Inspiratie, Verdieping

M-commerce: wanneer gaan we shoppen via onze smartphone?

0

De smartphone speelt een belangrijke rol in veel fasen van de customer journey. M-commerce is veel meer dan puur verkopen, het gaat om de begeleiding van de consument in zijn aankoopproces. Tijdens het tweede m-commerce-event op 5 februari deelden retailers, onderzoeksbureaus en marketeers hun inzichten en strategieën.

Storytelling van Forrester: een reis terug in de tijd

De aftrap geeft de dagvoorzitter Ronnie Overgooi om al snel het woord door te geven aan Martin Gill, principal analyst bij het gerenommeerde onderzoeksbureau Forrester Research. Hij start zijn presentatie met het meenemen van het publiek in een reis terug in de tijd om te laten zien wat er allemaal aan ontwikkelingen vooraf zijn gegaan om vandaag de dag tot de multifunctionele smartphone te komen. Een sterk voorbeeld van storytelling, als je het mij vraagt. Het zou geen presentatie van Forrester zijn, als er geen cijfers genoemd werden.

 

mcommerce

Smartphone & Nederlanders

Wist je dat:

 • 49% van de Nederlandse mobiele gebruikers een smartphone bezit, waarvan 30% een Android-telefoon?
 • 47% van de Nederlandse smartphone-gebruikers op dagelijkse basis gebruik maakt van mobiel internet, en onder de 24 jaar dat zelfs 75% is?
 • Slechts 6% van de Nederlandse smartphone-gebruikers wel eens een aankoop gedaan heeft met de mobiele telefoon?
 • M-commerce in rap tempo groeit?
 • Retailers nog te weinig inspelen op de kansen die mobiel biedt?

 

mcommerce

Mobile is the game changer

Martin Gill geeft aan dat retailers een gouden kans laten liggen door niet in te spelen op de mogelijkheden die mobiel biedt. Mobiel is namelijk de brug tussen de fysieke en digitale wereld. Smartphone gebruikers zijn namelijk wel degelijk shoppers, ook al doen ze (nog) niet de daadwerkelijke aankoop via de telefoon. Een succesvolle mobiele beleving zorgt ervoor dat het alle klantcontactmomenten in het proces meeneemt. Gill neemt Anna als rolmodel om dit proces uit te leggen.

Anna: het rolmodel

Engage

Anna kijkt voordat ze gaat winkelen eerst via haar mobiel op Facebook om te kijken wat haar vrienden hebben gekocht, heeft via Pinterest een jurk gepind die ze fantastisch vindt. Via de AR-app past ze de jurk en ontvangt ze tegelijk wat style-tips met hoe ze de jurk kan dragen.

Discover

Wanneer ze in de stad aankomt, kijkt Anna op haar mobiel om te zien of haar jurk ergens in de sale is. Ze checkt in bij winkels waar ze dichtbij is om de laatste deals te bekijken, om uiteindelijk naar de winkel te gaan waar de beste deal is.

mcommerce

Explore

In de winkel kijkt ze naar een catwalkshow waar de jurk wordt gedragen, via een QR-code. Via het inscannen van de streepjescode controleert Anna nog even of dit echt het jurkje is waar zij naar op zoek is, om uiteindelijk nog snel een foto te sturen naar haar vrienden met de vraag wat zij van de jurk vinden.

Buy

Bij het uitchecken betaalt Anna via haar digitale portemonnee, zodat zij niet in de rij hoeft te wachten. Ze verzamelt de loyaliteitspunten op haar mobiele scherm en ze bewaart het extra paar schoenen, dat ze vandaag niet kan veroorloven, in haar wenslijst.

Gill sluit af met één duidelijke boodschap: mobile first!

Betalen via mobiel

Het mobiele betalingsverkeer is tot op heden nog één van de knelpunten voor consumenten om mobiele aankopen te verrichten. Eelco van Wijk, algemeen directeur PayPal Nederland en België, maakt duidelijk dat er op dit gebied veel ontwikkelingen plaatsvinden en dat PayPal hier al vol op inspeelt door speciale mobiele betaalservices aan te bieden. Ook van Wijk begon zijn presentatie met wat interessante feiten om het belang van m-commerce aan te geven.

Wist je dat:

 • De maximale afstand tussen de persoon en de smartphone slechts 90 centimeter is?
 • 30% van de mensen zijn of haar telefoon meeneemt naar de wc?
 • 75% van de mensen naast hun telefoon slaapt?
 • ‘Mobiel het centrum van de consumenten shopping experience wordt?’

