Innovatie

Tips om persberichten beter te laten scoren in zoekmachines

0

Persberichten werden in een gevoelsmatig ver verleden nog geschreven om journalisten, die als gatekeepers fungeerden, over te halen om over je organisatie, product of dienst te schrijven. Tegenwoordig is dit tussenstation grotendeels overbodig. Op websites als Digg, NuJij en de vele andere sociale nieuwssites kunnen (pers)berichten door gebruikers zelf worden toegevoegd aan de aanwas van nieuwe content, die door grotere groepen mensen gelezen wordt. De grote aanwas van nieuwe content roept echter een nieuwe vraag op: hoe steekt jouw persbericht nog boven het maaiveld uit?

Het doel van (online) persberichten

Persberichten hebben als doel om meer exposure te creëren voor een organisatie, product of dienst. Wie zegt dat een persbericht primair is gericht op verkopen, zal een flinke hindernis moeten overwinnen om zijn verhaal aan het publiek te slijten. Lezers willen (helaas) niet horen dat ze iets moeten kopen. Daarvoor zijn advertenties de wereld in geholpen. Een campagne met goede AdWords advertenties en een vlammende landingspagina mag aansporen tot verkoop, een persbericht dat dat probeert, zal echter een vroege dood sterven.

Mensen willen nieuws lezen. Nieuws dat hen iets aangaat, waar ze iets aan hebben en, het belangrijkste, dat ze graag willen delen met anderen. Hoe krijg je mensen dan met een persbericht zover om je product te kopen? Het antwoord is: niet. Een persbericht moet je vooral gebruiken om een andere invalshoek te creëren om je organisatie, product of dienst te marketen. Schrijf vanuit de gedachtegang van de lezer. Denk aan wat de lezer wil lezen, in plaats van wat jij wilt vertellen. Het lijkt zo logisch, maar wordt nog vaak over het hoofd gezien.

Voorbeeld

In mijn studententijd heb ik al van dichtbij gezien hoe het juiste verhaal kan zorgen voor een extreme buzz. Een medestudent studeerde af op een project waarin hij grappig bedoelde T-shirts verkocht. De tekst op de shirts suggereerde dat beroemde mannen met losse handjes predikten dat je vrouwen moet respecteren.

shirts1

Hoewel erg grappig, waren deze T-shirts niet de reden dat de media zo geïnteresseerd in hem waren. Wat hem en zijn product echter wel bij pers en publiek zo geliefd maakte, was de achterliggende boodschap (vragen om aandacht voor huiselijk geweld) en het feit dat een deel van de opbrengsten uit verkopen en evenementen naar Vrouwenopvang Amsterdam ging. De bekendmaking hiervan resulteerde in meer verkopen, een uitverkocht event waar de ‘crème de la crème’ van de DJ’s uit de dance-scene gratis draaide en veel media-aandacht, ook voor zijn Hyves-community (zie onderstaande video).

Accepteer cookies

Helaas worden de even grappige als goed uitziende T-shirts momenteel niet meer verkocht, maar de kortstondige hype was een erg mooi voorbeeld van hoe het juiste verhaal de juiste exposure genereert.

Het doel van zoekmachinemarketing voor persberichten

nieuws

Persberichten worden door zoekmachinemarketingbureaus ge- of herschreven om te zorgen voor maximale exposure in de zoekmachines. Voor persberichten wordt het verkrijgen van backlinks een belangrijk doel. Dus zorg je dat een persbericht een onderwerp bevat dat mensen graag lezen en waar ze graag over vertellen. Als mensen ergens online over vertellen, zullen ze ernaar linken, erover bloggen en verhalen erover schrijven. Voor dit deel kun je social media leuk in de zoekmachinemarketingstrategie integreren: verstuur ook, indien relevant, je persbericht over sociale netwerken.

Begin bij het opstellen van een goede titel voor het persbericht. Het mooiste is als daarin het primaire keyword of de primaire keywords waar het persbericht op getarget is terugkomen.

In de inhoud van het bericht focus je je vooral op juist taalgebruik en nette grammatica. Inhoudelijk is het belangrijk om als rode draad antwoord te geven op de Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom.

Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat het persbericht goed te vinden is. Met het zoeken en gebruiken van de juiste keywords en het op de juiste manier verwerken van links (ofwel: degelijke SEO copywriting) in de tekst, kom je al een flink eind. Uiteraard geldt dit voor alle persberichten, dus ook de berichten die je via de mail verstuurt.

Tot slot is het een kwestie van zorgen dat je persbericht de wereld in wordt gestuurd. Heb je geen zin in het schrijven en distribueren van je eigen persbericht, dan is het goed om te weten dat er meer dan genoeg bedrijven zijn die dit graag voor je doen.