Innovatie

Koppel je online accounts & automatiseer taken met IFTTT

0

Verdwaal jij ook in alle online tools? Laat het internet eens voor je werken! Klinkt goed toch? Maak kennis met IFTTT: dat biedt 2386 mogelijke combinaties om je online accounts zoals Twitter, Facebook, Dropbox, Linkedin, en RSS feeds binnen een paar klikken ‘aan elkaar te knopen’, zoals jij dat wilt. Lees hier een uitleg over hoe deze tool je digitale werk en leven kan vergemakkelijken.

Hoe werkt IFTTT?

IFTTT gaat uit van een bekend principe: if this, then that. Als een bepaalde actie plaatsvindt, voer dan de volgende taak uit. Het automatiseert als het ware verschillende online taken.

Er zijn op dit moment 25 diensten gekoppeld aan IFTTT, waardoor je duizenden van zulke acties (workflows) kunt opzetten.

IFTTT in 3 stappen opzetten

IFTTT gebruiken is eigenlijk heel eenvoudig:

 1. Maak een gratis account aan.
 2. Activeer de online kanalen (binnen IFTTT ‘channels’ genoemd) die je wilt koppelen.
 3. Stel de taken in die je wilt.

Een taak instellen

Een taak instellen binnen IFTTT is eenvoudig: onderstaande stappen loop je binnen een minuut door.

 1. Maak een nieuwe taak aan.
 2. Kies het kanaal waarbij de taak begint, ook wel trigger genoemd (‘if this’). Elk kanaal heeft vaak meerdere actiekeuzes. Zo kun je bij Instagram bijvoorbeeld kiezen uit het laten uitvoeren van een actie bij 1) een nieuwe foto die je plaatst, 2) een foto die je ‘liket’, of 3) een foto waarbij je een bepaalde tag in de omschrijving van de foto zet.
 3. Kies vervolgens het kanaal dat iets gaat doen naar aanleiding van de trigger, ook wel action genoemd (‘then that’). Ook hier heeft elk kanaal vaak meerdere acties die het kan uitvoeren. Zo kun je bij Facebook kiezen voor het delen van een 1) status update, 2) link update, of 3) foto.
 4. Uiteindelijk heb je nog de keuze om bepaalde informatie toe te voegen aan die geautomatiseerde acties (‘addins’). Deel je bijvoorbeeld via een RSS feed je blogposts op Linkedin? Dan kan je in je status update aangeven dat deze moet beginnen met “Nieuwe blogpost:”. Een erg handige feature!

Handige voorbeelden

Met duizenden mogelijkheden raak je misschien snel het spoor bijster. IFTTT helpt je daarom een beetje, door per kanaal aan te geven wat de meest gebruike taken zijn. Nog mooier is dat de IFTTT community je helpt: je kunt jouw taken namelijk publiek delen als ‘recipes’. Deze recepten zijn hier te vinden en je kunt met één klik voor je zelf activeren.

Hieronder vind je 8 taken die ik zelf vaak laat uitvoeren door IFTTT:

 1. Tweets die ik als favoriet markeer, automatisch laten opslaan als een bookmark binnen Delicious.
 2. Nieuwe blogposts via mijn RSS feed automatisch delen via Linkedin en Facebook.
 3. Nieuwe blogposts via mijn RSS feed automatisch in Buffer zetten, zodat er een tweet verstuurd wordt op gezette tijden.
 4. Items binnen mijn Google RSS reader, die ik als favoriet markeer, automatisch laten opslaan als een bookmark binnen Delicious.
 5. Facebookfoto’s waar ik in getagged ben automatisch laten opslaan in een door mij aangewezen Dropbox map.
 6. Instagramfoto’s automatisch als een foto delen op mijn Tumblr blog.
 7. Instagramfoto’s automatisch opslaan in een door mij aangewezen Dropbox map.
 8. Youtube’s ‘watch later’ video’s automatisch opslaan in Instapaper.

Maar er zijn natuurlijk ook andere taken te bedenken:

 1. Als het morgen gaat regenen, stuur mij dan een sms.
 2. Als het weekend is, verander mijn Twitter avatar (iets wat Twinout ook aanbiedt).
 3. Als een bepaald aandeel dat ik beheer boven een waarde komt, stuur mij dan een e-mail. etcetera,  etcetera..

Conclusie

Als geïnteresseerde in lifehacking/slimmer werken, vind ik IFTTT een prachtige tool. Aan het begin kost het misschien even tijd om alle mogelijkheden en functionaliteiten te verkennen, maar daarna heb je binnen een paar klikken de nodige geautomatiseerde taken opgezet. Zo heb ik de tool voor het #socmedprak event gebruikt om Delicious en Instapaper te koppelen aan het Twitteraccount. Het wachten is op het moment dat Google+ en Pinterest toegevoegd worden als kanalen: dat zou een mooie uitbreiding zijn.

Uiteraard is automatisering niet de holy grail: je kunt er voor kiezen om zelf controle over jouw tweets te houden. Daarnaast is het opletten dat je geen dubbele taken laat uitvoeren: als je bijvoorbeeld ingesteld hebt dat je Instagram foto’s automatisch op Facebook komen, moet je niet binnen Instagram zelf nog aanvinken dat een foto op Facebook geplaatst moet worden.

Wat vind jij van IFTTT? Zie jij mogelijkheden om deze tool te gebruiken of heb je andere handige voorbeelden? Deel ze gerust hieronder!