Nederland de op één na hoogste smartphone-adoptie

Net als Gill geeft van Wijk aan dat de grenzen tussen fysiek en online verdwijnen dankzij mobiel. Nederland heeft de op één na hoogste smartphone-adoptie  en -gebruik van Europa. Terwijl in Nederland nog steeds erg weinig retailers gebruikmaken van de mogelijkheden van m-commerce. Buitenlandse aanbieders hebben nu een groter marktaandeel bij Nederlandse kopers dan aanbieders van eigen bodem. Retailers zitten in een struggle, omdat het lastig is om zomaar aan te passen.

De integratie tussen fysiek en online is erg lastig en vereist grote investeringen. PayPal wil het retailers gemakkelijker maken met drie pijlers:

 1. Digital wallet: betalingen in the cloud
 2. Omnichannel: aanpassing en switching per apparaat
 3. Financial flexibility: transactie kan gewijzigd worden

Al onderweg je McKroket bestellen via je telefoon

In Frankrijk hebben meer dan 3 miljoen mensen de mobiele app van McDonalds op hun smartphone. PayPal is een pilot aangegaan samen met McDonalds om mensen al onderweg de mogelijkheid te bieden om via de app een bestelling te doen. En ze betalen direct via PayPal, zodat zij niet in de rij hoeven te wachten.

Techniek: van revolutie naar evolutie

De laatste spreker van de dag is Elger van der Wel van NOS op 3. Hij geeft aan dat de grootste stappen in de ontwikkeling van de mobiele telefoon zijn gemaakt. De techniek gaat volgens van der Wel van een fase van revolutie naar een fase van evolutie. Hij komt met een aantal interessante toekomstvoorspellingen:

 • 4G belooft dat netwerkproblemen opgelost worden door sneller en overal verbinding te bieden.
 • Het einde van de desktop voor thuisgebruik. Het gebruik wordt geheel overgenomen door de tablet.
 • Interfaces worden steeds cleaner: grote knoppen, veel design.
 • De bezorging is nu nog een groot probleem doordat er alleen tussen 09.00 en 17.00 uur wordt bezorgd. Welke partij gaat zich op avond- en weekendbezorging richten?

mcommerce

9straatjesonline.com: creatief en leuk concept

Ik wil graag afsluiten met een mooie praktijkcase van 9straatjesonline.com. Rosanne Jansen en Valerie van der Meer zijn de trotse eigenaren van dit creatieve en leuke concept. Zij hebben een online warenhuis opgezet door de krachten van individuele retailers uit het tot werelderfgoed benoemde winkelgebied ‘de 9 straatjes’ te bundelen. Online vind je de nieuwste mode, originele en unieke spulletjes, coole designboeken, accessoires voor in huis en andere heerlijkheden die alleen in de 9straatjes te vinden zijn.

Perfecte brug tussen fysiek en online

9straatjesonline heeft met dit concept een perfecte brug geslagen tussen fysiek en online. Het mooiste is dat zij ook nog in samenwerking met PayPal een QR-route hebben uitgestippeld in het 9 straatjes-gebied. Shoppers zitten daardoor niet meer vast aan openingstijden. Als zij in de etalage iets zien wat zij willen kopen, kunnen ze de QR-code inscannen, direct via hun mobiel het product bestellen en het product wordt vervolgens netjes thuis bezorgd. De Amsterdamse 9 Straatjes is daarmee het eerste winkelgebied in Europa waar je 24 uur per dag kunt shoppen en betalen met je mobiele telefoon.

Hoe werkt het?

De winkels hebben een QR-code op hun etalageruit die je met de app van 9straatjesonline.com scant. Vervolgens word je automatisch doorverwezen naar het gewenste product op de mobiele website van 9straatjesonline.com. Je kiest alleen nog de maat en met één druk op de knop betaal je via PayPal. Het gekozen product wordt vervolgens binnen twee werkdagen thuisbezorgd.

Accepteer cookies

Direct van de catwalk scannen & shoppen

De lancering vond plaats in het Atelier van Anouk Beerents waar de QRoute werd nagebootst. Hip gestylde modellen, met decorstukken van echte, tot in detail nagebouwde winkelpandjes liepen als ‘walking window’ over de speciale QRunway. De gasten konden direct van de catwalk scannen en shoppen.