How to, Inspiratie

Trends online marketing in 2012: een compleet overzicht

0

Het jaar 2011 is voorbij. De champagne is ook in je hoofd al lang uitgebubbeld en de overgebleven oliebollen, die te lekker waren om te laten liggen, zijn inmiddels verteerd. Tijd om je blik te richten op het komende jaar en op welke trends er in de online marketing worden verwacht voor 2012! Wat moet je doen en wat kun je juist beter laten?

In 2010 en 2011 zijn er een aantal trends op komen zetten die in 2012 doorzetten of zelfs sterker worden. Daarnaast zijn er een paar die in 2012 op gaan komen. De grootste gebeurtenissen zijn toch wel de Panda van Google, die steeds verder ons landje in dendert en met zijn klauwen om zich heen slaat, de opkomst van smartphones en tablets en de gebruiksvriendelijkheid van websites.

Google Panda update

Google Panda update-tree learning

Tree learning hoe je jouw geloof vindt

De Google Panda update hoort eigenlijk onder het kopje ‘zoekmachineoptimalisatie’ maar omdat het zo’n belangrijk punt is, noem ik hem toch even apart. Er is veel over de Google Panda update geschreven, maar nog niet hoe deze precies werkt. Hierover ga ik binnenkort een blog schrijven. Even in het kort: De Panda update is vernoemd naar Biswanath Panda, die voor Google samen met anderen schreef over het gebruik van tree learning.

De Google Panda update kijkt naar meerdere facetten van een website en combineert deze om de positie in de zoekmachine te bepalen. Hierbij wordt vooral gekeken naar het gebruikersgemak en de betrouwbaarheid. Dingen als bijvoorbeeld de bounce rate (hoeveel mensen je site verlaten) van een site en of er (teveel) reclame op staat, worden als bamboe aan de Panda gevoed. Kortom: is jouw website fijn voor mensen, dan scoor je hoger, maar zijn er veel negatieve punten, dan heeft de Panda snel zijn buik vol van je site en zak je weg.

In februari 2011 is de update officieel gelanceerd, maar in Nederland heeft de Panda nog niet zoveel schade aangericht. Maar inmiddels heeft hij wel genoeg van het Amerikaanse fast food en zal komende tijd steeds vaker hier komen snuffelen. Tijdens de SES 2011 in Amsterdam gaf Google al aan dat de Panda komend jaar hunkert naar de Hollandse hap. Ik krijg steeds vaker telefoontjes van bedrijven die bang zijn voor de update en vragen om het ‘Panda-proof’ maken van hun site. Je merkt dus dat de Panda meer en meer leeft bij de Nederlandse website-eigenaren.

Zoekmachineoptimalisatie

Black hat SEOIn de zoekmachineoptimalisatie zijn er een aantal trends die een belangrijke rol gaan spelen. Mede door de bovengenoemde Panda update, zijn er een paar punten waar we op moeten gaan letten en wordt er eindelijk een einde gemaakt aan ‘black hat SEO’.

Panda-proof

Niet alleen de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van de website is belangrijk voor de Panda, ook de zoekmachineoptimalisatie dient Panda-proof te zijn. De Panda kijkt vooral naar wat de gebruiker fijn vindt. Wat jij dus vervelend vindt, ziet de Panda ook. Teksten waar zoekwoorden onnatuurlijk in voorkomen en links van slechte en niet-relevante websites zijn een no-go in 2012. Ook overmatig reclamegebruik en banners worden niet als positief gezien.

VSEO

Zoekmachineoptimalisatie door het gebruik van video’s, ofwel VSEO, wint al een aantal jaar terrein. Youtube is inmiddels de tweede grootste zoekmachine geworden en een perfecte manier om ook in de ‘normale’ zoekresultaten van Google te scoren. Dat VSEO ook in 2012 belangrijk is, en waarschijnlijk nog belangrijker wordt, blijkt wel uit het feit dat er onlangs ook een analytics voor Youtube is ontwikkeld.

Door de opkomst van tablets en de toename van het aantal smartphones is het bereik van internet, en dus ook online video’s, toegenomen. Iedereen kan nu te allen tijde even een filmpje kijken en, zoals je waarschijnlijk wel in je omgeving merkt, dat gebeurt ook. Ook de opkomst van de smart TV’s die toegang tot internet hebben, geven een boost aan het belang van online video’s. Video’s worden dus steeds belangrijker voor de zoekmachine. Plaats een video op verschillende pagina’s van je site met een zoekmachinevriendelijke titel en URL, en de mogelijkheid om deze te delen. Zet deze ook op Youtube met links naar jouw pagina’s waar de originele video’s staan.

