Trends

Twitter: gebruik dat gemêleerde, groeiende gezelschap!

0

“Twitter, dat is voor die groep journalisten en marketeers, om te vertellen waar ze zijn en wat ze eten.” Die gedachte is gelukkig al even achterhaald. Twitter wordt breed gebruikt en dat is goed nieuws voor marketeers: elke doelgroep is te bereiken via deze microblog. Ik heb al geluiden gehoord dat het medium zijn langste tijd zo’n beetje gehad heeft. Niets van waar: we beginnen net.

Nog niet zo lang geleden kwam die gedachte wel in de buurt. In mei 2009 werd er op Frankwatching het volgende geschreven:

Wie gebruikt Twitter volgens de community zelf?

  • Journalisten en bloggers om te weten wat er hot is, waarover ze moeten schrijven.
  • Professionals om zichzelf en hun personal brand te promoten.
  • Celebrities, omdat andere celebrities het ook doen en het een hype is.

We zijn inmiddels twee jaar verder en er is ontzettend veel veranderd. Meer en meer constateer ik dat ieder deel van de bevolkingsgroep goed vertegenwoordigd is op Twitter.

Amerikaans onderzoek: Twitter afspiegeling maatschappij

Uit een Amerikaans onderzoek van eind 2010 bleek dat 10% van de mannelijke internetgebruikers inmiddels een account op Twitter heeft – bij de vrouwen zitten we inmiddels op 9%. Een belangrijk deel van deze mensen is jonger dan 30 jaar, maar ook daarboven zien we steeds meer gebruikers hun boodschappen in 140 karakters de wereld in schieten. Blank en zwart, geschoold en ongeschoold, uit dorpen en steden – de inwoners van Twitterland zijn een goede afspiegeling van onze maatschappij.

Belangrijk is volgens dit Amerikaanse onderzoek ook de frequentie van het gebruik. Volgens het onderzoeksbureau typt een kwart van de gebruikers meerdere keren per dag een bericht. 20% is minder actief: zij hebben een account, maar gebruiken het zelden. De overigen zijn niet dagelijks te vinden op Twitter, maar toch nog wel een paar keer in de week. En waarover twittert deze massa dan? Vooral over persoonlijke ontwikkelingen en werk. Verder zijn er steeds meer retweets en worden er steeds meer links gedeeld naar sociale content als filmpjes en foto’s, of naar nieuwsberichten.

En Nederland? Veel exposure, enorme opkomst

Zouden we in Nederland net zo massaal aan het twitteren zijn als in Amerika? Waarschijnlijk halen we die percentages van 10% en 9% nog niet, maar het medium groeit wel als kool. Twitter heeft de laatste 6 maanden een enorme groei laten zien in Nederland. Het aantal gebruikers is volgens een onderzoek van Twirus.nl sinds juli 2010 gestegen van 191.000 naar 418.621 op 18 februari 2011. Dit is meer dan een verdubbeling! Ongeveer 57% is mannelijk, de meeste ‘Tweeps’ zijn tussen de 20 en 29 jaar oud. Slechts een klein aantal van deze groep heeft meer dan 1000 volgers. Slechts 30% van de tweets wordt nog via Twitter.com getypt: veel vaker wordt er gecommuniceerd via telefoons of applicaties als Tweetdeck, HootSuite en Übersocial. Het onderzoek concludeerde: “Twitter heeft van de bekende sociale netwerken in Nederland de meest exposure (40% meer hits op Google dan Facebook en Hyves) maar vergeleken bij  die sociale netwerken wel de kleinste groep van actieve gebruikers.”

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Twitter heeft wel, meer dan podia als Hyves en Facebook, een plek verworven in onze maatschappij, in de manier waarop wij media gebruiken, in de manier waarop we online met elkaar communiceren – met bekenden of met wildvreemden. Soms worden kansen ontzettend mooi benut, andere keren liggen de mogelijkheden nog voor het oprapen. Wat voorbeelden:

Jongeren

Middelbare scholen hielden in februari hun traditionele open dagen. Naast deze jaarlijkse activiteiten zijn er vaak folders voor handen en nog een ouderavond, maar nieuwe media worden vooralsnog vaak overgeslagen. En dat is zo ontzettend jammer! Ik kom uit Helmond, een stad met enkele middelbare scholen. Voor ieder niveau is er voor de groep 8-leerlingen veel keus. En op Twitter leefde die keuze enorm! Voor, tijdens en na de open dagen heb ik diverse malen de namen van de scholen als zoekwoord ingevuld, en de tweets vlogen je om de oren. Positieve en negatieve gevoelens werden volop geuit in 140 karakters, men converseerde over opgedane ervaringen, ouders lieten weten waarom kinderen wel of niet voor een bepaalde school kozen.

Kortom: wat weten kinderen dit middel al goed te gebruiken en wat zonde dat hier zo weinig mee wordt gedaan! Scholen zouden kunnen leren van de tweets, ze zouden gesprekken kunnen volgen, ze zouden kunnen meepraten. In deze tijd van steeds minder leerlingen roep ik: je wint er gegarandeerd weer een paar als je social media slim inzet. Een uitdaging!

