The Mobile Mindmap: de weg naar mobiel succes (2)

0

Hij is uit! De best of Mobile: 30 inspirerende best practices van mobiele toepassingen. Speciaal gericht aan iedere organisatie die speelt met de vraag hoe ‘mobiel’ in te zetten om de doelgroep te bereiken. Daarbij speelt vooral de keuze: hoe ga ik mijn informatie ontsluiten? Maak ik een App of juist een mobiele website? De Mobile Mindmap biedt uitkomst door licht te werpen op de belangrijkste factoren. In dit artikel (deel 2 van een reeks van 3) richten we ons op de verschillen qua ‘doelgroep’ en ‘gebruik’. Laat je inspireren en zet de tweede stap naar mobiel succes!

In deze artikelreeks bespreken we de factoren die de keuze voor een App (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) of een mobiele website (speciale versie van een website, die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken) beïnvloeden. In het eerste artikel zijn de verschillende doelstellingen besproken die achter de inzet van mobiele toepassing kunnen zitten. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren ‘Doelgroep’ en ‘Gebruik’. Dit doen we aan de hand van concrete praktijkcases, afkomstig uit de ‘the 30 Best of Mobile’: een verzameling mobiele best practices die is  uitgebracht door OMI² en Jungle Minds en gratis kan worden gedownload via de site van Jungle Minds.
Factor ‘Doelgroep’: Hoe bereik je de juiste mensen?
Voor veel mobiele toepassingen geldt: hoe meer mensen de toepassing gebruiken des te beter. Als je toepassing inderdaad is bedoeld voor een brede doelgroep dan lijkt een mobiele website een logische keuze. Dit komt omdat een mobiele website door iedere gebruiker met een mobiele browser te bezoeken is. Een mobiele website is niet gebonden aan een bepaald toesteltype.  De grote beperking van applicaties is de platformgebondenheid: voor elk groot platform (iPhone, Android, Blackberry etc.) zal een aparte applicatie geboden moeten worden.
Omdat mobiele websites niet beperkt zijn tot een bepaald toesteltype kun je stellen dat de mobiele website in principe meer geschikt is om een grote doelgroep te bereiken. Om deze reden zie je in publishing-branche veel mobiele websites (vaak wel in combinatie met Apps). In ‘Best of Mobile’ bespreken we ondermeer cases van Voetbal International en Nu.nl.
Het kan uiteraard ook zo zijn dat je mobiele toepassing zich richt op een meer afgebakende doelgroep. Dan kunnen applicaties juist een logische keuze zijn. Dit zien we ondermeer bij zakelijke apps: door een hoge penetratie van Blackberry en iPhone toestellen bij zakelijke gebruikers kan een zakelijke App. ontwikkelt voor 1 of 2 platforms, een groot deel van de doelgroep bereiken. Dit zien we in Best of Mobile ondermeer terug in de cases van ‘Worldmate’ en ‘Oracle Sales Assistent’.
Mobiele website Voetbal International en zakelijke Apps van Worldmate en Oracle Mobile Sales Assistent
Factor ‘Gebruik’: Wat levert het meeste verkeer op?
En zo groot mogelijk publiek bereiken is een goede eerste stap. Vervolgens moet je doelgroep natuurlijk wel met je App of mobiele website aan de slag. Wat zijn de verschillen wat betreft het gebruik van de mobiele toepassing? Kort geformuleerd kun je stellen dat applicaties twee tot vier maal vaker worden gebruikt/bezocht dan mobiele websites. De verklaring ligt (deels) in de aanwezigheid op het mobiele bureaublad van de gebruiker: met slechts één vingerbeweging ontstaat er interactie, zonder de browser te hoeven openen om  de gewenste mobiele website te bezoeken.
De factor ‘Gebruik’ lijkt dus in het voordeel van de App uit te vallen. Enige nuancering is echter op zijn plaats. Ook al worden Apps in eerste instantie intensiever gebruikt dan mobiele websites, een maand na het downloaden wordt slechts 15% tot 20% van de geïnstalleerde Apps nog gebruikt. Daarnaast kunnen  mobiele websites, door middel van shortcuts, ook aanwezig zijn op de mobiele desktop. Hiervoor moet de gebruiker wel zelf een shortcut (een icoontje op het bureaublad) instaleren.
Functionaliteit, performance & kosten
In het derde en laatste artikel van deze reeks richten we ons op de verschillen qua functionaliteit, performance en ontwikkelingskosten. Het is daarmee de afsluiter van de Mobile Mindmap. Na het behandelen van deze factoren staat niets meer in de weg op de route naar mobiel succes!
In samenwerking met OMI², platform voor mobiele professionals, schreef Jungle Minds ‘the Best of Mobile’: 30 inspirerende mobiele cases uit de retail-, finance-, publishing-, entertainment- en B2B-branche. Van elke case worden de doelstellingen, de learnings en natuurlijk de resultaten besproken. De Best of Mobile is gratis te downloaden via de website van Jungle Minds

