Columns

Bekentenis: liever een print magazine dan een blog

0

Dit is mijn bekentenis. Geschreven zonder dwang, bij het volle verstand. Sommigen zullen het niet geloven, maar wat hier volgt, is niets dan de waarheid. Als ik de keuze heb tussen het lezen van content via een website, blog, app of in een print magazine, geef ik de voorkeur aan het laatste. Ik erken, ik ben een enthousiaste tijdschriftlezer. In het dagelijks leven ben ik online marketeer, maar niets kan het gevoel van een papieren tijdschrift overtreffen. Dit is mijn coming out.

Online vs. Papier

Social media, apps, online, zoekmachine marketing. I love them all! Zowel onder werktijd, als ’s avonds en in de weekenden hou ik me fanatiek bezig met online marketing. Een prachtvak. Alle ontwikkelingen volg ik op de voet. Via weblogs, zoals Frankwatching, Marketingfacts, Dutchcowboys, Mashable en tientallen anderen. Ik wil weten wat er speelt. Altijd en overal. In realtime. Maar toch knaagt er iets. Een niet eerder uitgesproken drang. Het verlangen naar een ‘ouderwets’ tijdschrift. Heerlijk om te lezen, onderuit gezakt op de bank. Met een Adformatie of Tijdschrift voor Marketing in de hand, geniet ik nog meer dan wanneer ik een marketingblog lees.

Zodra de brievenbus kleppert op de dag dat ik een van mijn marketing vakbladen ontvang, sta ik in de gang. Zou hij binnen zijn? Ongeduldig verwijder ik het cellofaan en begin te bladeren. 80 pagina’s Tijdschrift voor Marketing vers in de hand. Stap 1 is het vluchtig doorkijken en lezen van de inhoudsopgave. Vervolgens kies ik een makkelijke stoel of zak onderuit op de bank en begin te lezen. Even de vakkennis vergroten én relaxen tegelijk.

Het tijdschrift-gevoel

Waarom hebben papieren tijdschriften zo’n aantrekkingskracht op me? Is het het feit dat ik ermee ben opgegroeid? Ben ik deel van een generatie die vanzelf uitsterft? Lezen generatie Y en Z überhaupt nog papieren magazines? Geen idee. Maar het is tijd om naar buiten te treden met dit stiekeme genoegen. En waar anders dan op ‘De internetgids’ Frankwatching, waarvoor ik zoveel schrijf over online. Tijd om uit te kast te komen. Ik ben een tijdschrift lezer en ik ben er trots op!

Het gevoel van het door een tijdschrift bladeren, de tastbaarheid, de mogelijkheid om van het begin tot het eind lineair door een magazine te gaan, geweldig. Het grootste verschil is wellicht dat een tijdschrift een lean back-medium is. Bij het lezen van blogs (wat ik ook graag doe), zit ik ingespannen naar het beeldscherm te kijken. Vooruit geleund. Met een tijdschrift kan ik ontspannen achterover hangen.

Uiteindelijk hou ik van beiden. En online én tijdschriften. Ook al heeft print het moeilijk, hoop ik dat deze oude vriend nog lang bij ons blijft. Want oude liefde roest niet.