Trends

Omnichannelstrategie: investeer dit jaar in showrooming & fulfilment

0

Omnichannel was hét ‘buzzwoord’ in 2013. De start van 2014 is dan ook een goed moment om terug te kijken naar wat de ontwikkelingen zijn geweest op dit gebied. In dit artikel vind je de ontwikkelingen binnen omnichannel waarin Amerikaanse retailers het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd. En dat zou zomaar eens een voorspelling kunnen zijn van waar Nederlandse retailers dit jaar in gaan investeren.

Dat de klant centraal staat, is natuurlijk niet nieuw. Wel nieuw is hoe de retailer hier invulling aan geeft en welke rol omnichannel daarin speelt. Macy’s beantwoordt continu de vraag: hoe wil de klant winkelen? Zoals CEO Terry Lundgren zegt: “Het maakt niet uit of de klant belt en vervolgens in de winkel koopt of online koopt en in de winkel het product wil retourneren. Wij moeten via elk kanaal de klant optimaal bedienen.” De voorbeelden in dit artikel beschrijven hoe investeringen in omnichannel Macy’s en andere retailers helpen om de klant ook daadwerkelijk centraal te stellen.

Investeer in showrooming

Elektronicawinkel h.h.gregg investeert in integratie tussen de on- en offline kanalen. “Het gebruik van smartphones voor showrooming (een in een fysieke winkel gevonden product, online goedkoper aanschaffen, red.) is zo gewoon geworden, dat wij dit als een gegeven accepteren”, vertelt Jeff Pearson, h.h. gregg’s senior vice president of marketing.

“Dit hebben we geïntegreerd in onze omnichannelstrategie. We willen met de klant omgaan zoals zij dat willen en we willen de ervaring met h.h.gregg zo makkelijk mogelijk maken. Daarom bieden we een Price Match Guarantee van dertig dagen aan. (Mocht een klant op het moment van aankoop of binnen dertig dagen na aankoop het gekochte product ergens anders goedkoper tegenkomen, dan biedt h.h.gregg dezelfde prijs aan of krijgt de klant het ‘overtollige’ bedrag terug, red.). Vanwege deze strategie voelen wij ons comfortabel om klanten te vertellen dat zij online prijzen kunnen vergelijken.”

H.h.gregg biedt een Price Match Guarantee van dertig dagen

H.h.gregg biedt een Price Match Guarantee van dertig dagen

Investeer in omnicommerce

H.h.gregg investeert al twee jaar in met name omnicommerce om te zorgen dat de klant op elk device zijn producten kan kopen. Daarbij investeert het bedrijf in online en mobiele initiatieven om meer klanten naar de winkels te lokken, waar de verkoper het verschil maakt. Die biedt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor cross-sell door de klant te attenderen op bijpassende items en door vragen van de klant te beantwoorden.

Ook voor Nordstrom is omnicommerce een belangrijke investering. Zowel op mobiel als in de winkels voorziet het bedrijf de klant van realtime voorraadinformatie. Nordstrom kondigde onlangs aan dat het iPads in de pashokjes wil installeren. Hiermee faciliteert de fashionretailer klanten die aan het passen zijn en de kleding willen proberen in een andere kleur of maat. Via de iPad kan de klant nagaan of de kleding in een andere maat of kleur aanwezig is op de huidige locatie of hij kan een bestelling plaatsen in een andere winkel of via de online shop.

nordstrom1

Investeer in fulfilmentoptimalisatie

Macy’s maakt het voor consumenten mogelijk om merken en producten die niet in kleinere winkels worden gevoerd online te bestellen en die af te halen bij een winkel naar keuze. Macy’s is hierdoor in staat om het gehele assortiment overal aan te bieden. De warenhuisketen betaalt liever de verzendkosten van de ene winkel naar de andere, dan dat zij voorraad overhouden en deze moeten afprijzen. Hierdoor lopen ze minder voorraadrisico’s, kunnen ze beter hun voorraad managen en tegelijkertijd de klant in de winkel houden.

Investeer in omnichannel advertising

Best Buy maakte onlangs een tv-spot die tijdens Thanksgiving werd uitgezonden en waarin het bedrijf liet zien dat online bestelde producten direct kunnen worden opgehaald in de winkel. Geen gek idee om je klanten op allerlei manieren te laten weten wat er allemaal mogelijk is.

Klanten kunnen online bestelde producten bij Best Buy direct in een van de winkels ophalen.

Klanten kunnen online bestelde producten bij Best Buy direct in een van de winkels ophalen.

Investeer in customer service

Een onlangs gepubliceerd marktrapport van Zendesk en Loudhouse toont aan dat bedrijven ook moeten investeren in een consistente omnichannelklantenservice. Uit het rapport blijkt dat maar liefst 73 procent van de consumenten vindt dat bedrijven te veel tijd besteden aan omnichannelverkoop en te weinig aan -klantenservice.

Wereldwijd zegt 78 procent van de respondenten dat de reputatie van een bedrijf op het gebied van customer service belangrijk is voor de aankoopkeuze van een merk. Snelle en consistente service via elk kanaal is gewenst met een single view van de klant zodat hij niet eindeloos zijn probleem hoeft te herhalen.

Investeer in prestatiebeoordeling

De traditionele manier om prestaties te meten en de werknemers af te rekenen is om de sales per kanaal te meten. Met omnichannel moet je dit loslaten. Het gaat niet om de performance per kanaal of verkoop per medewerker. Het gaat om de klant. Macy’s heeft het meten op verkoop per kanaal dan ook laten varen. Dit is een voorwaarde om omnichannel in de cultuur van het bedrijf te laten landen.

Zoals Lundgren, de CEO van Macy’s, ook zei op de Morgan Stanley Global Consumer Conference 2013: “Het maakt niet uit hoe en waar de klant koopt, instore of online. Ik wil de silo’s in de organisatie doorbreken en er zeker van zijn dat we één ding doen en dat is de klant centraal stellen in al onze beslissingen.”

Dit artikel verscheen eerder in de januari-editie van Twinkle. Foto intro met dank aan Fotolia.