Apps & Tools, How to

Google AdWords: 8 nieuwe mogelijkheden

0

De ontwikkeling van Google AdWords gaan snel. Heel snel! De één na de andere nieuwe functie is in korte tijd gelanceerd. En dat is enerzijds mooi nieuws, maar anderzijds is het soms ook lastig om het allemaal bij te houden. Daarom in dit artikel een bespreking van 8 interessante AdWords-innovaties: wat de toegevoegde waarde is en hoe je ze kunt toepassen.

1. YouTube

Als je YouTube in het rijtje van zoekmachines mag plaatsen, dan is deze website de nummer 2 zoekmachine van de wereld. En eigenaar Google speelt daar handig op in. Adverteren op YouTube was in het verleden alleen maar mogelijk als je een grote zak geld tot je beschikking had.  Nu is de toegang tot YouTube via Google AdWords ook toegankelijk gemaakt voor de rest van de adverteerders. En dat je dit kunt combineren met ‘relevant adverteren’ maakt het zo aantrekkelijk. Op basis van zoektermen, categorieën of zelfgekozen filmpjes is de kans op succes (conversie) groot, zodat je ook met een kleiner budget het maximale uit YouTube kunt behalen.

Er is nog wel een kleine kanttekening. Als je wilt gaan adverteren op YouTube, moet je rekening houden met de bezoeker van dit kanaal. De mindset van een bezoeker van YouTube is totaal anders dan van een Google-bezoeker (terwijl het om dezelfde bezoeker kan gaan). Bezoekers van YouTube zijn veel meer gericht op amusement en ‘fun’. Inzetten op YouTube is dus niet voor elke organisatie de beste weg.

Er zijn verschillende manieren van adverteren op YouTube:

a. Promoted video advertentie

Zoals er in Google tekstadvertenties worden getoond boven en naast de zoekresultaten, zo kun je ook videoadvertenties plaatsen boven en naast de zoekresultaten in YouTube. Zodra iemand op de videoadvertenties klikt, komt de bezoeker terecht op de pagina waar de video bekeken kan worden. De adverteerder kan via zijn YouTube-account vervolgens een in-video overlay tekstadvertentie in het filmpje plaatsen met een verwijzing naar zijn eigen website.


Promoted video advertentie

b. In-video overlay advertentie

Met een in-video overlay advertentie wordt een banner aan de bezoeker getoond, die een video bekijkt op YouTube. De overlay banners (of tekstadvertenties) kunnen alleen getoond worden in video’s van partners van Google. In-video overlay advertenties kunnen als vervelend worden ervaren voor de gebruiker. Plaats je advertentie daarom niet in willekeurig video’s, maar probeer zoveel mogelijk relevantie toe te passen om succesvol te zijn.

In-video overlay advertentie

c. In-stream video advertentie

Met een in-stream video advertentie kun je een video van 15 of 30 seconden laten vertonen voordat de originele YouTube-video begint. Evenals bij in-video overlay advertenties worden deze videoadvertenties alleen getoond in video’s van zorgvuldig geselecteerde YouTube-partners. Het aanbod van YouTube-filmpjes waarin je op deze manier kunt adverteren, is nog niet zo groot. Maar daarbij heb je het voordeel dat de concurrentie op deze vorm van adverteren nog relatief laag is. Dus als je wilt profiteren van lage CPC’s of eerst wilt experimenteren met deze advertentievorm is het nu het juiste moment om in te stappen.


In-stream video advertentie

d. Companion banner

Naast adverteren in video’s met banners, tekstadvertenties of video’s kun je naast YouTube-video’s een companion (300×250) plaatsen. De combinatie van een in-video overlay advertentie met een companion banner is erg krachtig. Maar ook hier geldt weer dat relevantie de belangrijkste bepaler voor succes is. En één van de belangrijkste zaken daarbij is het zorgvuldig selecteren van video’s waar je in of naast wilt adverteren.

Relevant adverteren op YouTube biedt grote kansen voor veel organisaties. Van een groot bereik voor branding tot die ene specifieke doelgroep die voor jou relevant is.

2. Remarketing

Eén van de innovaties van Google AdWords met een grote impact is remarketing. Met remarketing kun je verschillende groepen bezoekers van je website opslaan in een lijst en later op sites die onderdeel zijn van het Google Display Netwerk relevante advertenties voorschotelen.


