Zo gaat WhatsApp geld verdienen

0

Als je een iPhone bezit, is de kans groot dat je ooit 79 cent betaalde om WhatsApp te downloaden. En even leek het er zelfs op dat WhatsApp een betaald jaarabonnement zou invoeren. Maar na de overname van WhatsApp door Facebook in februari 2014, hoef je niet meer te betalen voor de app. Toch betaalde Facebook bij de overname het duizelingwekkende bedrag van 14 miljard euro; omgerekend ruim 35 dollar per actieve Whatsapp-gebruiker. Daardoor staat een grote vraag open: hoe gaat WhatsApp geld verdienen? In dit artikel de twee meest plausibele scenario’s en een aantal suggesties van mijn kant. Mark Zuckerberg mag meelezen. 😉

Messenger = WhatsApp

De strategie waarmee Facebook in de afgelopen jaren met haar platform geld heeft verdiend aan gebruikers en bedrijven, gaat waarschijnlijk ook de manier worden waarop de social media-gigant met WhatsApp geld gaat verdienen. Dat wil zeggen, eerst het gebruikersvolume opbouwen om vervolgens bedrijven laten betalen voor bereik en klantcontact.

Messenger Business

Facebook biedt nu al een selecte club bedrijven de mogelijkheid om via de Facebook Messenger-app te communiceren met klanten en hen updates te sturen zoals bestelgegevens, aanbiedingsvouchers of updates over een verzendstatus. Ook het sturen van pushnotificaties via de Messenger-app behoort tot de zakelijke mogelijkheden. Dit is voor bedrijven natuurlijk razend interessant. De weg die Facebook hiermee met Messenger inslaat, heeft de potentie om zich tot een hele nieuwe e-commerce-tak te ontwikkelen.

WhatsApp en Messenger op weg naar monetization

En Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat Messenger en WhatsApp hierin dezelfde weg gaan bewandelen naar ‘monetization’. Bedrijven krijgen de komende jaren dus significant meer mogelijkheden om nieuwe klanten te bereiken en in contact te treden met hun gebruikers. En volgens mij zijn ze bereid om daar goed voor te betalen. Daar komt bij: Facebook Messenger krijgt in 2016 misschien al een payment-functie waarmee klanten vanuit de app producten kunnen afrekenen. Ik hoor de kassa in de verte al rinkelen…

Scenario 1: money in metadata

Facebook heeft WhatsApp zeer waarschijnlijk ook gekocht vanwege de beschikbare metadata. Met metadata wordt bedoeld naar wie, wanneer je wat voor soort berichten stuurt. Facebook krijgt dus niets te lezen over de exacte inhoud van jouw WhatsApp-berichten. Toch is de metadata veel waard. Want hoe meer data Facebook ontvangt vanuit het eigen platform en WhatsApp (en Instagram), hoe beter Facebook in staat is om deze gegevens te koppelen aan adverteerders en jou op Facebook betere advertenties te laten zien. Op relevantere advertenties wordt beter geklikt, en dat levert veel meer op in de portemonnee van Facebook.

Bedrijven zijn ook bereid veel meer te betalen om hun berichten in de nieuwsfeed van een relevante doelgroep te laten verschijnen, dan te betalen voor willekeurige banners. Ook vermoed ik dat de koop van WhatsApp waardevol is voor Facebook omdat ze via de app waarschijnlijk een verificatie hebben van je telefoonnummer. Daardoor weten ze dat ze te maken hebben met een echt persoon en ook beschikken over rijke metadata over deze persoon.

Chat Apps

Scenario 2: de concurrenten volgen

Mochten bovengenoemde verdienmodellen niet toereikend zijn, dan zijn er voor WhatsApp nog andere manieren om geld te gaan verdienen. Door te kijken naar de concurrenten worden omtrekken zichtbaar van vier andere eventuele toekomstige verdienmodellen.