Linkbuilden: de invloed van social & thought leadership

Bij de backlinks gaat er toch het een en ander veranderen. Zoals eerder al besproken helpen links van slechte kwaliteit steeds meer om je site onderaan de zoekresultaten te krijgen. Goede betrouwbare links zijn nog steeds de toekomst.

LikebuildingLinks vanuit social media winnen kracht en ook de ‘likes’ tellen steeds zwaarder mee. Een aantal maanden geleden heeft Google al toegegeven dat ze ook comments van Facebook indexeren. Maar vergeet het sociale platform van Google zelf niet. Ook al lijkt Google+ (nog) niet zo’n succes te zijn, het is wel een product van Google. En zoals we allemaal wel weten, trekt Google zijn eigen producten voor.

Tik in Google maar eens je eigen naam en kijk waar jouw Google+ account in de zoekresultaten naar boven komt. Grote kans dat deze boven Hyves, Facebook en LinkedIn staat, ook al doe je er nog weinig mee. Door Google+ in te zetten als SEO, heb je dus een stapje voor bij Google, waardoor het interessant wordt voor bedrijven en freelancers, er steeds meer mee gedaan wordt, het leuker wordt om te gebruiken en nou ja vul het zelf maar in. Ook SEOmoz voorspelt dat Google het steeds moeilijker maakt om goede SEO te creëren zonder Google+. De recent aangekondigde integratie van Google+ in de zoekresultaten van Google, bevestigt dat beeld alleen nog maar meer.

Ook de merknaam en thought leadership wordt belangrijker voor de zoekmachine. Google begrijpt steeds beter dat er over jouw merk of bedrijfsnaam wordt gesproken. Als iemand bijvoorbeeld schrijft ‘dit heb ik gelezen op frankwatching.nl’, ziet de zoekmachine ‘frankwatching.nl’ als backlink, ook al is er geen linktekst aan toegevoegd. Koppel een aantal zoekwoorden aan jouw merk- of bedrijfsnaam. Als je zorgt dat mensen bij ‘online blog’ gelijk aan Frankwatching moeten denken, dan scoor je in 2012 ook beter op dat zoekwoord.

En als laatste: denk ook aan de mogelijkheden van een qr code, zo’n vierkante barcode die je met je mobiele telefoon kunt scannen. Deze code bestaat al vanaf 1994, maar lijkt in Nederland nog niet echt van de grond te komen. Doordat het mobiele gebruik van internet toeneemt, is de code best wel interessant en zie je het vaker verschijnen. Daarbij worden de codes door de zoekmachine geïndexeerd en dus een mooie manier om een link in te plaatsen.

Social media

Social media zijn bijna niet meer weg te denken uit de marketingmix voor veel bedrijven. Facebook is vorig jaar enorm gegroeid en zal nog wel even doorgroeien. Het is samen met Twitter voor vele al een eerste levensbehoefte, mede door het mobiele internet.

Adverteren in social mediaSocial media zijn geweldig goed zakelijk in te zetten en met de opkomst van het adverteren via Twitter en Facebook is er ook een gigantisch bereik bij je doelgroep. Alleen de opkomst van het adverteren maakt het veelal ook onpersoonlijk en dit kan een risico voor het effect worden. We moeten oppassen dat de ondernemer zich niet blind gaat staren op het reclame maken. Het heet niet voor niets social media. Op een social mediaplatform zitten de gebruikers niet te wachten op een bedrijf dat alleen maar reclame post. Luister naar je klanten, doe mee aan het gesprek en help ze als ze vragen posten. Door de opkomst van advertentiekanalen in de social media is dat het punt waar je verschil mee kunt maken in 2012.

Doe je nog niks of weinig met Google+, Maak dan dit jaar dan zeker een Google+ account aan en verzamel circlers en plussers. Het sociale platform van Google gaat groeien. Google zal er in ieder geval van alles aan doen. Je ziet nu al meer en meer bedrijvigheid op Google+ en dat zal in 2012 alleen maar toenemen.

Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid - usabilityGebruiksvriendelijkheid is de toekomst. Er zijn zoveel websites online, dat de bezoeker een uitgebreide keuze heeft. Als de website niet werkt, dan klikken we zo naar de volgende. Waar bedrijven zich vroeger blind staarden op zoekmachineoptimalisatie, realiseren ze zich nu steeds meer dat de bezoekers vasthouden en ze omzetten naar klanten misschien nog wel belangrijker is.

