Trends

Groot beeld = meer effect: visuele content werkt!

0

Meer smartphones met goede camera’s en steeds meer mensen met blogs, Facebook en Instagram resulteren erin dat er dagelijks miljoenen foto’s op het web geplaatst worden. Iedereen maakt foto’s en wil ze delen. Ook merken maken hier gretig gebruik van en met effect! Want een social media bericht met beeld (foto of video) wordt meer bekeken, geliked en gedeeld. Hier het bewijs.

Maak het visueel

Met visuele content maak je je boodschap leuker, duidelijker en aantrekkelijker. Plaats een mooi, groot beeld bij een facebookbericht en de kans dat deze geliked wordt is 200%. Plaats je een video dan is de kans op delen op Facebook zelfs 12 keer groter (bron: Simply Measured via Jeff Bullas). Visuele netwerken als Pinterest, Instagram en Tumblr groeien als kool en dat is niet voor niets, mensen maken elke dag meer en meer foto’s en video’s dankzij de opmars van de smartphones. Daarnaast worden smartphones voorzien van steeds betere camera’s en betere foto’s worden ook weer meer gedeeld.

Fragment uit infographic: The facts and figures about the power of visual content – Jeff Bullas

Instagram is een mooie voorbeeld van een toepassing waar alleen beeld telt, en de foto’s zijn meestal met een smartphone gemaakt. Instagram heeft wereldwijd 80 miljoen gebruikers en wordt door 40% van de topmerken gebruikt. Pinterest komt daar achteraan met maandelijks 10 miljoen actieve gebruikers. Maar Pinterest verschilt op veel punten van Instagram: de meest gedeelde foto’s op Pinterest komen niet van de gebruikers zelf, maar van professionele websites, met ditto fotografie.

Visual Storytelling op je website

Mooi en groot beeldgebruik is het belangrijkste onderwerp bij de veelgehoorde term Visual storytelling. Lees hier meer over in het artikel van Bibi Veth: ‘Visual Storytelling: gebruik social media zoals ze bedoeld zijn‘. De sociale netwerken als Pinterest en Instagram staan op zichzelf, maar je kunt er op je eigen site wel gebruik van maken door bijvoorbeeld een vaste ‘volg mij op….’ button te plaatsen op je homepage, er regelmatig over te bloggen en acties te organiseren. Mashable doet dit briljant: wekelijks worden de populairste pins op Pinterest van die week in een slideshow geplaatst.

Visueel = sociaal

Visuele content is bij uitstek sociale content. Waar redacties vroeger artikelen schreven voor het web en er maar een plaatje bij plaatsten voor de vorm, is dat nu wel anders: groot en lekker beeld moet. Alleen dan kan het goed gedeeld worden op alle social media kanalen. Als we 10 jaar geleden eens wisten wat we nu weten: met een mooi groot aansprekend beeld wordt de content veel beter gewaardeerd. Dat is meteen het geheim van veel bloggers, en met name die in de beauty, fashion, food en home deco scene: zij gebruiken al jaren groot en mooi beeld.

Bij de woonsites waar ik voor werk, krijgen we steeds vaker die vraag van bloggers: of we beeld groot op de site willen plaatsen, en met groot bedoelen ze dan ook minimaal 500 px breed. Blogposts op vtwonen.nl, die we vervolgens met het grote beeld doorplaatsen op Facebook, zoals bijvoorbeeld de cover van het nieuwe VTwonen nummer, of een nieuwe collectie dekbedovertrekken, kunnen rekenen op meer dan 150 Facebook-likes binnen een paar uur (VTwonen heeft in totaal 11.000 Facebookfans).

Verspreid je beeld via Pinterest

Dat vrouwen visueler zijn ingesteld dan mannen is een feit. Hoewel er best mannen met Pinterest bezig zijn, is het merendeel van de 10 miljoen gebruikers vrouw. Als een vrouw zoekt op internet naar een zwart jurkje wil ze allerlei varianten zien, als een man zoekt naar een gadget of ander product, zijn voor hem prijs en functionaliteit misschien wel even belangrijk, en daarom kan Pinterest wel eens van groot belang zijn voor shoppen op het web. Zie hiervoor ook mijn vorige artikel over de shift naar visueel zoeken en o.a. Pinterest.

De woonsites worden ook voor 90% door vrouwen bezocht. En als we ervoor zorgen dat beelden op vtwonen.nl makkelijk deelbaar zijn, pikken niet alleen bezoekers, maar ook bloggers ze makkelijk op, wat zorgt voor gratis PR. Daarnaast worden de beelden ook meer gedeeld op Pinterest. Wanneer er meer gepind wordt, komt er ook meer verkeer naar de site. Voor 101woonideeën.nl is dat maandelijks 10% van het verkeer en bij vtwonen.nl 7%. Daarnaast zie ik in de Google resultaten artikelen waarvan veel foto’s gepind zijn beter scoren dan andere artikelen over hetzelfde onderwerp. Deelbaarheid heeft dus zichtbaar effect op SEO.

