Trends

Trends: de sociale netwerken van de toekomst

0

Als ik Professor Barabas zou kennen, dan was ik graag teruggegaan naar het jaar 1997. Toen kwam de massa in Nederland voor het eerst in aanraking met internet. De enige sociale netwerken die we destijds kenden, waren nieuwsgroepen en fora. De enige toepassing naar de offline wereld was, naast kennisdeling, de printer. Inmiddels kunnen wij onze levens niet meer voorstellen zonder internet. Sociale netwerken zijn daar vorig jaar ook definitief bijgekomen. Maar waar gaat dit nu heen?

Trend 1: De sociale laag van je vrienden

De weg die we nu inslaan, is dat sociale netwerken het startpunt worden van onze levens. Een mobiel startpunt. Vanwaaruit je vrienden alles beïnvloeden. Stel je voor, je wilt uit eten maar weet nog niet waar en hoe. Je kunt via een website zoals Iens.nl de algemene mening van Amsterdam zien, maar via je sociale netwerk krijg je daar nog een laag over heen. Een laag die er misschien nog wel het meeste toe doet: de mening van je vrienden. Ook een zoekopdracht of een videosite zal worden voorzien van deze sociale laag.

Op dit moment zijn er al voorbeelden waarbij deze sociale laag een rol vervult in de content die je ziet. Hyves.TV maakt daar bijvoorbeeld al gebruik van. Op basis van het kijkgedrag van je vrienden krijg je een selectie aan videocontent van YouTube en RTL te zien. Waar je bij YouTube of RTLgemist zelf iets opzoekt, of kijkt naar de meest bekeken filmpjes, ontdek je op deze manier andere relevante content die je anders niet zou zijn tegengekomen. Een ander concreet voorbeeld van de sociale laag is dat je op CNN.com ziet welke artikelen je Facebook-vrienden hebben gelezen en wellicht dus ook voor jou relevant zijn.

Hyves.tv

Het internet zoals we dat nu kennen, zal niet blijven bestaan in de huidige vorm. Sites zoals Zoover, Google en Nu.nl zullen worden omgevormd naar contentproviders, waarbij de mening van jouw vrienden het belangrijkste onderdeel is. Een goed voorbeeld waarbij dit nu al gebeurt, is online muziekdienst Spotify. Hier zie je naar welke playlists je vrienden luisteren en zo ben je dus in staat nieuwe muziek te ontdekken op basis van hun voorkeuren.

Dit jaar zal de sociale laag definitief haar intrede doen op het web. Het sociale netwerk zal steeds meer impact krijgen op je leven, waardoor het nog belangrijker is om te kijken wie je in dat netwerk hebt zitten.

Trend 2: Sociale netwerk verweven met het echte leven

Een andere trend is dat sociale netwerken ook steeds meer worden verweven met het offline-leven. Hoewel offline-contacten nu nog van groter belang zijn voor je geluksgevoel en dus voor een aangenamer leefritme, krijgen online sociale netwerken stukje bij beetje meer invloed. Uit onderzoek blijkt dat online in contact zijn met je offline-vrienden – de overlap tussen deze 2 werelden – zorgt voor een hogere geluksperceptie. En net als in de offline-wereld geldt ook online: kwaliteit, geen kwantiteit.

De sociale laag laat bijvoorbeeld zien hoe sociale netwerken in staat zijn je dagelijkse leven, zoals je restaurantkeuze, te beïnvloeden. Een nog concretere toepassing is betalen, bellen of een kaartje versturen via je sociale netwerk. Een goed voorbeeld daarvan is HyvesAfrekenen waarmee je naast geld overmaken naar andere Hyvers ook je bioscoopkaartje kunt bestellen via de Pathe iPhone App, eten kunt bestellen bij Thuisbezorgd en een biertje kunt bestellen op het terras via MyOrder.

Pathe iPhone app

Een ander voorbeeld is het locatiegebaseerde sociale netwerk Foursquare. Door op locaties in te checken kun je niet alleen punten verdienen, ook word je gewezen op speciale aanbiedingen in de buurt. Denk hierbij aan een gratis drankje bij een gerecht of 10% korting op de hele collectie als je op de desbetreffende locatie incheckt. Starbucks biedt zelfs korting aan degene die het meest heeft ingecheckt op een bepaalde locatie van de koffieketen. De zogenaamde Mayor van bijvoorbeeld de Starbucks op Amsterdam CS kan elke ochtend met één euro korting zijn koffie drinken.

Er zijn ook bedrijven die al de stap van offline naar online hebben gemaakt, maar het sociale component nog missen. Het bedrijf Groupon is in korte tijd enorm groot geworden en is inmiddels miljarden waard. Het concept lijkt simpel: bedrijven kunnen via de site een speciale aanbieding onder een grote groep consumenten aanbieden. Een soort digitale folder eigenlijk. Groupon verdient aan elke transactie en het bedrijf in kwestie krijgt er een hoop nieuwe klanten bij, die hopelijk ook nog een keer terugkomen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat een sociaal netwerk een soortgelijke dienst aanbiedt. Bijkomend voordeel is dat ook het type consument geselecteerd kan worden. Een hip restaurant wil niet alleen de koopjesjager die slechts één keer de aanbieding gebruikt en vervolgens nooit meer terugkomt.

Groupon

Barabas strikes again

Op naar de toekomst. Hoe ziet het internet eruit over 3 maanden, 3 jaar en 10 jaar? Hebben we het dan nog steeds over sociale netwerken? Of zijn we deze tegen die tijd spuugzat en leven we bewust offline? Wie zal het zeggen? De ontwikkelingen gaan zo snel dat ze amper bij te houden zijn. Mijn voorspelling is dat de grenzen tussen offline en online compleet verdwijnen. Het zal één geheel vormen, waarbij sociale netwerken compleet geïntegreerd zijn in ons leefritme. Draagbare apparaten zoals tablets, mobiele telefoons en laptops worden onze entry points van het leven. In het apparaat zit ons hele leven: sociale netwerken, foto’s, kennis, meningen én de mogelijkheden om het leven makkelijker te maken. Daar is technologie immers voor ontwikkeld. Om ons leven te versimpelen. Zelfs Barabas zal verrast zijn.