Apps & Tools, How to, Strategie, Trends

Je online dienst op een smartwatch? 3 tips om ‘future proof’ te worden!

0

Terwijl veel organisaties nog volop bezig zijn om hun online business door te vertalen naar iPhone apps en mobiele sites, gonst het op internet alweer van de geruchten over de volgende generatie mobiele gadgets. De grote vraag is: wat wordt – na de desktop, laptop, tablet en smartphone – het volgende scherm waar we onze online diensten op gaan aanbieden?

Wat wordt het vijfde scherm?

Het grote gevecht om het vijfde scherm is begonnen. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnen op de verschillende weblogs en nieuwssites wel nieuwe, al dan niet uitgelekte, afbeeldingen van mogelijke nieuwe producten van technologische grootmachten als Google, Microsoft en Apple. De concurrentie is gigantisch en het is een spannende strijd om uit te maken wie, qua potentieel, de volgende iPhone in handen heeft.

 

Evolutie van het scherm

Wearable computers

Als we het hebben over draagbare computers denken we snel aan laptops en tablets. Maar de term draagbaar zal binnenkort hoogstwaarschijnlijk een nieuwe betekenis krijgen. Eén van de meest besproken trends van de afgelopen tijd is namelijk computers die je op je lichaam draagt, verwerkt in brillen, horloges en armbanden. Forrester publiceerde in april van dit jaar een onderzoeksrapport over draagbare technologie. In het rapport concludeert het onderzoeksbureau dat consumenten steeds meer open staan voor het experimenteren met dergelijke technologie. De zogenaamde ‘wearables’ zullen, volgens Forrester, dan ook het grote aandachtsgebied zijn bij de ontwikkeling van de volgende generatie van mobiele devices. In diezelfde periode werden alvast twee veelbelovende concepten onthuld.

Google Glass

Eerder dit jaar werd op hier Frankwatching al een eerste duiding gegeven aan de potentie van Google Glass; de ‘Augmented Reality bril’, afkomstig uit het geheime Google X, waar Google sinds enkele weken (letterlijk) hoge ogen mee weet te gooien. Google levert met haar Glass een nieuwe laag over de alledaagse realiteit heen. Geïntegreerd met andere diensten van Google, zoals Search, Maps, Adwords en Calender, zou dit er zomaar voor kunnen zorgen dat we onze smartphone straks massaal links laten liggen.

Accepteer cookies

Smart Watches

We kennen allemaal de beroemde James Bondhorloges. In vrijwel elke film draagt de Britse spion een horloge met allerlei hoogtechnologische snufjes. Dit leek toen misschien nog science-fiction, maar het duurt niet lang meer voordat deze gadgets op de markt verschijnen.

De Pebble is een computer die je draagt als een horloge. Je kunt er je e-mail mee lezen, je agenda op bijhouden en programmeurs  kunnen zelfs speciale micro-apps voor het horloge ontwikkelen.

Toen het Amerikaanse Pebble in het voorjaar van 2012 via Kickstarter hun pitch instuurde, om via de ‘crowd’ een productiebudget van $100.000 bij elkaar te sprokkelen voor hun smart watch, hoopten ze dat binnen één maand te bereiken. Boven alle verwachtingen hadden ze in minder dan 28 uur een totaalbudget van meer dan $ 1 miljoen bij elkaar verzameld. Daarmee lijkt het product al een succes te zijn, voordat het überhaupt verkrijgbaar is. Overigens is Pebble niet de enige, die een grote kans ziet voor slimme horloges. Ook Sony introduceerde een prototype smartwatcheen slim horloge dat draait op Android en dat dus mogelijk zelfs gebruik kan maken van bestaande apps.

Altijd en overal connected

Het internet was al voor een groot deel geïntegreerd in het dagelijks leven. Met deze ontwikkelingen zal dat alleen maar toenemen. Zo gebruikt nu al 28% van de Amerikaanse smartphone-bezitters hun telefoon als primaire internetverbinding. Zij maken nauwelijks meer gebruik van een vaste computer. De kans dat de ‘ouderwetse’ desktop over een aantal jaar helemaal is verdwenen uit de huiskamer, lijkt daarmee steeds realistischer te worden. Het internet dragen we bij ons in onze horloge of bril en voor de wat gecompliceerdere online activiteiten zullen we steeds meer gebruik gaan maken van tablets.

