How to

Vijf vraagtekens bij Facebook at Work

0

Na een periode van geruchten, kondigde Facebook onlangs aan vergevorderde plannen te hebben voor het lanceren van een applicatie voor op de werkvloer. Het wil daarmee een alternatief zijn voor toepassingen als Slack, Yammer of Basecamp. Maar ook Dropbox en Google Drive moeten eraan geloven. Wordt Facebook at Work net zo succesvol als het ‘gewone’ Facebook? Waarschijnlijk niet.

Vanuit mijn persoonlijke achtergrond kijk ik met interesse naar de ontwikkelingen op het gebied van collaboration tools. Als een grote vis als Facebook zich daarin gaat mengen, is het tijd om extra alert te zijn. Een giga-bedrijf als Facebook heeft in theorie de slagkracht om de markt te veranderen. Maar gaat het dat ook doen? Heeft Facebook at Work kans van slagen, in een markt die al aan de volle kant is?

Facebook at Work?

Facebook at Work is gebaseerd op het interne samenwerkplatform dat Facebook de afgelopen 10 jaar ontwikkelde. De bètaversie wordt momenteel getest door een paar bedrijven. Wat gaat Facebook at Work bedrijven bieden? Ongeveer hetzelfde als de consumentenversie. De welbekende newsfeed blijft erin, net als de mogelijkheid om groepen aan te maken, de chatfunctie en een documentendeelfunctie. Ook kun je met Facebook at Work contactpersonen beheren.

Concurrentie

Er zijn genoeg samenwerk-oplossingen verkrijgbaar voor zakelijk gebruik. Van Dropbox en Google Drive zou Facebook at Work het moeten kunnen winnen. Met die eerste twee kun je voornamelijk documenten delen. Ze bieden te weinig functionaliteiten om een rol als intranet te vervullen. Slack, Yammer en Basecamp daarentegen zijn volwaardige samenwerktools waar mensen met elkaar kunnen overleggen door middel van chat, groepsdiscussies, polls én het delen van documenten. Slack heeft als USP vooral de zoekfunctie, waar gebruikers contextueel kunnen zoeken. Yammer is een soort zakelijk Twitter, waar collega’s elkaar op de hoogte houden met ‘microblogs’. Basecamp is sterk als projectmanagament-app. In theorie functies die Facebook at Work ook kan vervullen.

Het grote voordeel van Facebook at Work ten opzichte van de competitie zit in de gemakkelijke adoptie ervan. Veel mensen kennen Facebook en weten hoe het werkt. Het medium voelt vertrouwd en er is geen training nodig om het te gebruiken. Daarbij associëren we het als vanzelf met iets leuks. Dus als je Facebook op het werk mag gebruiken, wordt het werk ook leuk(er). Denken we. Toch zijn er redenen waarom Facebook at Work niet het grote succes zal worden dat op het eerste gezicht te verwachten valt. Een analyse van Facebook at Work in vijf vragen.

privacy-laptop-fotolia

1. Hoe veilig is Facebook at Work?

Als eerste is er het alles overschaduwende thema van de veiligheid en privacy. Facebook heeft niet bepaald een vlekkeloos imago als het aankomt op de beveiliging van data en de omgang met persoonsgegevens.

Het bedrijf zegt dat op Facebook at Work de veiligheid is gegarandeerd. Er zullen geen advertenties in te zien zijn, er komen geen externe apps beschikbaar en er wordt niets gedaan met de data die het verzamelt. Maar vooralsnog is de dienst ook gratis te gebruiken. Rest de vraag hoe Facebook hier geld aan gaat verdienen. Als je ergens niet voor hoeft te betalen, ben jij meestal het product. Dus de claim dat er werkelijk niets gaat gebeuren met alle data die het verzamelt, is niet geloofwaardig en past niet bij het grondbeginsel van Facebook dat bestaat uit het verdienen van geld in ruil voor informatie. Zelfs als het bedrijf de securitybelofte waarmaakt, zullen bedrijven nerveus blijven. Hoe gaan ze bedrijven ervan overtuigen dat hun gegevens echt veilig zijn?

