Inspiratie, Verdieping

Foursquare is zinloos (voorlopig)

0

Locatie-gebaseerde diensten, zoals Foursquare, Gowalla, Facebook Places en Feest.je, zijn interessant. Er is nogal wat over geschreven op Frankwatching. Velen zien een grote toekomst voor deze diensten. En ik deel die visie. Het feit dat je content kan verbinden met een locatie is intrigerend. Ik vind het fascinerend dat content niet alleen verbonden wordt met een locatie, maar dat die verbinding door een mens wordt gemaakt. Zo zijn mens, content en locatie gelinkt. Maar hoe nuttig zijn locatiediensten op dit moment?

Foursquare gebruiken

Ik gebruik Foursquare vanaf het begin. Regelmatig check ik in, zoals dat heet. Ik heb de strategie om mijn locatie te delen verschillende malen veranderd. Van het delen van al mijn checkins tot niets delen. Locatiediensten groeien, maar ze zijn nog steeds een niche. Het is boeiend om bedrijven te zien experimenteren met deze diensten. Dit geeft hen alvast een voorsprong als deze diensten gemeengoed worden.

Nuttig?

Maar is het gebruik van deze diensten nuttig voor mij geweest? Heeft het me productiever gemaakt? Heb ik meer interessante mensen ontmoet? Of heb ik bijzondere korting gekregen? Kort antwoord: nee. Ik zal mijn antwoord toelichten.

Badges

Het is leuk dat locatiediensten je belonen met ‘badges’ voor bepaalde checkins. Toch is het krijgen van een badge voor mij niet genoeg om het te gebruiken. Verder is het ook grappig dat  je kunt zien waar je vrienden uithangen, al kijk ik haast nooit naar de stroom van checkins.

Ontdekkingsreis

Inchecken bij (onbekende) plaatsen is ook leuk. Het voelt alsof je iets nieuws ontdekt. Inchecken bij locaties waar je vaak komt is niet leuk. Wat mij betreft automatiseert men zo’n checkin.

Waar ben je of waar ga je naartoe?

De push-notificaties zijn ook nuttig. Het geeft je een gevoel waar je vrienden zijn. Een keer heb ik iemand ontmoet op basis van zijn Foursquare-checkin. Een andere keer heeft het tot een afspraak geleid. Is het niet nuttiger om (ook) te delen waar je van plan bent naartoe te gaan, zoals TripIt en Forecast doen? Zo wordt het waarschijnlijker dat je iemand ontmoet.

Kleine gebruikersgroep

Weinig mensen gebruiken locatiediensten, zoals Foursquare. Zeker in Nederland. Sommigen zeggen dat er 150.000 gebruikers in Nederland zijn. Anderen zeggen 175.000 of zelfs maar 20.000. Gek genoeg zag ik mezelf om deze reden maar mensen volgen die ik totaal niet ken.

Nuttig, maar niet nu

Dit impliceert niet dat Foursquare nutteloos is. Zoals ik schreef, hebben locatiediensten naar mijn mening een enorm potentieel. Er zijn al bedrijven die ze succesvol inzetten om hun merk, diensten en producten te promoten. We hebben allemaal gehoord van de actie ‘gratis koffie voor mayors’ en ‘ontvang een gratis boek bij 10 checkins’ (ik heb hier enkele voorbeelden verzameld). Ik denk alleen dat locatiediensten nu niet nuttig zijn. We moeten wachten op meer gebruikers. In de wereld is men net aan het leren wat de kracht van social media is voor bedrijven en instellingen. Het aantal gebruikers neemt snel toe. Locatiegebaseerde diensten behoren tot de volgende golf. De acceptatie en het gebruik daarvan komt nog wel, lijkt men te denken.

Denk jij dat ook? Wat zijn jouw ervaringen met locatiegebaseerde diensten? Zijn ze nuttig geweest voor jou? Ik hoor het graag. In de tussentijd blijf ik deze diensten maar gebruiken. Wachtend op andere gebruikers!