Opvallend punt in het artikel van Jeff Bullas: Pinterestgebruikers volgen meer merken op Pinterest dan op Facebook en Twitter. Een reden voor merken om snel aan de slag te gaan? Misschien, maar voorlopig zorgt Facebook voor het meeste verkeer uit social media bij de meeste Sanoma Media woonsites. De engagement die ik zie, van met name posts met beeld, bij de Facebookpages van de woonmerken, is waanzinnig!

Infographic Pinterest

Klik op de afbeelding om de volledige infographic te bekijken.

Populair op Pinterest

Dan rijst de vraag: hoe krijg je als merk veel volgers op Pinterest? Dat is net als bij Instagram niet zo makkelijk. 101Woonideeen.nl en vtwonen.nl timmeren al een tijdje aan de Pinterest-weg, en zitten op respectievelijk 6.000 en 3.000 volgers. De strategie is: regelmatig mooi beeld van het blad delen, maar ook anderen volgen, liken en repinnen, en het liefst zo origineel mogelijk. Bij VTwonen proberen we ook het stuk e-commerce uit: we pinnen de eigen VTwonen-collecties om te zien of het ons ook geld oplevert net als bij Etsy.com het geval schijnt te zijn. Maar het aantal volgers is waarschijnlijk te laag om daar iets van te merken. Laatst verscheen een artikel op Businessinsider over een onderzoek van Amazon researchers dat uitwees dat Pinterest helemaal niet zoveel sales genereert.

Instagram: alleen voor vrienden?

Als je instagids.com bekijkt, een lijst met top van Nederlandse Instagrammers, valt op dat Nederlanders niet groot zijn op dit netwerk (nr. 1 heeft 200.000 volgers en nummer 10 heeft er al minder dan 15.000) Het is waarschijnlijk zo dat er veel accounts zijn op Instagram met relatief weinig volgers, en maar een paar met veel volgers. Instagram wordt gebruikt door kleinere groepen mensen: vrienden, kennissen of gelijkgestemden met dezelfde interesses. Op de populair-page komen was vroeger een raadsel, maar inmiddels heet het niet meer de populair page. Populaire foto’s, die met meer dan 1.000 likes, kun je nu vinden onder de knop ‘ontdekken’.

Om meer promotie aan je Instagram-foto’s te geven kun je ze koppelen aan je Facebookpagina, maar je kunt met Statigram de feed ook in een nieuwe tab toevoegen. Kijk maar eens op de Facebookpagina van VTwonen. Handig voor Facebookfans die geen Instagram hebben, kunnen ze toch meekijken (maar helaas niet liken!). Datzelfde geldt voor het toevoegen van Pinterest in een Facebooktab met de app Pinvolve of Woobox.

Facebook’s timeline

De vernieuwde timeline en lay-out van de Facebookpages is veel visueler dan voorheen. Met een sterke cover image geef je je merk een goed gevoel mee, kijk eens naar die van Dropbox, KLM en Grolsch. Maar echt superveel merken met een ijzersterk design kan ik helaas niet vinden. Iemand tips?

Live drawing from the Tim o'Reilly session at the convention South by Southwest

Live drawing from the Tim o’Reilly session at the convention South by Southwest. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Meer visuele content: infographics, quotes, live drawings, video’s…

Omdat visuele posts betere resultaten leveren zijn ook Infographics enorm populair. De populaire blog Mashable gebruikt ze veel, en infographics worden veel op Pinterest gedeeld. Het is een effectieve manier om mensen te helpen die geen zin hebben een lange blog met onderzoeksresultaten te lezen; infographics geven resulaten makkelijk en overzichtelijk weer. Ook een interessante toepassing: de live drawings van de sessies tijdens de conferentie South by SouthWest in Texas. Deze tekeningen werden meteen na afloop van een sessie gedeeld via social media, zodat je toch nog wat meekreeg als je een bepaalde sessie gemist had. Zo’n tekening vind je hier in mijn blog ‘Contentcuratie‘. Video is ook een middel dat steeds populairder is geworden om iets goed uit te leggen. Voor Tuinieren.nl zijn we daarom gestart met een serie how-to video’s zoals de buxus snoeien en een schutting plaatsen. Binnen een paar maanden hebben we op deze serie meer dan 30.000 views, en dat is groeiend, want de content is vrij tijdloos.

Conclusie?

Gebruik beeld bij je blog, Facebookbericht en tweet en het wordt meer gedeeld. De engagement wordt hoger. Maar mooi beeld maken en zoeken is moeilijk, originaliteit is belangrijk. Magazines hebben een streepje voor, omdat veel bladen zelf de mooiste reportages schieten. Maar ook bloggers en populaire instagrammers kun je niet wegstrepen. Dit zijn upcoming fotografen, mark my words!