmachineoptimalisatie

Degelijke zoekmachine-optimalisatie gaat nog verder en zorgt, mits goed uitgevoerd, voor structureel betere posities in de zoekmachines. Het wachten op resultaat kan iets langer duren dan bij andere marketinginspanningen, maar als het goed is gedaan, is het resultaat het wachten absoluut waard.

Naast zoekmachineadverteren en zoekmachineoptimalisatie is er ook nog conversieoptimalisatie. Bij goed uitgevoerde conversieoptimalisatie wordt ervoor gezorgd dat al die extra bezoekers die je website ineens wel kunnen vinden ook daadwerkelijk converteren naar de gewenste actie.

Al deze acties zijn bovendien zo goed meetbaar, dat elke geïnvesteerde cent te verantwoorden is. Zoekmachinemarketing degradeert de meeste marketingtakken tot nattevingerwerk.

Kortom: wil je grote groepen mensen bereiken die je eerder niet konden vinden? Wil je in keiharde cijfers beter online presteren? Dan is zoekmachinemarketing ideaal.

Nadelen van zoekmachinemarketing

Zoekmachinemarketing vergt een hoop specialistische kennis. Voor beginnende optimalisatie-experts zijn er vele valkuilen waar je gemakkelijk in kunt trappen. Aan de andere kant moet je marketingactiviteiten op social media ook niet onderschatten, al kom je daar gemakkelijker verder met een ‘gut feeling’ en een (zelf)kritische blik.

Daarnaast is zoekmachinemarketing vaak een behoorlijk tijdrovende klus. Goed uitgedachte en degelijk uitgewerkte marketinginspanningen vergen nu eenmaal wat extra moeite. Ook gaat vooral bij zoekmachinemarketing wat tijd zitten in het wachten.

And the winner is…

Marketeers omarmen social media niet om de directe ROI die het oplevert, iets waar zoekmachinemarketing om bekend staat. Social media zijn vooral goed als je op zoek bent naar een emotionele beloning voor je marketinginspanningen. De resultaten zijn ook tastbaarder dan de kille cijfers waarin resultaten uit zoekmachinemarketing worden uitgedrukt.

Marketeers die gedreven worden door het streven naar een zo hoog mogelijke ROI, zullen daarentegen kiezen voor zoekmachinemarketing. De werkzaamheden zijn technischer en onpersoonlijker, maar het resultaat zorgt wel voor harde, meetbare en presenteerbare cijfers.

CB025525

Zowel zoekmachinemarketing als social media zijn niet de heilige graal. Zoekmachinemarketing en de daarvoor uitgezette strategie moeten binnen de marketingmix van het bedrijf passen, anders zal het bedrijf de toegevoegde waarde snel zien dalen. Social media kunnen worden ingezet voor marketing, maar ook hierbij moet de vooraf bedachte strategie goed worden uitgewerkt. Daarnaast kunnen zoekmachinemarketing en social media elkaar aanvullen en versterken, mits goed ingezet.

Ook aan de platformkant zie je dat search en social media meer met elkaar gaan convergeren. Zo heeft Google SearchWiki geïntroduceerd om gebruikers zoekresultaten te laten beoordelen en worden social media steeds meer in zoekmachines geïndexeerd.

Wat zijn jullie ervaringen met beide marketingactiviteiten? Waar zet jij je geld op in? Laat je bevindingen achter in de reacties!