Inspiratie, Verdieping

Geld verdienen met je persoonlijke blog: 3 bloggers delen hun succesverhaal

0

Eind 2010 werd bloggen nog ‘dood’ verklaard. We couldn’t have been more wrong. Het aantal blogs stijgt nog steeds: elke dag komen er zelfs zo’n 175.000 blogs bij. Een relatief klein deel daarvan is zelfs zo succesvol, dat het voldoende inkomsten geeft om van rond te komen. Ik, als fervent blogvolger, ben benieuwd naar hoe dat kan. En: welke verdienmodellen kun je daarvoor inzetten? Dit is wat drie fulltime bloggers me erover vertelden.

De kracht van persoonlijke blogs

Persoonlijke blogs zijn krachtig: lezers voelen zich verbonden met de blogger en willen daarom geen enkele update missen. Aangemoedigd door deze steun, zeggen steeds meer bloggers hun baan op om zich fulltime te richten op hun ‘kindje’. Een spannende beslissing. Hoe is het om zo’n blogger te zijn? Wat is het ‘geheim’? Voor dit artikel sprak ik drie enthousiaste bloggers over hun weg van hobby naar werk.

De persoonlijke insteek maakt het volgen van dit soort blogs verslavend en herkenbaar.

In dit artikel heb ik het over ‘persoonlijke blogs’, waarin je als lezer een kijkje krijgt in het leven van de blogger. De blogs gaan vaak wel over een bepaald onderwerp: mode (Fashion is a party), eten (Gewoon wat een studentje ’s avonds eet), cosmetica (ook wel ‘beauty’, LiveLifeGorgeous) of reizen (Your Lifestyle Guide) bijvoorbeeld, maar de artikelen hebben een sterke persoonlijke inslag. Die insteek maakt het lezen van dit soort blogs zo verslavend en herkenbaar. Ook delen deze bloggers vaak belevenissen en persoonlijke mijlpalen via hun site en social media. Dit in tegenstelling tot blogs als Culy en Frankwatching, met een team dat meer op de achtergrond aanwezig is.

Het begint als een hobby

Voor dit artikel stelde ik een aantal vragen aan ervaringsdeskundigen Kelly Donders van mommy-blog KellyCaresse.nl (24 jaar, 32.000 unieke bezoekers per maand), Sabine Koning van foodblog OhMyFoodness.nl (24 jaar, 90.000 unieke bezoekers per maand) en Vera Lucker van beautyblog VeraCamilla.nl (22 jaar, +/- 870.000 unieke bezoekers per maand). Hoe veranderde hun blog en werd de stap gemaakt naar een eigen bedrijf?

Kelly, Sabine en Vera zijn het bloggen begonnen als hobby. Sabine zelfs al op haar twaalfde, Vera naast haar studie (waar ze later, toen de blog succesvol werd, mee stopte). Dat je met bloggen geld kon verdienen, drong pas later door.

Kelly: “Ik ben niet begonnen met de ambitie om er mijn werk van te maken, ik zocht gewoon een plek om mijn ervaringen te delen. Mijn artikelen gingen toen vooral over een gezond leven, recepten, mode en mijn persoonlijke leven. Ik studeerde toen nog en had geen idee dat ik mijn geld zou kunnen verdienen met dat wat ik het leukste vind!”

Ik ben niet begonnen met de ambitie om er mijn werk van te maken, ik zocht gewoon een plek om mijn ervaringen te delen.

Sabine startte, na jaren als kind en tiener te bloggen over mode en make-up, in 2011 met haar foodblog. “Ik was dol op eten, koken en schrijven en vond het tijd om deze drie dingen met elkaar te combineren. Het leek me leuk om er groot mee te worden, maar wist echt niet dat ik er mijn werk van zou kunnen maken.” En dat ging sneller dan ze dachten.

KellyCaresse.nl

KellyCaresse.nl

En dan komt er geld binnen

Kelly en Sabine begonnen mondjesmaat te verdienen aan hun blogs door advertenties in te zetten. Inmiddels hebben de blogs er zoveel, dat ze zich hebben kunnen aansluiten bij mediabureaus: Kelly bij FemmeFab, Sabine en Vera werken samen met media-exploitant Adfactor.

Je baan opzeggen

Kelly schreef zich begin dit jaar in bij de Kamer van Koophandel. Dat was voor haar het moment om haar baan op te zeggen, ondanks dat ze het erg spannend vond: “Ik wilde niet te hard van stapel lopen. Het was wikken en wegen of ik wilde stoppen met de baan die ik al zeven jaar had. Na gesprekken met mensen om mij heen, hakte ik de knoop door en nam ik ontslag bij mijn werkgever.”

Het lijkt voor haar de juiste beslissing geweest, want sindsdien is KellyCaresse.nl flink gegroeid. Ze blijft zich erover verbazen: “Ik krijg steeds meer leuke opdrachten binnen en merk dat dit is wat ik het liefste doe.”

