Columns

Bouw aan de creativiteitspotentie van je netwerk

0

Creativiteit is de kracht van het combineren, zo stelt Maria Popova. Je moet er voor open staan om ideeën, inzichten, kennis en inspiratie met elkaar in verbinding te brengen. Als Lego-blokjes stapel je, maak je een bouwwerk en er zal mogelijk sprake zijn van een nieuw inzicht, een creatie, zo je wilt.

Creativiteit is niet vanzelfsprekend

Het is echter niet vanzelfsprekend dat de benodigde blokjes in dezelfde doos, op dezelfde lokatie, in hetzelfde brein te vinden zijn. Ja, een piratenschip kun je bouwen als je de Lego-doos ‘Piratenschip’ koopt, maar dat is geen creativiteit. Dat is het volgen van instructies. Een in elkaar geklust IKEA-plankenbed is ook geen creatieve daad, al zal menig doe-het-zelver daar anders over denken.

Grootse, verrijkende vondsten

Maria Popova van brainpicker.org leest de hele dag. Zij is het filter dat haar volgers voedt met verwijzingen naar datgene wat zij denkt dat voor hen betekenisvol is. Zo probeert zij het platform te zijn dat verschillende bouwstenen voor creativiteit bij elkaar brengt. Uit verschillende disciplines. Het klinkt logisch: idee zoekt toepassing. Vraag zoekt idee. Toepassing vraagt om inspiratie. Feit zoekt onderbouwing. Inzicht zoekt markt. Gedachte zoekt analogie.

Het is de uitdaging om een marktplaats voor al die verschillende stippen (idee, toepassing, inspiratie, feit, inzicht, analogie) te bouwen, om er vervolgens voor te zorgen dat er groepen van bouwstenen komen waarmee Iets Groots, Iets Verrijkends wordt gevonden. Met nadrukkelijk ruimte voor de Pasteuriaanse vondst: je vindt iets waar niemand, jij ook niet, naar op zoek was of op zat te wachten, maar waar wel belangstelling voor blijkt te zijn.

Clubje van twintigtal breinen

Vorige week was in Amsterdam een eerste bijeenkomst van Haguru, een netwerk voor lenigen van geest uit verschillende disciplines. Het had iets mysterieus, als Pietje Bell’s Bende van de Zwarte Hand. Het begon met een ongemakkelijk vierkant gesprek tussen een twintigtal breinen met recht van spreken en vooral zwijgen. Sommige geesten zijn net zo communicatief als een legoblok. Een ontwerpbrein zei: “dit is gedoemd te mislukken, maar het moet wel bestaan”. Een zwerfbrein zei dat hij niet meedeed met clubjes, terwijl hij op hetzelfde moment meedeed met een clubje.

Brainstormen

Zo worstelden we ons door de schurende middag, om de avond in te gaan. En daar werden de grote gesprekken gevoerd, in de Goudfazant. Ideeën werden gedeeld, de een verwoordde wat een ander dacht, de ander verwees de een naar een inspirerend boek. Een beer danste een polka op een oldtimer die achteloos naast de eetzaal stond geparkeerd, maar niemand had het gezien. “Dat is wat je voorstellingsvermogen noemt”, sprak de schrijfster die niet wist dat haar bril kon blozen. De avond bewees de waarde van het netwerk.

Breng de bouwstenen bij elkaar

Er zit een ongelooflijk grote hoeveelheid creativiteitspotentie in het netwerk, als je de bouwstenen maar bij elkaar weet te brengen. Het grote netwerk is daar als geen ander toe in staat, dat is immers haar kracht: het leggen van verbindingen. Als ik ooit nog het leger in moet is het als verbindingsofficier. Prachtige baan.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.