Stickers

Stickers zijn een geweldige moneymaker voor chatapps in het Oosten. Line – groot in Japan – verkoopt stickerpakketten voor ongeveer 1 dollar. Dat levert de app 10 miljoen dollar per maand op. Daarnaast biedt de app stickerpakketten aan die door gebruikers zelf zijn gemaakt. Die leverden Line in de eerste 3 maanden na de introductie ervan nog eens 12 miljoen dollar op. Gebruikers krijgen zelf 50 procent van de stickeropbrengst. Line heeft in Japan zelfs prepaidkaarten in de schappen liggen, zodat jonge gebruikers eerder geneigd zijn de portemonnee te trekken.

Games uitgeven

WhatsApp wil vooralsnog niks met het uitgeven van games te maken hebben, maar toch is dat een flinke cashcow gebleken voor andere chatapps. Line (Japan), KakaoTalk (Korea) en WeChat (China) hebben succesvolle freemium-games. Denk daarbij aan Candy Crush-achtige spellen waarin gebruikers betalen om sneller toegang te hebben tot energie om volgende levels te spelen, of strategiespellen waarbij je kaartenpakketten kan kopen voor sterkere personages. Hoe succesvol de games van de verschillende chatapps op dit moment zijn, is moeilijk te achterhalen. Wel is bekend dat Line in het laatste kwartaal van 2013 al 338 miljoen dollar omzet genereerde.

Xiaomi en WeChat

Aankopen doen vanuit WhatsApp

Het Chinese WeChat heeft op de thuismarkt laten zien hoe krachtig een verkoopkanaal binnen een chatapp kan zijn. Gebruikers van WeChat kregen als eerst te zien dat ze een nieuwe smartphone van Xiaomi konden bestellen via de app. Het gevolg: 150.000 verkochte toestellen binnen 10 minuten. En zonder twijfel een leuke provisie voor WeChat-ontwikkelaar Tencent en hun Tenpay payment system. Wat als je dadelijk de nieuwste Samsung Galaxy als eerst via WhatsApp kan bestellen? Of de kaarten voor de volgende editie van Pinkpop? Of je pizza kan bestellen met de app? Er ligt een zee aan mogelijkheden voor aankopen doen vanuit WhatsApp.

Microtransacties

Behalve aankopen doen in de app, is er nog een betaalfunctie waarmee WeChat pionierde. In China is het een traditie om naasten geld (en voorspoed) te versturen bij het nieuwjaar. Een gewoonte die WeChat aangreep bij de jaarwisseling naar 2014. Gebruikers konden geld naar elkaar versturen en deden dat massaal. Op het piekmoment verzonden bijna 600.000 mensen gelijktijdig geld naar elkaar. Ook in Nederland zouden microtransacties kunnen. Nederlanders krijgen gemiddeld 65 berichten per dag in WhatsApp. Het is een verlengstuk van de dagelijkse communicatie, en daardoor misschien wel hét logische platform om even die voorgeschoten lunch terug te betalen.

Zuckerberg F8 WhatsApp

Conclusie: meer dan genoeg mogelijkheden.

Mark Zuckerberg heeft in meerdere interviews al aangegeven dat hij bij zowel de monetization van Messenger als WhatsApp de magische grens van 1 miljard gebruikers wil afwachten. Tot nu toe was er dus nog niet veel activiteit. Maar de 1 miljard grens komt steeds meer in zicht; voor WhatsApp zelfs nog in 2015 waarschijnlijk. En met zulke grote aantallen is het makkelijk geld verdienen.

Bedrijven staan waarschijnlijk in de rij om van de (nieuwe) zakelijke mogelijkheden van Messenger en WhatsApp gebruik te gaan maken. Niet alleen omdat de wereldbevolking steeds vaker en langer ‘mobile connected’ is, maar ook omdat Facebook, met de beschikking over immens veel data, ook zo goed weet hoe je de juiste relevante klanten bereikt. Door gebruik te maken van de data van Messenger, WhatsApp, Instagram en het eigen Facebook platform ontstaat er een ijzersterke (data-) synergie. En door de verkoop van stickers, games en andere producten en het mogelijk maken van microtransacties kan het bedrijf uit Menlo Park relatief makkelijk nóg meer geld verdienen, denk ik. Toch maar eens kijken naar wat aandelen Facebook misschien?