Afbouwen door parttime te gaan werken

Foodblogger Sabine pakte het wat voorzichtiger aan: ze bouwde haar baan af door eerste parttime te gaan werken. Ze moest wel, want ze vond bloggen ‘te leuk’. “Ik merkte dat er geld mee te verdienen was, zelfs genoeg om er vanaf het einde van dit jaar niet meer fulltime naast te hoeven werken.”

De stap naar full-time bloggen

Dat het belangrijk is om die stap te maken, hangt er ook mee samen dat het combineren van een succesvolle blog en een (fulltime) baan kan lastig zijn. Zowel Kelly als Sabine merkten dat het alles of niets was.

Ik heb ervoor gekozen om mijn dromen na te jagen, in plaats van te kiezen voor vastigheid.

Sabine: “Ik wil alles aangrijpen. Op een gegeven moment lukt dat simpelweg niet meer, omdat een week niet meer dan zeven dagen heeft. Dan moet je keuzes maken. Ik ben nog jong en heb geen grote verplichtingen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn dromen na te jagen, in plaats van te kiezen voor vastigheid.”

Sabine’s blog belandde in 2013, twee jaar nadat ze OhMyFoodness.nl startte, op de twintigste plek in de Just-Eat top 50 Nederlandse foodblogs. Hoe is het voor Sabine, Kelly en Vera om zo serieus met je blog bezig te zijn?

OhMyFoodness.nl

OhMyFoodness.nl

De voor- en nadelen van fulltime bloggen

Fulltime met je eigen blog, je ‘kindje’ bezig zijn, klinkt velen als muziek in de oren. Maar wat zijn in de praktijk nou de voor- en nadelen? De bloggers die ik interviewde, ervaren het als prettig om nu – eindelijk – alle tijd en energie te kunnen stoppen in hun eigen bedrijf. Maar het zelf richting kunnen geven aan tijd en inhoud kan zowel positief als negatief uitpakken.

Meer bloggen levert meer views op

Aan de ene kant vertellen de bloggers me dat er, als gevolg van hun beslissing, alleen nog maar meer tijd in het bloggen gaat zitten, maar aan de andere kant kunnen ze met die tijd wel alles doen wat ze zelf willen. “De hoeveelheid tijd die je in je werk steekt, werpt zijn vruchten af: ik heb de laatste tijd kostbare uren gestopt in het maken van video’s en ik merk dat de views en abonnees nu stijgen”, zegt Sabine.

Tijd voor dingen die je echt graag wil doen

Kelly voegt daaraan toe dat ze nu zowel meer tijd voor haar gezin als vrije tijd heeft. Vera, die inmiddels al drieënhalf jaar fulltime met haar blog bezig is, bevalt het ontzettend goed. Sabine vindt het vooral fijn dat je je eigen tijd kunt indelen: “Ik merk dat ik meer tijd heb om dingen te doen die ik écht graag wil doen.”

Effectief werken is best lastig

De nadelen die bij fulltime bloggen komen kijken, lijken op de verhalen die ik ken van zzp’ers in andere sectoren. Het kan bijvoorbeeld even zoeken zijn naar een goede indeling van je werktijd. Vera stopte op haar negentiende met haar opleiding om zich op haar blog te storten. Dat was wel even een omschakeling: “Met discipline had ik geen probleem, maar zo effectief mogelijk werken en mijn dag goed indelen, dat vond ik in het begin wel lastig.”

Ook in weekenden en tijdens vakanties ben ik bezig met mijn site. Dus echt vrij ben ik nooit. Maar dat hoort erbij.

Het inkomen verschilt per maand

Daarnaast is het inkomen van fulltime bloggers maandelijks verschillend, net zoals bij andere ondernemers. En het werk stopt als zelfstandig ondernemer nooit, merkt Sabine. “Ook in weekenden en tijdens vakanties ben ik bezig met mijn site. Dus echt vrij ben ik nooit. Maar dat hoort erbij.” Zo ‘committed’ zijn aan je blog is naar mijn mening een eerste stap naar succes. Wat is de volgende?

veracamilla_screen

VeraCamilla.nl

De 3 ‘geheimen’ van succesvol fulltime bloggen

Sabine, Vera en Kelly geven bloggers met dezelfde ambitie het volgende mee:

1. Zorg dat er nog een weg terug is

Hou de mogelijkheid open om iets met een eerdere opleiding te gaan doen, of om eventueel aan een nieuwe opleiding te beginnen. Een optie hebben om op terug te vallen, is wel zo prettig, mocht het toch niet lekker gaan met je eigen onderneming. Gun jezelf tijd om te wennen aan je nieuwe leven en werk.

2. Blog niet voor het geld

Begin niet met bloggen omdat je ermee wilt verdienen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig in het kader van dit artikel, maar het is waarschijnlijk de reden dat alle drie de bloggers die ik interviewde met bloggen begonnen als hobby. Op die manier blijft het (ook als je jaren bezig bent) leuk en vooral geloofwaardig voor jezelf en je lezers.

