Reportages

The Next Web: een waardevol event voor ondernemers?

0

Namens Frankwatching was ik afgelopen vrijdag aanwezig bij de koning onder de Nederlandse (tech) evenementen: The Next Web. Een zeer inspirerend evenement en vooral voor startende ondernemers een must-visit. In dit artikel bespreek ik mijn bevindingen.

Benefits for business

Geen artikel over de inspirerende keynote van Stephen Wolfram of de opzwepende sessie van Mark Earls. Maar een verslag over mijn zoektocht naar de benefits for business op The Next Web. Hoe kun je als (startende) ondernemer nu zoveel mogelijk waarde halen uit zo’n evenement. Voorafgaand aan The Next Web conference in 2013 werd ik getriggerd door onderstaande voordelen voor bedrijven. Dit wil natuurlijk iedere ondernemer wel bereiken binnen een dag:

  • Be amazed by our speakers
  • Find new partnerships / customers
  • Network like never before
  • Get valuable feedback
  • Become the authority

Maar zijn deze voordelen ook daadwerkelijk te behalen op een evenement waar je ogen en oren te kort komt om bij te blijven? Mijn missie tijdens het evenement was dan ook om uit te zoeken of er voor (startende) ondernemers echt iets valt te halen.

Be amazed by our speakers

En of ik onder de indruk was van het niveau van de sprekers op The Next Web. Ik was blij verrast dat The Next Web echt om de inhoud gaat en niet om de sponsors. Dit in tegenstelling tot veel andere (Nederlandse) evenementen waar sponsorpraatjes tegenwoordig het programma lijken te domineren. De sprekers waren van hoog niveau en enorm inspirerend. De vibe is vergelijkbaar met die van de Dublin Web Summit, waar ik in oktober naar toe ben geweest.

The Next Web Stephen Wolfram

Ik heb veel inspiratie gehaald uit de diverse keynotes voor mijn eigen onderneming. Vooral Jonathan MacDonald heeft me waardevolle input gegeven. Volgens MacDonald is het goed nieuws dat we vandaag de dag heel goed kunnen achterhalen wat mensen leuk vinden. Maar klantloyaliteit is niet vanzelfsprekend en je moet daar als bedrijf hard voor (blijven) werken. Je kan dichter bij je klanten komen te staan, maar zij hebben ook toegang tot informatie over jouw bedrijf. Dat betekent dat je als bedrijf je waarden ook echt moet uitdragen en er geen dubbele moraal op moet nahouden.

Staat jouw bedrijf bijvoorbeeld voor duurzaamheid, dan is het niet verstandig als de CEO in een energieverslindende auto rijdt. In deze tijd van social business en microjournalism is het daarnaast belangrijk dat het personeel vanuit dezelfde motivatie werkt als het management. Als je interne organisatie zo optimaal mogelijk opereert, haal je er ook meer waarde uit. Oftewel: practice what you preach. Mooie les voor startende ondernemers. Nu je nauwelijks personeel in dienst hebt, kun je het nog goed organiseren. Zorg dat je je zaken goed op orde hebt alvorens je straks in een eventuele groeispurt de focus kwijtraakt.

Find new partnerships and customers

Voor bedrijven die een standruimte hadden ingekocht, was het iets makkelijker om partners en/of klanten te interesseren dan wanneer je, net als ik, alleen een toegangskaart tot je beschikking hebt. Je bent minder zichtbaar. Je kunt daar natuurlijk zelf wel wat aan doen. Bijvoorbeeld door op Twitter een bijdrage te leveren aan het evenement door het delen van inspiraties en inzichten, maar ook door te netwerken met andere ondernemers.

In Dublin werden er voor (startende) ondernemers extra (speeddate) sessies georganiseerd waarvoor je je van tevoren kon aanmelden. Op deze wijze kon je ‘connecten’ met een bepaald type bezoeker (investeerders, ondernemers, marketeers, ontwikkelaars). Elk uur werd zo’n tien minuten gereserveerd om partijen bij elkaar te brengen. Op deze manier kunnen er ook weer verrassende combinaties ontstaan. Wat mij betreft zou dit een waardevolle aanvulling zijn op het programma van TNW in 2014.