Patriot Act

Daar komt bij dat Facebook zich niet aan de Patriot Act kan onttrekken. Alle data die op Amerikaanse servers is opgeslagen, zoals bij Facebook, is in te zien door de Amerikaanse overheid. Voor veel Europese bedrijven een probleem.

2. Hoe productief maakt Facebook at Work?

Facebook is ontworpen om de aandacht van gebruikers te trekken en vast te houden. Je zou het zelfs verslavend kunnen noemen. Facebook checken is een soort automatisme geworden en de gemiddelde Nederlander spendeert per dag een uur op het sociale medium. We krijgen veel notificaties binnen op onze smartphone en zijn bang om iets te missen, en dus kunnen we het vaak niet laten om regelmatig even te kijken, zonder een duidelijk doel. Hoe wenselijk is zo’n verslavend medium op de werkvloer? Een interne samenwerktool is bedoeld om productiviteit te stimuleren en medewerkers te ondersteunen als het nodig is. Doelloos ronddolen doet het tegenovergestelde en bespaart geen tijd. Terwijl dat juist de insteek is.

3. Wat doen de algoritmes met je zakelijke contacten?

Hoe gaan de Facebook-algoritmes zich gedragen in een zakelijke context? Nu is het zo dat je updates van connecties waar je vaker mee interacteert, eerder ziet verschijnen dan die van minder ‘hechte’ relaties. In werkkringen zal het gevolg zijn dat je vooral in contact komt met collega’s die je al goed kent. Hoort een intranet niet juist de ontwikkeling van nieuwe connecties te stimuleren? Ook krijgen posts met veel likes en commentaren meer aandacht. Onwenselijk op een platform met een zakelijk doel, want dat een bericht niet populair is, betekent niet dat het onbelangrijk is. Soms is zelfs het tegenovergestelde waar.

like-on-the-beach-fotolia

4. Hoe verwarrend is Facebook op de werkvloer?

Een ander bezwaar dat je kunt maken tegen Facebook at Work, ten opzichte van andere samenwerktools, is dat gebruik verwarrend kan zijn. Facebook probeert het verschil tussen privé en werk aan te brengen. De werknemersversie zal in plaats van het kenmerkende blauw in een wit-tint op de markt komen. De service staat op zichzelf en heeft een eigen app. Het privé-profiel staat dan ook los van het werk-profiel.

Stel je voor: wilde partypics zijn opeens te zien voor al je 300 collega’s.

Maar… er is een optie om de twee te koppelen. Zelfs dan blijft de content in theorie strikt gescheiden. Of dat echt lukt, ligt geheel in handen van de gebruiker. Het is niet ondenkbaar dat mensen posts plaatsen op het verkeerde Facebook. Gebruikers associëren Facebook sterk met de persoonlijke leefwereld. Stel je voor: wilde partypics zijn opeens te zien voor al je 300 collega’s. Andersom kan ook desastreus zijn: gevoelige bedrijfsinformatie die op het ‘gewone’ Facebook gezet wordt komt ter beschikking van letterlijk de hele wereld.

5. Is Facebook at Work innovatief genoeg?

Facebook at Work lijkt weinig innovatief, zoals veel software die speciaal is ontwikkeld als bedrijfsnetwerk dat wel is. Slack maakt bijvoorbeeld het koppelen en centraal doorzoeken van informatie uit andere bronnen mogelijk. Andere tools bieden features als integratie met videoconferencing en het delen van schermen om samen te kunnen werken, onafhankelijk van plaats of tijd. Dit levert toegevoegde waarde, waar Facebook dat niet doet.

Het grote voordeel van Facebook is ook het grootste probleem

Echt veel nieuws heeft Facebook at Work niet te bieden als je het afzet tegen bestaande diensten. Het grote voordeel van Facebook is ook meteen het grootste probleem: het consumentenimago. De medewerker ziet het misschien wel zitten, straffeloos Facebook’en op je werk. Maar het vertrouwen van de werkgever is voorlopig nog niet gewonnen.

Illustraties met dank aan Fotolia.