Inspiratie, Verdieping

Dit bericht vernietigt zichzelf over tien seconden

0

Zes procent van de ouderen en vier procent van de jongeren doen het. Van de jongeren van 18 tot 29 jaar zelfs dertien procent: ‘sexting’, het versturen van pikante berichten, soms voorzien van onthullend beeldmateriaal. Aangezien het aantal smartphones in de afgelopen twee jaar alleen maar toenam, mogen we verwachten dat deze cijfers ook stijgen.

Tijdsgebonden foto’s versturen

PEW Research Center’s Internet and American Life Project kwam twee jaar geleden met dit cijfermateriaal op de proppen. Het platform Snapchat predikt een platform voor ‘real-time picture chatting‘ te zijn, maar het wordt volgens de Amerikaanse technoblogs veelal gebruikt voor sexting. De app leent zich hier bij uitstek voor. Gebruikers hebben de mogelijkheid om de houdbaarheid van een foto te controleren: je kunt een persoon een foto toesturen die gebonden is aan een tijdslimiet en na maximaal tien seconden vernietigt de foto, a la Mission Impossible, zichzelf.

Snapchat

Zorgeloos internetten

Bedenker en oprichter van Snapchat, Evan Siegel, zegt dat er inmiddels meer dan 50 miljoen foto’s per dag worden verspreid via de app. Dezelfde formule probeert hij nu ook toe te passen op video. Via de app kunnen sinds kort zelfvernietigende videoboodschappen worden verstuurd. Over het zogenaamde sexting via zijn app zegt Siegel het volgende:

“At 50 million snaps a day, there are bound to be a few that make people uncomfortable. I think we just do the best we can to make users aware of the risks. It’s restoring the immediacy to conversations because you don’t have to think about what you are saying before you say it.”

Veel liever concentreert hij zich op het feit dat het plezier in ons digitale leven met zijn app  weer terugkeert. Gebruikers zich niet langer zorgen te maken over het idee dat het web niets vergeet.

Een graantje meepikken

Natuurlijk zijn er partijen die een graantje willen meepikken van dit fenomeen. Kirill Bichutsky, de man achter de website Champagne Facials, heeft inmiddels een Tumblr in het leven geroepen die gewijd is aan foto’s van zogenaamde ‘Snapchat Sluts’. Bedenker Bichutsky heeft de site echter al offline gehaald na alle aandacht die het in de afgelopen week kreeg. Het werd hem iets te heet onder de voeten:

“I pulled it down. Didn’t wanna deal with legal issues of underage photos.”

Eerlijk beeld van jezelf

Als je kijkt naar de profielen van mensen op sociale media en wat ze via deze media over zichzelf verspreiden, dan lijkt het alsof we leven in een perfecte wereld. Iedereen doet zich mooier voor dan hij of zij daadwerkelijk is. Sociale media maakt van iedereen een narcist, omdat we leven volgens de doctrine dat het web niets vergeet. Met Snapchat hebben we volgens eigenaar Siegel nu eindelijk de mogelijkheid om ons voor te doen zoals we daadwerkelijk zijn. We hoeven ons niet druk te maken over onze digitale onsterfelijkheid. Met zelfvernietigende media wordt ook ons digitale leven eindelijk vergankelijk.

The right to be the unforgotten

Andere manier van communiceren

Beelden zijn niet langer belangrijk om het verleden te herleven, maar gebruikers worden dankzij Snapchat veel meer in het moment getrokken. Je geeft een ander heel kort een blik in je leven. Tot nu was het de trend om alles wat we online deden te bewaren tot in de eeuwigheid. Nu blijft niets bewaard. Het is wat analiste Mary Meekerlight on assets‘ noemt. Het gaat niet om het bezitten van content, maar om het feit dat je er toegang tot hebt. En de toegang tot deze content is zeer beperkt. Het is voorbij voordat je het weet.

Facebook gaat ook berichten vernietigen

De app heeft inmiddels de aandacht van investeerders uit Sillicon Valley getrokken. Het gerucht gaat dat Benchmark Capital de applicatie met een fonds van 8 miljoen dollar wil ondersteunen, wat de app mogelijk 50 miljoen dollar waard maakt. Ook Facebook ziet de potentie van zelfvernietigende berichten in. De website AllThingsD berichtte op 16 december dat Facebook binnen een paar weken met een nieuwe app naar buiten treedt, die soortgelijke functionaliteiten als Snapchat ondersteunt. Als Facebook, met haar 1 miljard bezoekers, een zelfde manier van berichten uitwisselen gaat ondersteunen, betekent dit dat de marnier waarop we met elkaar communiceren verandert.

En dit is een goed ding, denk ik. We willen niet altijd herinnerd worden aan hetgeen we online hebben achtergelaten. ‘The Right to Be Forgotten‘ van Europees Commissaris Viviane Reding komt hiermee een stap dichterbij.