How to

Visual storytelling: zien is vertrouwen

0

“Foto? Or it didn’t happen!” is tegenwoordig een gevleugelde uitspraak. Iemand post een leuk bericht op Facebook of Twitter, bijvoorbeeld “bij de kapper, nieuwe coupe én haarkleur.” Dan reageren mensen steevast met “Foto?” Waarom? Uit nieuwsgierigheid, uit interesse. We willen niet alleen meer lezen dat iets gebeurt, we willen het zien! 

Don’t just tell me, show me!

Sterker nog, we willen het authentieke zien, ervaren én voelen. Daarom is visual storytelling zo’n hype momenteel. Het biedt de mogelijkheid onze wereld te visualiseren en eveneens te voorzien van een verhaal.

Beeldende verhalen overheersen in het huidige social media-landschap. En de technologie van vandaag maakt het ons ook wel erg makkelijk om alles te delen en te visualiseren met apps en platformen als Instagram, Facebook, Pinterest en het vernieuwde Flickr. Een plaatje is dus haast niet meer weg te denken in eigenlijk alle vormen van content.

facebookpost

Digital strategist Justin Goldsborough durft zelfs te stellen dat alle content voorzien móet worden van beeld, wil je nog opvallen. Anders verdwijn je – letterlijk – uit de picture.

“Society responds more to visual stimuli and storytelling than any story we read in magazine or on a website. And the same goes for status updates and content curation. It’s not enough anymore to live tweet from a conference or corporate event. Customers are now saying: ‘Don’t just tell me. Show me.’ And brands better listen. Or they will be left behind.”

Er zit een kern van waarheid in zijn stelling, want beeld geeft jouw boodschap meer lading. Beeld biedt een kijkje in de keuken en maakt het meer dan puur onpersoonlijk ‘gebabbel’. Het geeft je publiek een manier om zich meer te identificeren met jouw verhaal. En uit identificatie komt een ‘like’ voort. Of een retweet. Of een reactie.

Zien is vertrouwen

Dus ‘zien’ is belangrijk in deze tijd. Mensen consumenten willen wat anders! Zien is geloven, toch? Of moeten we zeggen, zien is vertrouwen. We gaan af op wat we zien. We maken een beslissing op basis van óf we leuk vinden wat we zien en helemaal óf we vertrouwen wat we zien.

vertrouwenHeel simpel, je boekt ook geen hotel zonder eerst de reviews te lezen én de foto’s te bekijken? Daar kan natuurlijk een keerzijde aan zitten, want we ketsen eveneens iets af als we niet (denken te) zien wat we zoeken. Die eerste impressie maakt of breekt het. Dat is dan ook de kracht van het zichtbaar en tastbaar maken. En zeker niet iets waar je je door moet laten weerhouden. Je kunt er juist gebruik van maken.

Makers & brekers

Wat vooral niet maakt is slecht gekozen beeld. Visuals van slechte kwaliteit of juist onpersoonlijk beeld als stockfotografie en saaie teksten of tweets. Die tijd is wel passé. Wat wel maakt, is visual storytelling. Met visual storytelling deel je vanuit je eigen ervaring, passie of visie. En niets is krachtiger (of op z’n minst geloofwaardiger) dan authenticiteit.

Authentiek & relevant

Dat is het mooie, we mogen weer onszelf zijn, we kunnen creatief zijn en soms zelfs zoetsappig. Ergo, de honderden kattenfoto’s die dagelijks voorbij komen op Facebook, hoewel de relevantie hiervan soms ver te zoeken is. Maar kennelijk werken al die plaatjes wel, want volgens Facebookdata genereren posts met een afbeelding of album 120% tot 180% meer interactie dan een update met alleen tekst.

Imke en Kat Facebook 2

Nu moet je natuurlijk niet lukraak beeld in je post of blog gaan flatsen. Als je een kijkje achter de schermen van jouw merk of inzicht in jou als persoon wil geven, denk dat aan wat je uitstraalt of wilt uitstralen. Is het authentiek? En wat is het/jouw verhaal? Kort gezegd, we moeten echt en persoonlijk zijn, plus relevant.

Tips & tricks bij visual storytelling

Wat is er nu eigenlijk belangrijk bij visual storytelling? Ik geef je een aantal handvatten en tips. 4 Dingen waar je op kunt letten bij het gebruik van beeldmateriaal ter ondersteuning van jouw verhaal (en andersom).

1. Goede fotografie

Het wordt vaak niet op waarde geschat, maar goede fotografie is belangrijk. En dan heb ik het niet alleen over relevant beeld, maar ook over de kwaliteit. Vooral uniek, intrigerend of persoonlijk beeld kan een groter deel-gehalte hebben dan abstract of ander irrelevant beeld. Omdat we op zoek zijn naar echtheid en uniekheid is stockbeeld in deze tijd niet echt meer aan te raden. De nepheid straalt er vaak vanaf, wat identificatie bijna niet mogelijk maakt. Bovendien kan je publiek het beeld al ergens anders van kennen. Puur, kwalitatief goed beeld van de medewerkers daarentegen, spreekt veel meer aan.

Kate-Middleton2. Herkenbaar & relevant beeld

Beeld moet ook herkenbaar en relevant zijn. Een mooi voorbeeld van wat voor reacties slecht beeld kan oproepen is het portretschilderij van Kate Middleton. De boodschap van dit verhaal is dat mensen Kate er niet in herkennen, het strookt niet met de werkelijkheid en dat stoot af. Een mooie bevestiging van hoe mensen kijken naar beeld.

3. Wees niet bang om persoonlijk te zijn

Ik heb het al een aantal keer eerder gezegd, persoonlijk durven zijn is belangrijk. Al is het alleen om duidelijkheid te scheppen. En juist voor grote, logge en traditionele bedrijven is het een pré. Dat zijn vaak nog de mensen die in anonimiteit leven, achter strakke websites en formele teksten. Af en toe een foto van de werkvloer of een medewerker in de spotlight is helemaal niet zo erg. Sterker nog, met een menselijke benadering, kom je weer een stuk je dichter bij het publiek. En dat heeft weer positieve effecten op bijvoorbeeld interactie.

4. Vertel het verhaal om verwachtingen te managen

Visual storytelling gaat iets verder dan alleen verhalen vertellen met beeld. Want jij weet het verhaal achter een foto, maar de mensen die ernaar kijken niet. Dat maakt interpretatie soms lastig, want zit je wel op dezelfde golflengte? Daarom vind ik dat visual storytelling (of fotografie) een combinatie moet zijn van tekst en beeld.

bibi veth, visual storytelling

Een voorbeeld; als visual storyteller ben ik altijd op zoek naar dat verhaal, of het nu van een event, een bedrijf, een persoon óf mezelf is. Zo heb ik op de homepage van mijn website mijn eigen foto met een uitleg daarnaast over wat ik doe en welke dienst ik bied. Maar vooral veel beeldmateriaal. Waarom? Omdat ik misverstanden wil voorkomen over met wie je te maken hebt, welke stijl ik heb en wat voor werk ik lever. Zo weet je exact wat je te wachten staat of wat je als resultaat kunt verwachten.

Dus, of het nu een blogpost of een update op Facebook gaat, als je een afbeelding plaatst, neem mensen mee in jouw verhaal. Vertel altijd in het kort erbij wat er gebeurt, geef  denkrichting of leg uit wat de kijker ziet.

Heb je andere tips voor krachtig beeld en succesvolle visual storytelling? Laat het dan zeker weten in een reactie hieronder.