Innovatie

De pilotfase van MyBank: alle ins en outs

0

Tijdens de Global E-commerce Summit in Barcelona is op 4 juni de pilotfase van MyBank van start gegaan. De afgelopen weken is er verwarring ontstaan over het wel of niet beschikbaar zijn van MyBank als gevolg van tegenstrijdige berichtgeving.

MyBank is een nieuwe online betaaloplossing die het voor consumenten mogelijk maakt om via de eigen bankomgeving online betalingen te voldoen. Verschillende online media suggereerden dat MyBank al begin juni beschikbaar zou zijn. Wat niet altijd duidelijk wordt gemaakt in deze berichtgeving, is dat het gaat om de start van een testfase.

Veel merchants vragen zich af wanneer zij MyBank kunnen gaan gebruiken voor hun webshop. Als aanbieder van online betaalmethoden krijgt ICEPAY hierover op dit moment regelmatig vragen van webwinkeliers. Om alle onduidelijkheid weg te nemen, wordt hieronder de situatie omtrent MyBank beschreven. Ook wordt ingegaan op de rol van de Nederlandse banken bij de ontwikkeling van MyBank. Om een helder beeld van de stand van zaken betreft MyBank te kunnen schetsen heb ik Hans Blok, productmanager e-commerce bij ABN AMRO, geïnterviewd.

De start van een pan-Europese betaalmethode

Verschillende Europese partijen, bijvoorbeeld de Nederlandse Thuiswinkel organisatie, hebben gelobbyd voor de ontwikkeling van een pan-Europese online betaaloplossing volgens richtlijnen voor de Single Euro Payments Area (SEPA). De European Bank Association (EBA) Clearing heeft een jaar geleden aangekondigd zich te zullen inzetten om in de vorm van MyBank een pan-Europese betaaloplossing te ontwikkelen.

Onlangs is tijdens de EBAday conferentie in Edinburgh de eerste MyBank testtransactie succesvol verzonden tussen twee Europese banken: de BRED Banque Populaire uit Frankrijk en het Italiaanse Istituto Centrale delle Banche Popolari Italiane. Deze testtransactie was de aankondiging van de pilotfase van MyBank die op 4 juni van start is gegaan en zal lopen tot oktober. Daarna zal er een tweede testperiode van start gaan. De planning is dat MyBank begin 2013 breed beschikbaar wordt voor Europese consumenten en merchants, zoals te lezen is in een persbericht van MyBank.

Online betalen met MyBank – een korte introductie

In Nederland wordt vaak gesproken over de ‘Europese iDEAL’, wanneer het gaat over MyBank. Maar, in hoeverre is MyBank een Europese iDEAL te noemen? MyBank is een op zichzelf staande online betaalmethode waarvoor een nieuw systeem wordt ontwikkeld. Het is dus geen Europese uitbreiding van iDEAL Het transactieproces verloopt zoals bij iDEAL volgens het 4-partijenmodel op basis van internetbankieren. Eerder was er in het artikel ‘Online betalen in je webshop: het verhaal achter de online transactie’ al meer te lezen over dit model. De consument kan in een webwinkel kiezen voor MyBank (zie deze demoshop) en wordt dan doorgeleid naar de eigen bankomgeving om direct de betaling te doen. De beleving van de betaling is dus wel hetzelfde als bij een iDEAL betaling.

Alleen transacties van en naar banken die MyBank ondersteunen

MyBank is een online betaalmethode die wordt ontwikkeld door EBA Clearing. Europese banken kunnen ervoor kiezen om deze betaalmethode aan te bieden. Zij moeten dan een technologie ontwikkelen waardoor zij MyBank via hun eigen systeem voor hun klanten beschikbaar kunnen stellen. Consumenten of verkopers kunnen dus straks alleen gebruik maken van MyBank, als hun eigen bank MyBank als betaalmethode aanbiedt. Als dit het geval is, kunnen transacties worden gedaan naar bankrekeningen bij een bank die ook MyBank aanbiedt.

