Verdieping

Sociale media over de grens: Australië

0

2 weken geleden zat ik nog in Australië. In een klein maandje heb ik aan de andere kant van de wereld een hoop indrukken opgedaan. In de tijd dat ik er was, stond Queensland onder water. De verwoestende beelden waren hartverscheurend. Huizen stonden tot aan hun top onder het bruine modderige water, mensen werden in hun auto’s door de stroom meegesleurd en het aantal vermisten liep hoog op. De manier waarop de media over de natuurramp communiceerden, was voorbeeldig.

Australische televisie

Australië heeft 2 publieke omroepen waar radio, televisie en internet onder vallen: de Australian Broadcasting Corporation (ABC) en Special Broadcasting Service (SBS). Inmiddels is bekend gemaakt dat ABC met Explainer.NET gaat samenwerken. ABC en SBS zijn in bezit van de Australische overheid. De televisie verscheen midden jaren ’50 van de vorige eeuw in de Australische huiskamers. In de jaren ’70 dook de kleurentelevisie op. Ook zijn er 3 grote commerciële zenders, namelijk de nine network, de seven network en network ten. Sinds het millennium is televisie digitaal geworden. Naar verwachting zal in 2013 analoge televisie helemaal verdwijnen. Meer dan 25% van de Australische huishoudens heeft toegang tot betaalde televisie via spelers als Foxtel, Optus, Austar, Selectv en UBI World TV.

Australische print

Ook zijn er 2 nationale kranten en zo’n 10 dailies, onderverdeeld over de verschillende staten. Er zijn 37 regionale dagbladen en 470 andere soorten regionale en provinciale kranten. De belangrijkste kranten zijn in het bezit van News Limited, onderdeel van News Corporation of Fairfax Media. The Australian is nog steeds de grootste krant. Daarnaast worden The Sydney Morning Herald, The Daily Telegraph, The Age, The Herald Sun en The Australian Financial Review het meest gelezen. Equivalent aan ons Nu.nl is de online nieuwsservice Crikey.

Verder bestaat print uit meer dan 1600 magazines. Al met al heeft Australië een breed journalistiek landschap onder leiding van de Australian Communications and Media Autority (ACMA). Wie een dagje naar het Australisch instituut voor beeld en geluid wil, kan op Federation Square in Melbourne naar het Australian Center for the Moving Image (ACMI).

Social media in Australië

Content delen

Nielsen* deed onderzoek naar het gebruik van sociale media in Australië. Uit het onderzoeksrapport dat in 2010 gepubliceerd werd, blijkt dat steeds meer Australiërs social media opzoeken en ermee actief zijn. Zij gebruiken sociale media voornamelijk om content te delen. 4 op de 5 Australische internetgebruikers, met andere woorden 78% van de totale hoeveelheid Australische internetgebruikers, heeft in 2010 een foto gedeeld of ontvangen. Driekwart van het totaal aantal Australische internetgebruikers, met andere woorden 74%, heeft in 2010 een link gedeeld of ontvangen.

Mond-tot-mondreclame

Er is vooral een grote toename in het aantal mensen dat berichten op Twitter leest of post, het aantal mensen dat Wiki’s leest, video’s en informatie bekijkt om beslissingen te maken op het gebied van producten die zij gaan aanschaffen. 2 op de 5 Australische internetgebruikers gaat de interactie aan met bedrijven en merken. “9 op de 10 Australische internetgebruikers, met andere woorden 86% van het totaal aantal internetgebruikers, vraagt naar de mening van andere internetgebruikers voor het aanschaffen van producten. Mond-tot-mondreclame zal de aankomende jaren steeds belangrijker worden voor bedrijven,” zegt Research Director Nielsen Online Business Melanie Ingrey.

Figuur 1: Grootste toename aan activiteiten op sociale media in 2009

Facebook

Facebook is nog steeds het populairste social media platform in Australië en volgens onderzoek zelfs de 2e meest populaire website van Australië. 75% van het totaal aantal internetgebruikers in Australië bezoekt Facebook. 59% heeft een Facebookprofiel. “Voorlopig is Facebook het populairst onder de social media platforms. Facebook is leidend. Dit kan in de toekomst veranderen. Bedrijven kunnen hier niet meer omheen en moeten hier hun social media strategie aan aanpassen,” aldus Ingrey. De laatste cijfers laten zien dat er in Australië zo’n 9,8 miljoen individuele internetgebruikers zijn die Facebook bezoeken.

Figuur 2: Populairste social media platforms in Australië

Twitter

De Twitter-community is in Australië aan het groeien en maakt voor 2,4% deel uit van het totaal aantal wereldwijde twitteraars. De meeste Australische twitteraars komen uit New South Wales en Victoria. Dit is niet verwonderlijk, want Sydney en Melbourne zijn de steden waar het meest gebeurt op het gebied van media en communicatie. ShiftedPixels the Online Influence Agency deelt via Social Networking News Daily de top 100 belangrijkste influencers via Twitter, de top 100 Australische bloggers en vrouwelijke bloggers.

*Het complete onderzoeksrapport van Nielsen vindt je via deze link.

Positieve berichtgeving

In de straten van Sydney en Melbourne werden schermen neergezet. Ieder uur van de dag was er een radio- en televisiezender die met het laatste nieuws van de overstromingen kwam. Via sociale media hielden mensen contact met elkaar. Twitter was voor sommigen een middel om vermisten terug te vinden. Tot nu toe weinig verschil met hoe wij een dergelijke situatie in Nederland zouden aanpakken. Het grote verschil zat in de manier van berichtgeving. Hoe vreselijk de situatie ook was, er werden altijd positieve berichten over de natuurramp meegenomen.

Accurate informatie, positief taalgebruik, heldhaftige reddingsacties van mensen, oppeppende speeches van Queensland’s premier Anna Bligh waarin zij bijvoorbeeld aangaf dat Australië letterlijk voor hetere vuren heeft gestaan en aanmoedigende woorden van de presentatoren. Een kritische lezer zou kunnen betwisten dat de publieke omroepen de taak hebben om de kijkers in een dergelijke situatie te kalmeren en zelfs aan te moedigen om hier doorheen te komen. Het meest opmerkelijke moment was dan toch toen de weerman van de commerciële zender Seven Network zijn tranen niet kon onderdrukken omdat hij het weer en de toename aan millimeters regen niet goed had kunnen voorspellen. Oprechte berichtgeving dus via de traditionele en sociale media die de eenheid in het continent bevorderde.

Al met al zijn er bewegingen op het gebied van sociale media in Australië te constateren die vergelijkbaar zijn aan Nederland. Net als in Nederland wordt de meetbaarheid en de ROI van sociale media steeds belangrijker. Wel zijn er meer social media logo’s in het straatbeeld te vinden, evenals QR-codes. Uiteindelijk blijft social media een middel om de doelgroepen te benaderen. Hoe de middelen worden ingezet, ligt bij de zender.