Televisiekijkend Nederland

Media zetten steeds vaker succesvol Twitter in. Goed voorbeeld is  The Voice of Holland. Deze mediahit heeft van begin af aan opgeroepen om vooral mee te praten via hashtag #TVOH. En er werd extreem veel gehoor gegeven aan die oproep. Iedere week haalden eerder onbekende namen als Lenny, Ben en Esther de Worldwide Trending Topics: oftewel, over niets werd in de wereld zoveel getweet, als over deze Nederlandse talenten. En dat terwijl we maar zo’n klein landje zijn! Amerikanen keken er ook van op: “Who the f*ck is Ben Saunders?”

Niet alleen journalisten en marketeers roepen op zulke momenten hoe goed ze de gouden keeltjes vinden klinken: in 2011 is de Twitterbevolking veel gemêleerder. Iedere week zijn er duizenden tweets te vinden over de rappers die meededen aan het programma Ali B. op Volle Toeren.  Niet van blanke journalisten in spé, maar vooral uit die rapperscene. Volgetatoeëerd en met een jointje in de hand nog even een tweet over rapper Kleine Viezerik typen. Ik generaliseer hier even met een knipoog, maar die straattaal in die tweets: geweldig toch dat ook deze doelgroep actief is op Twitter?

Tweets: links de rappers, rechts de scholieren

Wederdienst

Lola (16) en Meiwang (13) Fick uit Helmond begonnen onlangs een mooie dienst, gebaseerd op wederkerigheid. Nog maar net begonnen maar nu al veel aandacht gegenereerd (in zowel traditionele- als nieuwe media) en in ieder geval heel vernieuwend: en het concept werkt dankzij de mogelijkheden van Twitter. Meiwang: “Social media is echt onze sleutel tot succes. Binnen twee dagen is onze eerste tweet zo vaak doorgestuurd, dat bijna 33.000 mensen het binnen hebben gekregen. We kregen ontzettend veel complimenten en de mensen waren nieuwsgierig naar onze dienst.” “Waardebepaling achteraf, dat is bij ons belangrijk,” zegt Lola.

“Wij staan voor de mensen klaar door bijvoorbeeld op te passen, en daarna mogen zij beslissen hoe waardevol we zijn geweest. Misschien willen ze dan wel mijn fietslamp repareren, of helpen met het behangen van mijn kamer. Uiteindelijk gaat niemand er rijk van worden, maar dat is helemaal niet ons doel.We willen ervoor zorgen dat mensen elkaar meer gaan helpen. Wij hebben bijvoorbeeld een kruiwagen in de schuur staan. Waarom zouden anderen die moeten kopen voor die ene keer dat ze hem nodig hebben? Kom hem maar bij ons lenen – en misschien kan ik dan over een jaar wel jouw behangtafel gebruiken. Wij hebben geleerd dat je op de juiste plek van waarde moet zijn. Dat noemen wij slim werken. En al die elkaar helpende mensen brengen wij bij elkaar via Twitter: daar komen vraag en aanbod bij elkaar.”

(Meer weten? www.oppasgirls.nl)

En ga zo maar door…

Wijkagenten die twitteren over hun werkweek en die en passant ook regelmatig de hulp inroepen van volgers. Wethouders die een inkijkje geven in hun activiteiten en zo meer begrip kweken bij burgers. Verkiezingskandidaten die tijdens campagnes volop twitteren over ontmoetingen en bezoeken, in hun zoektocht naar kiezers. Makelaars die in hun dalende markt huizen aan de man brengen via tweets. Hele volksstammen die tijdens voetbalwedstrijden discussiëren over het verloop van de wedstrijd: je zit tegenwoordig met 20.000 man op je bank te kijken naar #ajapsv, #miltot en #nedspa! Bekende Nederlanders, of het nu sporters of modellen zijn: je held is ineens een heel stuk beter benaderbaar. Et cetera.

Noem een doelgroep en hij is te vinden op Twitter. Denk dus niet te snel dat dit steeds populairder wordende medium niet van waarde kan zijn voor het behalen van jouw communicatiedoelstellingen!

Tijd, creativiteit, enthousiasme en kennis van zaken

Hier is iets te halen, zoveel is duidelijk. Waar markten zijn, zit potentie. Steeds vaker ook zie je een al dan niet subtiele, commerciële tweet voorbijkomen in je timeline. Veel organisaties denken echter te licht over hun deelname aan de conversatie. Lukraak aanmelden, af en toe wat roepen en maar afwachten hoe de doelstellingen behaald worden. Zo werkt het natuurlijk niet. Hoe populair word jij als je eens per maand in een kroeg 3 zinnen roept om vervolgens weer te vertrekken?

Het wereldwijde web kent inmiddels talloze stappenplannen, de een overigens beter dan de ander, dus hier opnieuw uitgebreid over doceren is denk ik niet nodig. Wat ik zelf altijd tegen klanten zeg: het gaat (naast een kleine financiële investering) om vier belangrijke zaken. Tijd, creativiteit, enthousiasme en kennis van zaken. Met die elementen ben je al een heel eind. Weet wat je doet, kom met leuke ideeën, haak niet af na 3 weken en weet de achterban te motiveren. En bed het goed in in de organisatie: agendeer! Advies nummer 1 is in ieder geval: laat je een keer goed bijpraten over de mogelijkheden. Dan is het begin gemaakt!