Ook Google beseft dat gebruiksvriendelijkheid steeds belangrijker wordt voor de bezoekers en richt zich bij het bepalen van positie hierop, zoals eerder uitgelegd in het stukje over de Google Panda update. Doordat de gebruiksvriendelijkheid ook voor de zoekmachineoptimalisatie belangrijk is, gaan meer en meer websites ermee aan de slag. De bezoeker raakt gewend aan de makkelijk te gebruiken websites en de vraag stijgt. Een website die niet gebruiksvriendelijk is, is niet zó 2011, maar misschien wel zó 2010.

Zorg dat de bezoekers op jouw site direct weten wat voor product/dienst je aanbiedt, hoe ze contact met je op kunnen nemen en waar ze naartoe moeten navigeren om daar te komen waar ze willen zijn. Plaats op elke pagina een duidelijk opvallende button naar bijvoorbeeld de contact- of bestelpagina, zorg dat je contactgegevens altijd duidelijk zichtbaar zijn en verwijder al die onnodige velden in je e-mailformulier. Is je website gebruiksvriendelijk, dan komt hij 2012 wel door.

Mobiel internet

Mobiel internet volgens CiscoHet gebruik van mobiel internet op smartphones en tablets neemt toe. Tijdens de jaarwisseling was dit jaar het telefoongebruik minder dan voorgaande jaren, terwijl het dataverkeer met ruim 100% is gestegen. Dat toont wel aan dat het mobiele internet een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Cisco verwacht dat komende jaren het gebruik van mobiel internet elk jaar ongeveer verdubbelt.

Als je de Analytics van je website erbij pakt, zie je waarschijnlijk het aantal bezoeken vanaf mobiele telefoons toenemen. Dit is op veel websites het geval en zal in 2012 alleen maar groeien. Als een groot deel van je potentiële klanten jouw bedrijf wil benaderen via een mobiele telefoon of tablet en het werkt niet goed, laat je natuurlijk veel verkoop liggen. 2012 is dus het jaar waarin je ‘mobile-ready’ moet zijn.

Hoe je dit het best kunt doen, ligt aan je doelgroep en wat je wilt gebruiken. Wil je een dynamische pagina met veel opties en bijvoorbeeld incheckmogelijkheden, dan is een app waarschijnlijk de beste optie. Het nadeel hiervan is dat het ontwikkelen prijzig is en je een app voor meerdere platforms (besturingssystemen) moet maken, of een bepaald platform moet kiezen. Wil je vooral informatie en contactgegevens op de pagina, dan is een website die geschikt is voor mobiel internet of een web app ruim voldoende. Deze is veel voordeliger om te maken en kan op alle platforms bekeken worden. Daarbij is met het steeds beter ontwikkelde HTML5 ook heel veel mogelijk. Bedenk dus vooraf of een app of een mobiele website het best bij je past.

Tekst & content

Taal leeft, net als de mens. Hoe je jouw doelgroep 10 jaar geleden benaderde, werkt waarschijnlijk nu niet meer zo effectief. Het is daarom goed om ook af en toe je content aan te passen en te kijken of de schrijfstijl nog wel bij je doelgroep past. De standaard verkoopteksten hebben we nu wel een beetje gehoord en we hebben behoefte aan vernieuwing. Ik zie 4 trends die de laatste tijd erg opkomen en die je kunt gebruiken in een webtekst van 2012:

Concreet

Door het grote aanbod van online aanbieders heeft de bezoeker veel keuzemogelijkheid. Veel keus zorgt ook voor veel kiezen en dus lezen en vergelijken. Zorg jij dat jouw product direct duidelijk is, dan scoor je hiermee. Ingewikkelde termen, onlogische zinnen en vakjargon is in 2012 verleden tijd.

Schrijf concreetMaak duidelijke zinnen die het product helder beschrijven en gebruik woorden die voor iedereen hetzelfde betekenen en tot de verbeelding spreken. Vergelijk de volgende zinnen: ‘Deze paraplu is windbestendig’ of ‘Zelfs bij een storm klapt deze paraplu niet omhoog’. Bij de tweede zin zie je direct een paraplu die door de wind van een soort paddenstoel naar een misvormde tulp wordt geklapt. Een bekend fenomeen bij regen in combinatie met wind. Deze tekst beschrijft het probleem. Bij de eerste zin blijven, ook al is er geen vakjargon gebruikt, toch veel vragen open.

Creatief

Als er veel aanbieders zijn, lees je vaak veel dezelfde soort teksten. Een tekst die er tussenuit springt, blijft hangen en spreekt je aan. Probeer bij het schrijven van de teksten naar andere perspectieven te kijken. Zoals in bovenstaand voorbeeld: vertel niet dat de paraplu windbestendig is, maar pak een andere invalshoek.