Voorbeeld van een remarketing flow

Remarketing biedt goede mogelijkheden om je potentiële doelgroep steeds verder richting je doelstellingen te loodsen. Enkele voorbeelden:

  • Bezoekers die op de homepage en overzichtspagina’s zijn geweest, sla je op in een remarketing lijst. Deze bezoekers hebben nog geen directe koopintentie, maar zijn wel geïnteresseerd. In het Google Display Netwerk voorzie je deze groep potentiële klanten met advertenties die voornamelijk op branding zijn gericht.
  • Bezoekers die op een specifieke productpagina zijn geweest sla je op in een aparte remarketing lijst. Omdat deze groep mensen waarschijnlijk erg geïnteresseerd is in dat specifieke product, voorzie je deze groep mensen met gerichte advertenties over het betreffende product.
  • Bezoekers die een product in een winkelmandje hebben geplaatst, maar niet hebben afgerekend, sla je ook op in een aparte remarketing lijst. Omdat deze groep mensen waarschijnlijk een koopintentie hebben, voorzie je deze groep van advertenties over het specifieke product met bijvoorbeeld een aantrekkelijke korting.

Met behulp van remarketing kun je interessante segmenten maken om je AdWords-campagnes steeds krachtiger en relevanter te maken. Het helpt je bezoekers die in verschillende fasen van het aankoopproces zijn op de juiste manier te targetten. Maar pas op! Remarketing heeft ook één grote valkuil: irritatie van de bezoeker. Zorg ervoor dat de mensen in je remarketing lijsten niet het gevoel krijgen dat ze achtervolgd worden. Je kunt dit in AdWords oplossen door aan te geven hoe vaak en over welke periode een bezoeker de remarketing advertentie te zien mag krijgen. Probeer daarnaast relevant te blijven in de advertenties die je vertoont.

3. Enhanced CPC / Conversion optimizer

De conversion optimizer is een tool in Google AdWords die al enige tijd bestaat. Maar desalniettemin de moeite waard om te noemen in dit rijtje. Deze tool kan op basis van je historische AdWords-gegevens een profiel opbouwen van potentiële bezoekers die de meeste kans hebben om te converteren op je website. Allerlei gegevens, zoals regio, browsers, tijden en zoekwoorden worden met elkaar gecombineerd om je CPC-biedingen te verhogen of juist te verlagen. Met als doel je budget zo effectief en efficiënt mogelijk te benutten.

De conversion optimizer resulteert in gemiddeld 21% meer conversies en een afname van 14% van de kosten. De conversion optimizer is alleen beschikbaar voor AdWords-adverteerders met meer dan 15 conversies per maand. En deze historie is ook nodig om de conversion optimizer goed te kunnen laten werken. Hoe meer conversies, hoe beter de tool gaat werken. Voor adverteerders met minder dan 15 conversies per maand is de optie ‘verbeterde CPC’ in het leven geroepen. Met deze optie laat je Google AdWords je CPC-biedingen automatisch met 30% verhogen (of verlagen) in situaties waarin de meeste kans op conversie is. Zeker de moeite waard als je gemiddeld minder dan 15 conversies per maand hebt.

De conversion optimizer en verbeterde CPC besparen je veel tijd. Je hoeft niet voortdurend op je biedingen te letten en de kans op conversie neemt toe. De opties voor de conversion optimizer en de verbeterde CPC kun je vinden onder het tabblad ‘instellingen’ van je AdWords campagnes.

4. Search funnels

Eén van de grootste uitdagingen van de online marketeer is het op de juiste manier toekennen van conversies aan verschillende verkeersbronnen. In de meeste situaties wordt de conversie aan de laatste klik (laatste verkeersbron) toegewezen. Dat is in sommige situaties niet altijd de juiste keuze. Dit geldt met name voor producten en diensten waarbij de beslissing om te kopen pas na langere periode wordt genomen (vakanties, opleidingen, auto’s, etc.). In dergelijke situaties komen potentiële klanten waarschijnlijk via verschillende verkeersbronnen op je website. Bijvoorbeeld de eerste keer via een AdWords-advertentie, de tweede keer via een organisch zoekresultaat en de laatste keer via een link in een e-mailnieuwsbrief, waarna de bezoeker converteert. In deze situatie zou de conversie aan de e-mailnieuwsbrief worden toegekend, terwijl de AdWords-advertentie en het organische Google-resultaat net zo goed hebben bijgedragen aan de conversie. Idealiter moet de conversie dus verdeeld worden over de verkeersbronnen.

