Reportages

5x proeven aan mobiel verkopen

0

Slechts 5% van de Nederlanders heeft in 2011 via hun mobiel iets gekocht! Waarom zou de retailer/e-tailer daar moeite voor doen? Heel simpel: omdat het de toekomst is! De laatste 2 jaar zijn deze cijfers al verdubbeld, de komende jaren gaat die trend naar ieders verwachting door. Op het mCommerce-event in Amsterdam stelden sommigen zelfs al dat mCommerce alweer een verouderd begrip is. Voor de meeste verkopers zal het echter toch nog een onbekend terrein zijn. Voor hen heb ik daarom een menu samengesteld om te proeven aan mCommerce.

Amuse van verse SMS

Het wordt wel eens vergeten door de hipsters onder ons, maar “Sms is nog springlevend”, meldde Paul Skeldon in zijn presentatie. Ondanks de opkomst van WhatsApp en andere berichtenapplicaties, leest maar liefst 90% van de mobiele gebruikers alle smsjes, ongeacht of men de verzender kent. Sms kan ook worden ingezet voor micro-payments. Zowel online als fysiek een optie voor de goedkoopste producten. Geen ingewikkelde optie, maar hou rekening met een flinke fee per sms.

Tagsuppe

De diverse tags (QR, Barcode, of de nieuwere SnapTag) kunt u simpel koppelen aan betalingssystemen die mobiel geoptimaliseerd zijn. MyOrder bijvoorbeeld, of een directe koppeling met Paypal of Google Checkout. Het nadeel is wel dat in al deze gevallen de koper een account bij een van deze diensten moet hebben. In Nederland loopt het grote iDeal op dit vlak nog wat achter, maar Paypal groeit in Nederland snel, zo weet Algemeen directeur van Paypal, Eelco van Wijk ook te vertellen.

Voorgerecht van de Dag

Een andere optie is het aanbieden van een product aan sites of platforms met een mobiel geoptimaliseerd kanaal. Het gebruik maken van bestaande kanalen is hierbij sterk, zoals het aanbieden van kleding bij ShopVIP. Ook Marktplaats, door de integratie met Paypal, blijft zakelijk een interessant kanaal. Ook hiervoor geldt dat de partij waar u de producten aanbiedt, een deel van de inkomsten ontvangt.

Pittige Magento Schotel

Hecht u toch meer waarde aan uw eigen identiteit en merkbeleving, dan is er Magento met een template die ook geschikt is voor mobiel. Magento zelf inrichten is pittig voor de meeste bedrijven, maar zeker niet onmogelijk! Mocht u er niet uitkomen, dan zijn er gelukkig genoeg Magento-professionals die u al kunnen helpen vanaf ca. € 100,- per maand. Integratie met iDeal voor mobiel is sinds kort ook mogelijk.

Social Side Salad

Een stuk makkelijker te bereiden, is de social media mix. Als u een actieve Frankwatching-lezer bent, dan bent u al lang actief op alle socials. En ook alle social media-kanalen bieden mobiele sites en apps. Maar weinig bieden er mobiel betalen aan; in Nederland is Hyves de enige. Facebook kent een credits betalingssysteem, maar enkel gekoppeld aan “digital goods” binnen Facebook. Google zal ongetwijfeld de Google Wallet aan Google+ koppelen, maar is nog niet zo ver. Een wat slappe side salade dus.

Grand Dessert

Wilt u echt klaar zijn voor de toekomst, ga dan voor een cross channel-benadering met zowel een fysieke, een online en een mobiele interface. Mobiel kan voor veel meer gebruikt worden dan alleen voor de verkoop! Meer over de toekomstvisie met NFC, en interactieve winkelruiten kunt u vinden in deel 2 van het verslag van het mCommerce-event, dat binnenkort wordt gepubliceerd.