How to

Google Analytics: checklist & certificaat

0

Google kwam onlangs, begin april, met een online checklist voor Google Analytics. Een zeer handige overzichtstool voor zowel de beginner als de gevorderde Analytics gebruiker. Het loopt uiteen van het installeren van de tracking code tot en met het opzetten van doelen en het meten van Flash. Kortom, erg handig als je gaat starten met Analytics of om eens goed te kijken of je Google Analytics op dit moment optimaal benut.

De checklist bestaat uit verschillende rubrieken en elk punt in een rubriek bevat links naar informatiebronnen en video´s om het betreffende onderwerp uitgebreid te bekijken en na te lezen.

De Start

Bij het starten met Google Analytics draait het vooral om het installeren van de trackingcode, het interpreteren van de data en het gewend raken met de interface. Hierbij wordt onder andere verwezen naar de Google Analytics help en naar YouTube video´s over het beginnen met Analytics.

Aangepast rapporteren

Hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je zelf rapporten kunt samenstellen in Google Analytics met de variabelen en dimensies die je zelf kiest. Daarnaast wordt er ingegaan op hoe je kunt zorgen dat op regelmatige basis (elke week of maand) rapporten naar jezelf of collega´s worden gemaild in verschillende bestanden (pdf, xml, csv, tsv). Uiteraard kunnen dit zelf samengestelde rapporten zijn.

google-analytics-advanced-segmentation

Online adverteren & E-commerce

Hierbij draait alles om online marketing en de combinatie met Google Adwords. Allereerst wordt ingegaan op de link met Adwords en hoe je de inkomsten, conversies en ROI van je online campagnes in Adwords kunt meten. Verder leer je hoe je de zoekwoorden in je campagne kunt optimaliseren en hoe je een tag aan een campagne kunt geven zodat je de resultaten voor banners, e-mailmarketing en Google Adwords uit elkaar kunt houden.

Een mooie functie binnen Analytics die pas sinds eind vorig jaar bestaat is ‘Advanced Segmentation‘. Hierbij is het mogelijk om eigen segmenten aan te maken en deze vervolgens te gebruiken in je rapporten. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je alleen de resultaten wilt zien van bezoekers die minimaal 2 pagina’s hebben bezocht en langer dan 1 minuut op de site zijn geweest.

Geavanceerde opties

In deze groep komt het instellen van doelen en trechters naar voren. Bij een trechter kun je het stappenplan dat iemand moet afleggen (vanaf het eerste bezoek naar de aankoop van een product of service) indelen in verschillende url’s en vervolgens kijken in welke stap(pen) de meeste mensen afvallen om deze stap vervolgens te optimaliseren. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je Flash kunt meten in Analytics. Als laatste is er een uitgebreid overzicht van de hulpbronnen die Analytics nog meer aanbiedt.

google-analytics-qualified-individual

Al met al is dit een eenvoudige checklist: voor een minder ervaren iemand een goed stappenplan om mee te beginnen en voor de gevorderde Analytics gebruiker goed om te kijken of er nog functies zijn die hij niet of niet optimaal benut. Na het volledig doorlopen van de checklist is de Google Analytics Individual Qualification (dit is officiële test van Google) goed te doen en dit examen zou ik dan ook zeker afleggen, zodat je jezelf het komende anderhalf jaar een gekwalificeerd Google Analytics gebruiker mag noemen.

De online Google Analytics Checklist vind je hier.