Cases, Trends

De kracht van inhakers: Valentijn!

0

Grote evenementen als het WK voetbal, de Olympische spelen, de Elfstedentocht, maar ook feestdagen en andere bijzondere momenten zoals Kerst, Carnaval en Valentijn, zijn bij uitstek geschikt voor (grappige) inhakers. De laatste tijd worden we er dan ook mee om onze oren geslagen. Wat is nu de kracht van zo’n inhaker? En welke inhakers zijn er dit jaar rondom Valentijn bedacht?

Wat is de kracht van inhakers?

Gisteren werden door Telegraaf 10 inhakers genomineerd voor beste inhaker van 2011. Herman Bos, Marketing Director van Telegraaf Media Nederland ging in op het doel van deze verkiezing: “Naast dat onze lezers en bezoekers inhakers gewoon ontzettend leuk vinden, willen we adverteerders en bureaus inzicht geven in de effecten van inhaken omdat deze advertenties vaak beter worden herinnerd, hoger worden gewaardeerd en effectiever zijn dan gewone advertenties.”

In een tijd waarin content bovendien key is, en merken altijd op zoek zijn naar content met een hoge ‘share- en likefactor’ om te delen via hun social media kanalen, zijn inhakers geliefder dan ooit. Ze werken vanwege de herkenbaarheid. Inhakers blijven beter hangen, omdat ze beter aansluiten bij de belevingswereld van de ontvanger dan een gewone advertentie of uiting en hebben bovendien ook (indien goed uitgevoerd) een positief effect op het merkbeeld. Hoe grappiger en spitsvondiger, hoe beter!

In een artikel op Molblog geeft Gonnie Spijkstra aan dat een inhaker niet perse een advertentie, afbeelding of filmpje hoeft te zijn, je kunt ook denken aan complete diensten die worden ontwikkeld in verband met een evenement of actuele gebeurtenis. Diensten of producten die waarde toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan de Elfstedenmatras.nl, de mogelijkheid om via KLM gratis je vlucht om te boeken, zodat je aan de start van de race kon verschijnen en de app van Chocomel, waarmee je de kans op een elfstedentocht kon bekijken. Ook de ValentijnHelpdesk is daar een goed voorbeeld van, zie verderop in dit artikel.

Onderdeel van je contentstrategie

Inhakers kunnen dus een mooie aanvulling vormen op je contentstrategie. Heineken heeft de inhaker als onderdeel van de content- en algehele marketingstrategie al een tijd geleden omarmd. Op de Facebookpagina van Nederlands grootste biermerk, vind je dan ook geregeld hilarische afbeeldingen, waarin het biertje natuurlijk de hoofdrol speelt. Evenementen en feestdagen liggen vaak al tijden vast, maar ook onverwachte ontwikkelingen lenen zich er uitstekend voor. Zo wist Heineken op een heel originele manier in te haken op de finale van de Champions League. Deze wedstrijd kreeg de hashtag #barman. Een week voor de wedstrijd claimde Heineken de hashtag en gaf de #barman een gezicht, een kroeg, een Twitteraccount etc. Een prachtig voorbeeld van snel en slim inspelen op een toevallige actualiteit.

Accepteer cookies

Leukste Valentijnsinhakers

Tot nu toe zijn de Valentijnsinhakers lang niet zo origineel en leuk als de Elfstedentochtinhakers. Hieronder toch een aantal voorbeelden van merken en bedrijven die er slim op inspelen, met dank aan Robert Doggers voor het delen.

Durex

Ook Durex weet de afgelopen tijd leuk in te haken. Toen de elfstedentocht niet doorging, zei de condoomfabrikant dat het met Durex altijn ‘oan giet’, ook met minder dan 15 centimeter. En ook op Valentijnsdag speelt Durex op een ludieke, spannende manier in.

SIXT

Autoverhuurder SIXT plaatste deze grappige advertentie in de krant. Via SIXT kun je een BMW X1 huren met volledig neerklapbare voorstoelen, erg handig! Reclamewereld geeft aan dat de advertentie in De Telegraaf vandaag middenin in een redactionele pagina met Valentijnsboodschappen staat. Goede plek dus!

Heineken

Voor wie open jij je hart? Heineken vraagt zich met dit plaatje af of de Heinekenfans op Facebook naast biertjes ook iemands hart openen. Een simpele, maar likeable inhaker van de bierfabrikant dit keer.

ValentijnHelpdesk

Afgelopen zondag stond deze originele inhaker al in onze rubriek Gespot: de ValentijnHelpdesk. Speciaal in het leven geroepen voor Valentijnsdag, om ervoor te zorgen dat vrouwen nooit meer geen bloemen krijgen met Valentijn!  In onderstaand filmpje legt Robert ten Brink uit hoe het werkt.

Accepteer cookies

Praxis

Praxis publiceerde vandaag dit schattige stop motion filmpje, gemaakt met allerlei gereedschap dat je bij de doe-het-zelver kunt kopen. Het filmpje sluit af met de vraag om de Facebookpagina ‘lief’ te vinden, in plaats van leuk. Cute!

Accepteer cookies

Douwe Egberts

Douwe Egberts publiceert dit handige instructiefilmpje, waarmee je leert koffie te serveren met schattige melkhartjes. Leuk voor die ene speciale collega misschien?

Accepteer cookies

Facebook: love songs & break up songs

Facebook heeft, speciaal voor Valentijnsdag, samen met Spotify een playlist samengesteld van de meest geluisterde liedjes net na het moment waarop je je Facebookstatus wijzigt naar ‘in a relationship’ of juist naar ‘single’. De meest favoriete love songs & break up songs dus. Mashable legt het uit in onderstaand filmpje.

Google Valentijnsdoodle

Al sinds jaar en dag wijzigt Google haar logo naar aanleiding van belangrijke gebeurtenissen, evenementen of feestdagen. Google’s Valentijnsdoodle is ook dit jaar weer erg schattig. Zie onderstaand filmpje.

Accepteer cookies

Wat vind je van deze inhakers? Leuk, origineel of hadden deze merken het beter kunnen laten? Ben je nog andere (misschien leukere) Valentijnsinhakers tegengekomen? Laat het weten in een reactie!