Network like never before

Het was handig geweest als je al voor het evenement al had kunnen beginnen met netwerken. Er was geen plek op het web te vinden waar je je even goed kon ‘inlezen’ in de lijst met aanwezigen. Dan merk je ook meteen hoe waardevol de LinkedIn event-functie was. Via deze, inmiddels niet meer actieve, functie kon je via LinkedIn bekijken wie er allemaal aanwezig zouden zijn op het evenement.

tnw netwerkenTNW mobile errorDe speciale app voor de conferentie bood uitkomst, maar had ook de nodige beperkingen. Naast het feit dat de app continue moest herstarten, bleek de netwerk-functie niet optimaal te werken. De LinkedIn-integratie was niet goed en vertoonde flink wat bugs, waardoor ik al snel afhaakte. Bovendien bleek deze functie bij navraag aan mijn mede-bezoekers niet of nauwelijks bekend te zijn.

In Dublin maakte de organisatie gebruik van Presdo Match en Bizzabo. Deze apps waren een stuk prettiger in gebruik en hiermee werd je als bezoeker in de gelegenheid gesteld om zowel voorafgaand, als tijdens en na het evenement te netwerken. Vooral het laatste biedt natuurlijk perspectief voor al die startende ondernemers die het evenement bezoeken. Je kunt ervaringen blijven uitwisselen, maar ook feedback vragen aan de zogenoemde serial entrepreneurs. The Next Web lijkt hiervoor een uitstekend platform.

TNW is een netwerkevenement. Dus in de praktijk is het niet moeilijk om even een praatje aan te knopen met een mede-bezoeker. Ik had ook ‘geluk’ dat er redelijk wat mensen uit mijn eigen netwerk aanwezig waren. Deze mensen konden mij weer introduceren bij hun relaties en vice versa.

Get valuable feedback

In de business area hadden de diverse start-ups genoeg ruimte om hun product te pitchen aan geïnteresseerden. In gesprek met een aantal ‘standhouders’ kwam naar voren dat de meeste ondernemers vooral aanwezig waren om feedback te verzamelen op hun product. Aangezien de crème-de-la-crème uit de tech scene aanwezig was zagen de ondernemers dit als goede mogelijkheid om het product nog wat meer aan te scherpen op basis van de feedback van deze thought leaders.

Ook het uitwisselen van ervaringen met de andere startups in de business area is zeer waardevol voor de (jonge) ondernemers. Je zit in hetzelfde schuitje en kunt elkaar wellicht ook verder helpen. Daarnaast kun je elkaar natuurlijk toevoegen aan LinkedIn, zodat je ook na afloop van het evenement op de hoogte kunt blijven van de vorderingen.

Een aantal startende ondernemers is ook geïnterviewd op The Next Web door Fast Moving Targets. Een fantastische mogelijkheid om je product nog extra onder de aandacht te brengen.

Become the authority

Het is heel moeilijk om boven het maaiveld uit te steken op een evenement waar al zoveel thought leaders aanwezig zijn. Daarnaast vond ik het ook erg lastig om alles bij te houden. Belangrijke informatie werd gedeeld via e-mail, Facebook (groep en event page), Google+ en Twitter. Waarbij laatstgenoemde tijdens het evenement het meest werd gebruikt door bezoekers om ervaringen en foto’s uit te wisselen (zoek op #TNW2013). Als je niet oppast, ben je alleen maar tussen apps en browsers aan het switchen om bij te blijven.

The Next Web Google+

Een gemiste kans bij dit type evenement is wat mij betreft het creëren van één (communicatie)kanaal waarin alle content wordt ontsloten voor de (betalende) bezoeker. Een good-old mashup dus. De website van het evenement werd verder niet meer geüpdatet tijdens het evenement, maar had natuurlijk een centrale functie kunnen hebben. Voor een innovatieve organisatie als The Next Web zou dit toch een peace of cake moeten zijn. Via de website zou je tevens een goede netwerk-functie kunnen aanbieden.

Value for money?

Is The Next Web het geld en jouw tijd waard als startende ondernemer? Wat mij betreft wel. Maar de organisatie van The Next Web mag nog wat spreekwoordelijke puntjes op de i zetten voor de volgende editie. Met name de online netwerk-functie kan beter worden gefaciliteerd. Daarnaast zou het goed zijn om het offline netwerken nog wat beter te stimuleren door mensen echt samen te brengen op het evenement. Tenslotte zou er één centrale plek moeten worden gecreëerd, waar alle content (van organisatie en bezoekers) wordt ontsloten. Dan heb je na afloop nog de kans om wat langer na te genieten van alle inspiratie.

Qua inhoud is het evenement van enorm hoge kwaliteit. Wil je in een of twee dagen helemaal op de hoogte zijn van de laatste trends en ontwikkelingen in de branche, dan mag je de volgende editie van het evenement simpelweg niet missen.

Voor een impressie kun je het visual storyboard van dag 2 raadplegen dat Bibi de Veth maakte voor Frankwatching.