Video

Video interview: “Online communicatie moet meer visueel”

0

In de serie “Online sociale netwerken” deze week een interview met mediapsycholoog dr. Ard Heuvelman. We praten met hem over normen, waarden en ontwikkelingen van online sociale netwerken. Openbare communicatie, gebrek aan privacy en virtuele identiteiten leiden nog wel eens tot discussie, maar volgens Heuvelman horen deze fenomenen bij een logische sociale ontwikkeling in het huidige digitale tijdperk.

Deze ontwikkelingen lijken niet gestuurd of beïnvloed te kunnen worden. “Het is een vorm van communiceren die zichzelf nog aan het ontwikkelen is. Laat het maar eens even zijn gang gaan. Laat het zichzelf maar ontwikkelen. Je zou het op kunnen vatten als een biologisch fenomeen. Dingen die goed zijn blijven bewaard, eigenlijk een soort Darwinistisch principe.”

[vimeo width=”618″ height=”315″]http://www.vimeo.com/4981376[/vimeo]

Volgens Heuvelman zou het goed zijn voor online communicatie als er minder op geschreven tekst gebaseerd wordt. Het kunnen waarnemen van gelaatsuitdrukkingen en nonverbaal gedrag geeft mensen een persoonlijker, en dus betrouwbaarder gevoel. Meer gebruik maken van visuele middelen, zoals webcams, zou volgens Heuvelman erg waardevol zijn. “Alles baseren op geschreven tekst lijkt me niet goed. Mensen moeten ook in de online realiteit zichtbaar zijn.”

Interview: Gijs Daemen (Merge Media)

Van Merge Media verscheen eerder in de serie “Online sociale netwerken” 10 tips van netwerkexpert Jan Vermeiren Hoe LinkedIn écht te gebruiken, een interview met mediahistoricus Huub Wijfjes over historische parallellen van online sociale netwerken. Rita Verdonk over haar “Politiek 2.0”. In de serie ‘Hoe mediapartijen crossmediaal hun doelgroep bereiken’ waren interviews te zien met René van Rijckevorsel van Elsevier, Ad van der Ree van Kassa, Edwin Valent van de VARA’ en Bas Fels van NCRV’s stand.nl. Eerder keken we in de serie ‘Hoe bereik je ouderen in het huidige medialandschap’  hoe Seniorweb, 50plusser.nl, Plus Online en Omroep Max ouderen bereiken. En in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ keken we hoe NCRV, MTV, Scholieren.com en FunX jongeren bereiken.