De search funnels rapportages in Google AdWords geven iets meer inzicht in dit proces, maar dan alleen wanneer de conversie via verschillende AdWords-advertenties tot stand is gekomen. Zo kun je in kaart brengen welke zoekwoorden (AdWords) zijn gebruikt en welke advertenties zijn aangeklikt, voordat bezoekers zijn geconverteerd. Of hoe lang een bezoeker er gemiddeld over doet om te converteren na een klik op een AdWords-advertentie. Met deze informatie kun je strategische keuzes maken om zoekwoorden die niet direct wat opleveren toch te blijven gebruiken, omdat ze indirect leiden tot belangrijke conversies!

De search funnels kun je in je AdWords-account terugvinden onder ‘Rapportages en Hulpprogramma’s’ > ‘Conversies’ en door vervolgens in het linker menu te klikken op ‘Search Funnels’.

5. A/B testen met Google AdWords campagnes

Wat is het effect van het toevoegen van zoekwoorden of het verhogen (of verlagen) van CPC-biedingen? Met de AdWords Campaign Experiment tool kun je dit nu statistisch significant testen.

Accepteer cookies

A/B testen met Google AdWords campagnes helpen je om real time verschillende varianten te testen. Belangrijk is om niet teveel variabelen tegelijkertijd te testen. Anders wordt de test te complex en duurt het lang voordat je significante resultaten tot je beschikking hebt. En dat is juist niet de bedoeling van Google AdWords, want je wilt snel kunnen schakelen.

6. Product Ads

Vooralsnog worden er alleen tekstadvertenties in de zoekresultaten van Google getoond. Maar daar gaat langzamerhand verandering in komen. Heb je een webshop en verkoop je producten in verschillende categorieën? Dan is het interessant om op categorie zoekwoorden Product Ads toe te passen. Bijvoorbeeld bij woorden als ‘U2 DVD’s’ of ‘Gereedschap’.

Bekijk de onderstaande video voor meer uitleg over Product Ads.

Accepteer cookies

7. Adverteren in Google Images

Nieuw is ook dat je kunt adverteren in Google Images. Een uitstekende kans voor retailers.

Image ad in Google Images

Naast de Image Ad gaat ook de rectangle binnenkort gelanceerd worden als advertentiemogelijkheid in Google Images. Bij deze vorm van adverteren biedt het visuele aspect in combinatie met de omgeving geweldige mogelijkheden.

Een rectangle advertentie in Google Images

8. Telefoontjes via AdWords-advertenties

In veel gevallen reken je AdWords-campagnes af op basis van conversies die op je website hebben plaatsgevonden. Dit kan bijvoorbeeld een ingevuld contactformulier zijn, of een verkoop in je webshop. Maar wat nu wanneer iemand een AdWords-advertentie van je heeft gezien met daarin een telefoonnummer en telefonische contact opneemt? Google AdWords gaat het mogelijk maken om deze conversies in kaart te kunnen brengen (ad text call metrics).

Accepteer cookies

En daar blijft het niet bij, want het gaat nog een stapje verder. Stel iemand ziet jouw AdWords-advertentie, klikt erop en ziet op je website een telefoonnummer staan. Via dit telefoonnummer neemt hij contact op of plaatst een bestelling. In de huidige situatie kun je deze conversie nog niet toekennen aan de AdWords-campagne, maar daar gaat verandering in komen. Google zegt daar zelf het volgende over:

“After implementing some additional code from Google, the phone number on your site will change dynamically to a Google Voice number when users click through from an AdWords ad. With the new number in place, Google will be able to identify how many phone calls are being generated through AdWords and register those in the interface. Obviously, this one requires a little extra setup (and isn’t open to as many users as the Ad Text version at the moment), but if you get any sort of call volume, knowing which of those are coming from your ad spend makes it well worth it.”

De innovaties van Google AdWords maken het mogelijk om je campagne te verbeteren en relevanter te maken voor je doelgroep.