Uiteindelijk moet MyBank in heel Europa worden uitgerold. Al vanaf de pilotfase worden MyBank transacties gecrediteerd via SEPA Credit Transfers (SCT), een nieuwe Europese standaard voor overboekingen. Deze nieuwe richtlijn voor overboekingen binnen Europa geldt binnenkort voor alle Europese betaalmethoden. In een volgend artikel zal ik ingaan op verschillende Europese en Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van online betalen en de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Betrokkenheid van Nederlandse banken

MyBank is een initiatief van EBA Clearing, een samenwerkingsverband van 65 Europese banken die ook wel shareholder banks worden genoemd. Drie Nederlandse banken, ABN AMRO, ING en Rabobank, zijn als shareholder banks betrokken bij EBA Clearing. Hans Blok van ABN AMRO geeft aan dat deze drie banken bij MyBank zijn betrokken als supporting banks. Dit houdt in dat zij het initiatief om MyBank te ontwikkelen ondersteunen en met veel interesse volgen, maar dat zij niet actief deelnemen door nieuwe technologie te ontwikkelen om MyBank te koppelen aan het eigen systeem. Zij worden door EBA op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen omtrent MyBank.

Er wordt in Nederland dus nog geen nieuwe technologie ontwikkeld waarmee MyBank gekoppeld kan worden via de Nederlandse banken. Het is nog niet geheel duidelijk welke Europese banken MyBank al wel gaan implementeren. Op 4 juni is een technische pilot gestart waaraan verschillende banken uit Italie, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland en Luxemburg deelnemen.

Support, maar geen participatie in Nederland

Een vraag die opkomt bij de bovenstaande situatieschets, is waarom de Nederlandse banken het initiatief enkel ondersteunen en niet actief participeren bij de ontwikkeling van MyBank. Hans Blok benoemt dat MyBank nu nog in testfase is. Er heerst nog veel onduidelijkheid over welke banken echt actief betrokken zijn en hoe het MyBank systeem in de praktijk zal uitpakken. In Nederland hebben we in iDEAL al een goede online betaaloplossing gevonden.

Nog geen reden om iDEAL te vervangen

iDEAL is een goed werkend en betrouwbaar betaalsysteem dat de afgelopen jaren nog steeds groeit in onder andere het aantal transacties. Er is dus op dit moment geen directe noodzaak voor de Nederlandse banken om actief deel te nemen en een geheel nieuwe technologie te ontwikkelen. In veel andere Europese landen ligt dit anders, omdat daar nog geen online betaaloplossingen zijn zoals iDEAL. Daarnaast is MyBank niet het enige initiatief voor een pan-Europese online betaaloplossing.

Hans Blok van ABN AMRO geeft ook aan dat ABN AMRO de resultaten van de technische pilot van MyBank met veel interesse afwacht en dit zal afwegen tegen de verdere ontwikkeling van iDeal en andere initiatieven op het gebied van online betalen in Europa. Onlangs is aangekondigd dat iDEAL zeer binnenkort geschikt zal zijn voor internationaal gebruik. Deze afweging wordt zorgvuldig gemaakt door ABN AMRO, om zoveel mogelijk tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van haar klanten op het gebied van online cross border betalingen via de eigen vertrouwde bankomgeving van consumenten.

De vervolgstappen voor MyBank

Het is nu dus nog niet bekend of ABN AMRO en de andere Nederlandse banken die het initiatief ondersteunen, MyBank ook direct gaan aanbieden bij de geplande lancering van MyBank in 2013. Op dit moment is het natuurlijk de vraag hoe de pilotfase van MyBank gaat verlopen. Bij succesvol (test)gebruik de komende maanden, kunnen we in 2013 de verdere uitrol van MyBank in Europa verwachten. De vraag is dan alleen of de Nederlandse banken ook aansluiten of dat wij in de toekomst met iDEALover de grens zullen betalen.