3. Volg je passie en begin!

Heb je vandaag een goed idee, waarom zou je dan tot morgen wachten om het uit te voeren? Volg je passie. En als dat bloggen is, straal je dat ook vanzelf uit naar je bezoekers. Je moet daarbij durven om alles te geven, te experimenteren, en tegen kritiek kunnen. Het kan lastig zijn je niet te laten afleiden. Een lange adem is daarbij belangrijk.

Zie je het wel zitten om de eerste stappen te maken naar een persoonlijke blog waar je van kunt leven? Dan is het handig om te weten hoe je je blog een verdienmodel kunt geven.

Manieren om geld te verdienen met je blog

Verdienmodellen: als je rond wil komen van je blog, ontkom je er niet aan. Ik heb een aantal manieren op een rijtje gezet waarmee je geld kan verdienen met je blog.

Plaats banners

De bekendste en traditionele manier om geld te verdienen met je blog is het inzetten van banners. Met bijvoorbeeld Google Adsense kun je vrij makkelijk advertenties van relevante bedrijven laten rouleren op je blog. Je hebt er dan niet veel werk aan, omdat Google de tussenpartij is. Heb je een WordPress-blog en wil je advertenties inzetten, lees dan het artikel ‘Geld verdienen met je (WordPress) blog doe je zo‘ . Ook YouTube geeft je de mogelijkheid om te verdienen aan je video’s.

Plaats gesponsorde artikelen & video’s

Heb je inmiddels een flinke en betrokken lezersgroep, dan kan de stap naar een sponsored post of video (vaak ook ‘advertorial’ genoemd) logisch zijn. In dat geval schrijf je, tegen een vergoeding, in overleg met een bedrijf een inhoudelijk interessant verhaal voor je blog, waarin je het product of de dienst van je klant noemt. Samen met de adverteerder spreek je af hoe hoog deze vergoeding is en of het om een vast of variabel bedrag gaat.

Accepteer cookies

Nieuw: gesponsorde updates op social media

Omdat lezers van persoonlijke bloggers hun leven vaak op de voet volgen, ontstaat er hechtere band. Om die reden volgen veel lezers niet alleen de blog, maar ook de social media-accounts van de blogger. Iets wat steeds meer bloggers doen, is het plaatsen van gesponsorde posts op Twitter, Facebook of Instagram. Die zijn meestal te herkennen aan de hashtags #sp en #spon, al vergeten sommige bloggers dat wel eens. Gesponsorde posts op social media zijn een stuk minder werk dan een blogartikel. Daarnaast verschijnen deze posts tussen berichten van vrienden en kennissen van de volger, waardoor de post nog persoonlijker overkomt.

Tip: zorg voor een flink netwerk op social media

Toegegeven, je komt alleen in aanmerking voor dit verdienmodel als je al een flink netwerk hebt op social media. Maar opvallend is het zeker: als je genoeg volgers hebt, kun je bijvoorbeeld via Snaptraveller een reis boeken. De accommodatie betaal je met aandacht op je eigen social media-accounts. De Nederlandse blogger Serena Verbon van Beautylab probeerde het uit en schreef er een artikel over.

Sluit je aan bij een mediabureau

Naarmate je blog groeit en merken vaker naar joú toe komen om samen te werken in plaats van andersom, kun je overwegen om je aan te melden bij een mediabureau. Er komen steeds meer mediabureaus bij die het gat tussen adverteerders en bloggers opvullen.

Bij het kleinere Blogmij en het wat grotere eerdergenoemde Adfactor zijn veel bloggers aangesloten. Blogtoday, een initiatief van Sanoma, is nog relatief nieuw. Inmiddels zijn er ook bureaus die zich helemaal focussen op video, zoals Social1nfluencers en het internationale Mediakraft.

De meeste bureaus hanteren voor samenwerking een minimum aantal views op je blog per dag. Aansluiten bij een mediabureau neemt je niet alleen werk uit handen, het kan je ook samenwerkingen opleveren met adverteerders die jou anders misschien nooit gevonden hadden.

Read my blogZoek andere bloggers op voor tips

Wil je professioneel met je persoonlijke blog aan de slag, dan kan ik je aanraden de vele blogtips van LisanneLeeft door te nemen, bijvoorbeeld over hoe je geld kunt verdienen met bloggen.

Wil je ervaringen uitwisselen met andere (beginnende) bloggers of heb je een specifieke vraag, hou dan zeker de wekelijkse twitterchat #blogpraat in de gaten.

De blogger als vriend(in)

De één post de recepten, de ander make-uptutorials en een derde zet dagelijks vlogs op YouTube: al deze bloggers hebben gemeen dat de artikelen, filmpjes en afbeeldingen (content) die ze delen, een persoonlijk tintje hebben.

Naar mijn mening is dat één van de belangrijkste succesfactoren van deze blogs. De hechte band die lezers voelen met hun favoriete blog, waardoor ze de blogger bijna als een soort vriend(in) gaan zien, ligt daaraan ten grondslag. Een ideale uitgangspositie voor adverteerders.

Is persoonlijk bloggen iets voor jou? En merk je het, als lezer, als de blog die je leest niet alleen een hobby is?

Foto’s met dank aan Fotolia.