Onderzoek, Reportages, Trends

Hoe dataverzameling & algoritmen ons (digitale) leven veranderen

0

Voordat in Las Vegas de jaarlijkse consumenten-elektronicabeurs International CES begon werden er twee presentaties gegeven die de moeite waard waren om bij te wonen: ‘2013 CES trends to watch’ en ‘State of the CE industry’.

2013 trends to Watch

Volgens Shawn Dubravac, de chief economist van de CEA (consumer electronic association) zijn er vier belangrijke trends voor 2013 die ook zichtbaar zijn op de beurs zelf in de stands van de leveranciers. Dat zijn de volgende vier trends:

  1. A post smartphone era
  2. Age of algorithms
  3. Contextual connectivity
  4. Changing flow of storytelling

A post smartphone era

Volgens Dubravac zullen we de smartphone anders gaan gebruiken. 65% van het smartphonegebruik is op dit moment niet gerelateerd aan communicatie. Onze smartphones en tablets worden zogenaamde ‘hub devices’. Via je smartphone open je een deur, stel je de thermostaat in of speel je met je Sphero ball. Of je gebruikt je smartphone voor allerlei fitnessactiviteiten. Een mooie quote: “the smartphone has become the viewfinder of your digital life.”

SharkyComposite-1400x7881

Sphero bal die wordt bestuurd met je iPad (met augmented reality)

Age of algorithms

AlgoritmenEr worden steeds meer data gegenereerd door alle sensoren en smartphones. Neem bijvoorbeeld de Fitbug-sensor die je activiteit bijhoudt en je in staat stelt om gezonder te leven. Maar ook sensoren die de vochtheid van de aarde van je plant bijhouden en je een SMS sturen als het tijd is om de planten water te geven. Dubravac verwacht ook de technologie van Google’s Driverless car binnen een aantal jaren (tussen 2020 en 2025) in auto’s te zien. Volgens Google is er 300.000 km zonder chauffeur gereden zonder ongelukken, allemaal door het gebruik van sensoren en slimme algoritmes.

Want daar gaat het om: wat betekenen al die data die we vastleggen? Algoritmen moeten deze data voor ons vertalen in zaken die ons iets zeggen. Of in het geval van de auto van Google: als de afstand tussen de auto voor ons en ons zelf kleiner wordt moet er bijvoorbeeld worden geremd. Een mooie quote: “in an age of algorithms, data is the new currency.”

Contextual connectivity

Misschien is het je opgevallen dat tegenwoordig alles ‘smart’ is. Maar eigenlijk is ‘smart’ op dit moment een synoniem voor connected, niet zozeer al echt ‘slim’. Op dit moment gaat het nog om de intelligentie achter de connectie, oftewel: wat kan het voor jou betekenen op dat moment?

Changing flow of storytelling

We worden digitale omnivoren: het maakt ons niet meer uit waar content op vertoond wordt, of het nu het eerste scherm is of het tweede scherm. Adverteerders zien dat ook en zullen ons gaan volgen met speciale advertenties op basis van wat we kijken. En ook de computer verandert. Hoewel het ‘clamshell’-model voor laptops al 20 jaar bestaat, zien we nu ook steeds meer nieuwe ‘formfactors’ met draaischermen, afneembare schermen en zo voort (zoals Microsoft Surface). Ook Samsungs flexibele scherm hoort daarbij. Daarbij worden spraakbesturing en gesture recognition in de toekomst ook belangrijke manieren om de computer te bedienen (naast de bekende alternatieven als keyboard, muis en touchscreen).

Al onze schermen worden high resolution: tablets, smartphones en natuurlijk ook onze TV. De nieuwe UltraHD-standaard wordt op CES getoond. UltraHD heeft een veel hogere resolutie dan HD, ongeveer 4 keer zo veel. De eerste toestellen zijn er al, zoals die van Sony. Deze 84” TV kost $25.000. Volgens Dubravac zullen er ongeveer 23.000 toestellen worden verkocht in 2013, groeiend tot 1,5 miljoen in 2016 (5% van de US markt).

We zijn van analoog naar digitaal gegaan en nu gaan we voor een gedeelte weer terug. Digitale devices vertellen ons wat we moeten doen in de analoge wereld (zoals de plantvochtigheid sensoren) en ook mogen we het 3D-printen van objecten waarbij we digitale technologie gebruiken om echte objecten te maken niet vergeten.

Pek en veren

Zijn dit echt de trends die het gaan worden in 2013? Ik weet niet of ze alle vier zo relevant zijn als ze gepresenteerd worden. De laatste twee trends (contextual connection en changing flow of storytelling) zijn minder onderbouwd dan ‘a post smartphone era’ en ‘age of algorithms’. De trends hebben ook een sterke verbinding onderling, zoals bij de algoritmes en de contextuele connectie.

Iedereen die zegt dat hij de toekomst kan voorspellen (op een niveau hoger dan ‘het gaat een keer regenen’) mag wat mij betreft trouwens de stad worden uitgejaagd met pek en veren. Je moet dit soort presentaties zien als een ‘educated guess’ naar welke kant het opgaat. Voor een gedeelte onderbouwd door wat de industrie aan het ontwikkelen is en daarnaast een gok naar welke kant het op zou kunnen gaan.

State of the CE Industry

De tweede sessie ging over de wereldwijde markt voor tech devices (tablets, smartphones, computers, tv’s, enzovoort). Na een dip van -1% in 2012 (schatting) zal in 2013 de groei wereldwijd 4% zijn naar 1105 miljard dollar. De groei in de ‘mature markets’ (VS, West Europa, et cetera) is slechts 1% vergeleken met 9% voor de ‘developing markets’. De sterke groei komt met name dus niet uit de VS en Europa. Landen die het goed doen zijn de BRIC-landen en ook Indonesië, Filipijnen en SUSA (Sub Sahara and Africa).


Bijna alle genoemde cijfers en getallen zijn in de presentatie terug te vinden (de presentatie die online staat wijkt af van de presentatie die werd gegeven). Tablets en smartphones zijn in alle lijstjes toch dominant. In de VS is de omzet voor beide categorieën meer 35 miljard dollar in 2013. Als referentie: dat is 2x zo veel als de omzet van televisies. Tijdens de kerstperiode heeft Gfk onderzoek gedaan naar verlanglijstjes: 16% wilde een tablet (1) , 8% een smartphone (2).

Ook al hebben ze nog niet zo’n hoge penetratie als de televisies (99% van alle Amerikaanse huishoudens): ook met de tablets gaat het goed. 44% van de amerikaanse huishoudens hebben een tablet en 55% heeft een smartphone. En daar zal het niet bij stoppen. Nieuwe tablets komen er aan en de large screen smartphones maken het verschil kleiner tussen een smartphone en een tablet. Er worden trouwens meer smartphones verkocht in de emerging markets (58%) dan in de developed markets (42%). Twee jaar geleden was het andersom: 46% om 54%.

key takeaways

De impact van tablets en smartphones hebben wel een kannibaliserende impact op de verkoop van videogame-hardware als XBOX360 en PS3. Van de totale omzet gaat ongeveer 50% naar mobiele devices (tablet, smartphone en notebooks of laptops).