MobileMindmap 600In deze artikelreeks bespreken we de factoren die de keuze voor een App (een applicatie die een gebruiker op zijn telefoon installeert) of een mobiele website (speciale versie van een website, die gebruikers via de browser van de smartphone bekijken) beïnvloeden. In het eerste artikel zijn de verschillende doelstellingen besproken die achter de inzet van mobiele toepassing kunnen zitten. In dit artikel gaan we dieper in op de factoren ‘Doelgroep’ en ‘Gebruik’. Dit doen we aan de hand van concrete praktijkcases, afkomstig uit de ‘the 30 Best of Mobile’ (zie onderaan dit artikel).

Factor ‘Doelgroep’: Hoe bereik je de juiste mensen?

Doelgroep 150Voor veel mobiele toepassingen geldt: hoe meer mensen de toepassing gebruiken des te beter. Als je toepassing inderdaad is bedoeld voor een brede doelgroep dan lijkt een mobiele website een logische keuze. Dit komt omdat een mobiele website door iedere gebruiker met een mobiele browser te bezoeken is. Een mobiele website is niet gebonden aan een bepaald toesteltype. De grote beperking van applicaties is de platformgebondenheid: voor elk groot platform (iPhone, Android, Blackberry etc.) zal een aparte applicatie geboden moeten worden.

Omdat mobiele websites niet beperkt zijn tot een bepaald toesteltype kun je stellen dat de mobiele website in principe meer geschikt is om een grote doelgroep te bereiken. Om deze reden zie je in publishing-branche veel mobiele websites (vaak wel in combinatie met Apps). In ‘Best of Mobile’ bespreken we onder meer cases van Voetbal International en Nu.nl.

Het kan uiteraard ook zo zijn dat je mobiele toepassing zich richt op een meer afgebakende doelgroep. Dan kunnen applicaties juist een logische keuze zijn. Dit zien we onder meer bij zakelijke Apps: door een hoge penetratie van Blackberry en iPhone toestellen bij zakelijke gebruikers kan een zakelijke App, ontwikkelt voor 1 of 2 platforms, een groot deel van de doelgroep bereiken. Dit zien we in Best of Mobile onder meer terug in de cases van ‘Worldmate’ en ‘Oracle Sales Assistent’.

Sreenie-doelgroep-600

Mobiele website Voetbal International en zakelijke Apps van Worldmate en Oracle Mobile Sales Assistent

Factor ‘Gebruik’: Wat levert het meeste verkeer op?

Gebruik 150En zo groot mogelijk publiek bereiken is een goede eerste stap. Vervolgens moet je doelgroep natuurlijk wel met je App of mobiele website aan de slag. Wat zijn de verschillen wat betreft het gebruik van de mobiele toepassing? Kort geformuleerd kun je stellen dat applicaties twee tot vier maal vaker worden gebruikt/bezocht dan mobiele websites. De verklaring ligt (deels) in de aanwezigheid op het mobiele bureaublad van de gebruiker: met slechts één vingerbeweging ontstaat er interactie, zonder de browser te hoeven openen om de gewenste mobiele website te bezoeken.

De factor ‘Gebruik’ lijkt dus in het voordeel van de App uit te vallen. Enige nuancering is echter op zijn plaats. Ook al worden Apps in eerste instantie intensiever gebruikt dan mobiele websites, een maand na het downloaden wordt slechts 15% tot 20% van de geïnstalleerde Apps nog gebruikt. Daarnaast kunnen mobiele websites, door middel van shortcuts, ook aanwezig zijn op de mobiele desktop. Hiervoor moet de gebruiker wel zelf een shortcut (een icoontje op het bureaublad) installeren.

Functionaliteit, performance & kosten

In het derde en laatste artikel van deze reeks richten we ons op de verschillen qua functionaliteit, performance en ontwikkelingskosten. Het is daarmee de afsluiter van de Mobile Mindmap. Na het behandelen van deze factoren staat niets meer in de weg op de route naar mobiel succes!

Best of cover 600Lees ook de andere artikelen uit de serie Best of Mobile.

In samenwerking met OMI², platform voor mobiele professionals, schreef Jungle Minds ‘the Best of Mobile’: 30 inspirerende mobiele cases uit de retail-, finance-, publishing-, entertainment- en B2B-branche. Van elke case worden de doelstellingen, de learnings en natuurlijk de resultaten besproken. De Best of Mobile is gratis te downloaden via de website van Jungle Minds.