Inspiratie, Verdieping

Zo kijken jongeren: nemen YouTube & Netflix de rol van tv over?

0

In deze tijd is er een haast onuitputtelijke bron van audiovisuele media om te bekijken. Op elk willekeurig moment hebben we beschikking tot bijvoorbeeld meer dan 50 tv-zenders, on-demand tv, duizenden films en series op Netflix en miljoenen YouTube-video’s. En dan zijn er nog de minder legale mogelijkheden als bijvoorbeeld Popcorn Time of het downloaden van films. Of natuurlijk een ouderwets bezoekje aan de bioscoop. Een totale overdaad aan keuzemogelijkheden dus. Klinkt leuk en vermoeiend tegelijkertijd.

Wat zullen we kiezen?

Zelf kom ik nog uit de generatie die opgegroeid is met een paar tv-zenders. We hadden thuis een videorecorder waar we films konden opnemen, we haalden een film uit de videotheek en af en toe gingen we naar de bioscoop.

Zelf vond ik de videotheek soms al best lastig. Samen met mijn zusje stond ik lang te wikken en wegen voor de schappen. Welke film kiezen we? Gaan we voor de nieuwste (waar je wel wat meer voor moest betalen), of een oudere film? Wordt het een komedie, romantische film of actie? En dan op basis van de kleine stukjes tekst en foto op het hoesje een beslissing nemen. Als we het echt niet meer wisten, dan vroeg ik een medewerker om advies.

Met ‘slechts’ een paar honderd mogelijkheden vond ik het toen soms al lastig. En de wereld is er in dat opzicht niet gemakkelijker op geworden. Tegenwoordig kun je kiezen tussen live tv of tv on demand, streamen of downloaden. Via tv, laptop, tablet of telefoon. Duizenden series, films of programma’s.

Daarom ben ik wel benieuwd hoe de jongeren van nu omgaan met deze overdaad. Welke strategieën hebben zij ontwikkeld om tot een keuze te komen?

Mini-onderzoek ‘Wat kijk jij?’

Inspiratie voor dit artikel komt uit een klein onderzoek waarbij ik een aantal jongens in de leeftijd van 18 tot 25 jaar gevraagd heb om 2 weken lang bij te houden waar ze allemaal naar kijken en via welk medium (tv, laptop, tablet, smartphone).

De deelnemers hielden hun gedrag bij via een app op hun mobiele telefoon. Ze maakten een foto of screenshot en plaatsten daar uitleg bij. Een onderzoekstool dat heel erg goed past bij de belevingswereld van deze doelgroep, en dan ook veel rijke data oplevert. Voor mij als onderzoeker is dat erg waardevol, omdat ik direct op het moment zelf inzicht kreeg in het gedrag en waar nodig verdiepende vragen kon stellen of een discussie tussen de deelnemers kon starten.

In dit artikel beschrijf ik enkele van de strategieën die deze jongens toepassen in hun dagelijkse kijkgedrag.

De kracht van de serieSeries doen het goed

Heerlijk, je hoeft nergens meer over na te denken. Je volgt gewoon een goede serie via Netflix, Popcorn time (of voor de ouderen onder ons op dvd), en op het moment dat je zin hebt om te kijken, dan kijk je een aflevering. Of twee, of drie…

Series zijn nog nooit zo populair geweest. En dat is niet zo gek. Aan de ene kant is de kwaliteit van series erg hoog geworden, maar het volgen van een serie zorgt er ook voor dat je niet elke keer hoeft te kiezen wat je gaat kijken. Het wordt als het ware al voor je bepaald door de makers van de serie. Eén keer wat extra tijd besteden in het kiezen van de serie, maar daarna ben je wel even onder de pannen. Natuurlijk tot het laatste seizoen dan toch echt is afgelopen.

YouTube bepaalt

Voor veel jongeren is YouTube een belangrijke bron van media. Je kunt natuurlijk ‘browsen’, maar het is vooral ook gemakkelijk om je te abonneren op een kanaal dat aanspreekt. Op het moment dat je tijd hebt voor wat ontspanning, dan kijk je simpelweg welke filmpjes er voor je klaar staan. Is een filmpje niet interessant, dan ga je snel door naar de volgende.

Je hoeft dus nergens meer over na te denken: het door jou persoonlijk samengestelde aanbod staat altijd direct klaar.

YouTube filmpjes

Wat kijken mijn vrienden?

Ook sociale media spelen een belangrijke rol. Een deel van de filmpjes die worden geconsumeerd ontdekken de jongeren via Facebook. Het fijne is dat het filmpje wordt aangeraden door een vriend, en dat zegt iets over de inhoud en kwaliteit van het filmpje. Je weet bijvoorbeeld dat X altijd dingen ‘liked’ die jij ook leuk vindt, terwijl die filmpjes van Y nergens over gaan.

Het aanbod op Facebook wordt (voor een deel) bepaald door jouw sociale netwerk. Lekker makkelijk dus.

Wat zegt IMDb?

Netflix en Popcorn Time bieden een enorm aanbod, maar hoe weet je of een film of serie goed is? Rating app IMDb speelt hier een grote rol. Naast een rating van de film of serie (zowel door recensent als particulier) kun je er trailers bekijken om een eerste indruk te krijgen. Dat maakt een keuze in ieder geval makkelijker om te maken.

Waarom ‘ouderwets’ tv-kijken ook lekker kan zijn

En soms heb je gewoonweg geen zin in gedoe. En dan is tv-kijken nog steeds heel aangenaam. Je zet de tv aan en zapt wat rond. Je hoeft niet vooraf iets te kiezen, op te zetten of te downloaden. Knop aan en direct consumeren. Ook voor jongeren een reden dat tv-kijken aantrekkelijk blijft.

In dit mini-onderzoek viel het op dat jongeren die zich abonneren op YouTube-kanalen minder tv-kijken. Het lijkt er op dat YouTube voor hen deze rol van de tv heeft overgenomen. Daar kan ik me iets bij voorstellen: beide zorgen ervoor dat er altijd content klaar staat om direct te consumeren, zonder daar verder iets voor te hoeven doen. Het voordeel van YouTube is dat je daar nog een persoonlijke selectie maakt, wat bij de tv niet mogelijk is.

Hoe kies jij eigenlijk?

In dit artikel kwamen de strategieën aan bod van de jongens uit het mini-onderzoek om het keuzeproces wat te vereenvoudigen. On-demand tv aangeboden door de kabelaanbieder is het voor deze jongeren in ieder geval niet. Het aanbod is minder aantrekkelijk dan dat van Netflix of Popcorn Time, het bedrag best hoog en het blijft een beetje gedoe. Maar het volgen van series, YouTube-kanalen en Facebook helpen zeker wel.

De vraag is in hoeverre de genoemde strategieën algemene strategieën zijn en of er nog hele andere zijn die hier niet aan bod kwamen. Hoe kies jij eigenlijk? Herken je jouw gedrag in dit artikel?

Foto intro met dank aan Fotolia.