Een hulpmiddel daarbij is doorvragen: Wat heb ik? Een paraplu die windbestendig is. Wat is het voordeel daarvan? De paraplu houdt stand met veel wind. Wat gebeurt er als hij dat niet zou doen? Dan klapt de paraplu omhoog. BINGO! De meeste aanbieders schrijven gewoon op wat er op de verpakking staat. Neem wat meer tijd om net even wat extra’s aan de tekst mee te geven. Wij houden van aanbieders die wat meer tijd aan ons besteden en ons iets extra’s geven.

Informeel & humor

Het internet is een zelfbedieningsomgeving en websites zijn onpersoonlijk. Door de voordeligere prijs en het gemak, kiezen we toch voor kopen via het internet. Het persoonlijke van een winkel is toch wel iets wat we missen. Een onpersoonlijke, zakelijke tekst op een website helpt niet echt mee om dat gevoel te creëren.

Ik word steeds vaker gevraagd om te schrijven in de ‘je’ vorm en merk dat luchtig geschreven teksten beter in de smaak vallen. Informele teksten zorgen voor een amicalere sfeer en daar heeft de lezer anno 2012 behoefte aan. Uiteraard geldt dat niet voor alle bezoekers en websites, maar bij meer en meer producten en diensten wordt dit de trend.

Door middel van verschillende titels heb ik bovendien getest waarop meer geklikt wordt. Dingen als ‘Het slechtste SEO advies’ en ‘Hoe zorg je dat bezoekers snel weklikken’ waren populairder dan ‘5 tips voor een betere website’ en ‘hoe belangrijk is webtekst voor zoekmachine optimalisatie?’.

Eerlijk

Schrijf over fouten

“Marketeers, tekstschrijvers en verkooplieden zijn leugenaars.” Dat is waar, geen twijfel over mogelijk! Met andere woorden: of ik lieg nu, of ik ben geen marketeer en tekstschrijver. Met bovenstaande stelling zijn veel mensen het eens. Eigenlijk nemen we de meeste zinnen die we lezen wel met een korrel zout. Van ‘De beste paraplu’ verwachten we eigenlijk dat de paraplu helemaal niet zo goed hoeft te zijn, zeker niet omdat hij maar €14,95 kost. In teksten kijken we dan ook niet op van leugens. Waar we wel van opkijken, is eerlijkheid.

2012 is het jaar dat we gaan schrijven over onze fouten. Ik heb eens voor een bedrijf in filtratieoplossingen geblogd. Ik interviewde personeelsleden met bepaalde expertises en schreef daar dan een stuk over. Het waren gesprekken met veel technische termen. Doordat ik niet bekend ben met filtratie en er veel technische teksten langs mijn ogen vlogen, haalde ik die termen soms door elkaar en misten mijn stukken soms de essentie. Je kunt niet verwachten dat iemand die je interviewt alle technische termen in chronologische volgorde opnoemt. Om deze reden ben ik de gesprekken gaan opnemen, zodat ik alles rustig na kan luisteren en ook de technische stukken nu helemaal kloppen.

Ieder mens maakt fouten en van fouten leer je. Als je bovenstaande voorbeeld leest, denk je dan oké, die ga ik niet inhuren voor het schrijven van een blog? Of denk je: Oké, die fout maakt hij nooit meer, die moet ik nemen! Eerlijk zijn, schrijven & praten over je fouten, gebeurt gelukkig steeds vaker en ik verwacht dat dit komend jaar alleen maar gaat toenemen. Wees dus niet bang om je fouten toe te geven, maar zet er wel onder wat je ervan geleerd hebt.

Neuromarketing

NeuromarketingAls laatste trend voor 2012 kan de opkomst van neuromarketing niet ontbreken. Deze vorm van marketing wint de laatste jaren terrein en, dankzij de steeds betere technieken zoals fMRI (speciale MRI techniek die activiteit in de hersenen zichtbaar maakt), EEG (methode die activiteit in de hersenen meet) en eyetracking (manier om te meten waar mensen naar kijken), wordt er steeds meer bekend over wat potentiële klanten beleven op je website en kun je ze steeds beter beïnvloeden. Er is een groeiende interesse in neuromarketing en ik verwacht dat dit in 2012 ook echt de trend gaat worden.

Tot zover mijn verwachtingen voor 2012. Het zijn er heel wat, maar het gaat ook een heel interessant jaar worden. Wat zijn jouw ideeën over 2012, heb je nog aanvullingen, of ben je het ergens niet mee eens? Ik hoor het graag in een reactie!