Online Readiness: 3 tips om je voor te bereiden

Met de komst van al die nieuwe schermen is het onvermijdelijk dat veel organisaties en ontwikkelaars hun online diensten moeten aanpassen, wat bij elk nieuw device weer nieuwe ontwikkelingskosten met zich meebrengt. Er is al veel geschreven over ‘Responsive Design als oplossing om ervoor te zorgen dat je website zich op elke resolutie kan aanpassen naar de meeste ideale weergave. Toch is de kans groot dat dit alleen niet voldoende is.

Zeker voor de Google-bril of slimme horloges zullen de aanpassingen groter zijn dan alleen maar een andere schermresolutie. Relevantie gaat hier waarschijnlijk een veel grotere rol spelen. En hoewel de meeste van deze producten nog niet in productie zijn, is het wel aan te raden om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Hieronder een drietal tips om jouw online dienst ‘future proof’ te maken.

1.      Evolueer je online businessmodel

Toen mobiel internet en de iPhone een steeds groter marktaandeel kregen, voelden veel bedrijven zich verplicht om ‘iets’ met mobiel te gaan doen, zonder daar een duidelijke visie of doelstelling bij te hebben. Zeker in de beginjaren van de Appstore leidde dit tot een overvloed aan nutteloze ‘brand-apps’, die door vrijwel niemand gebruikt werden. En nog steeds is het voor veel bedrijven moeilijk om met hun huidige businessmodel de stap naar mobiel te zetten.

Met de volgende generatie mobiele devices op komst, is de kans groot dat deze bedrijven alleen maar verder achterop raken. Het doorontwikkelen en evolueren van je online businessmodel is essentieel om mee te kunnen liften in de technologische vooruitgang. Het opnieuw uitdenken van je customer journey kan daarbij van grote waarde zijn.

2.      Investeer in schaalbaarheid

Bij het ontwikkelen van nieuwe online diensten lopen vooral grote organisaties snel tegen technische beperkingen aan. Grote organisaties maken vaak gebruik van verschillende back-end systemen, die lang niet allemaal even schaalbaar zijn. Vooruitstrevende online diensten als Twitter en Facebook, maar ook steeds meer webwinkels als Bol.com en zelfs ABN AMRO, maken daarom vaak gebruik van een zogenaamde ‘Application Programming Interface (API); een verzameling standaarden en definities, die kunnen communiceren met achterliggende systemen.

Application Programming Interface

Het belangrijkste kenmerk van een API is dat het vanaf elk apparaat benaderbaar is. Het enige wat je als organisatie hoeft te regelen wanneer je je diensten wilt opschalen naar een ander platform of device, is het bouwen van een nieuwe voorkant, die met een paar regels code kan communiceren met de API. Het grote voordeel van het werken met een API, is dat je over alle platformen en devices je gebruikers dezelfde kwaliteit en beleving kunt bieden. Bovendien bespaart het veel ontwikkelkosten wanneer je je diensten voor andere devices en platforms toegankelijk gaat maken.

3.      Investeer in een flexibele organisatie

Behalve een concrete doelstelling en de benodigde ICT-middelen, is het minstens zo belangrijk om de interne organisatie op orde te hebben. Flexibiliteit geldt als één van de belangrijkste voorwaarden om snel in te kunnen spelen op de technologische veranderingen. Zorg bijvoorbeeld dat je beschikking hebt over een ‘dedicated team’ van designers en programmeurs, die je direct kunt inschakelen wanneer nodig. Ook bepaalde ontwikkelmethoden kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Veel ontwikkelteams werken tegenwoordig volgens ‘SCRUM’ of andere Agile-methoden.

In een aantal korte iteraties, ook wel sprints genoemd, wordt door een multi-disciplinair team gewerkt aan kleine stukjes (werkende) software. Deze manier van werken heeft als voordeel dat niet alle functionaliteiten eerst uitgedacht, ontworpen en gecodeerd hoeven te worden, maar dat je begint met de meest belangrijke functionaliteit en die gaandeweg verder kunt uitbreiden. Afhankelijk van de complexiteit is er vaak na de eerste paar sprints al een goed werkend product dat, indien nodig, al naar de markt gebracht kan worden. De time-to-market kan op deze manier behoorlijk ingekort worden.