Infographic, Inspiratie, Verdieping

Social media & gemeenten: dit wil de Bosschenaar [infographic]

0

Dit voorjaar onderzocht gemeente ’s-Hertogenbosch het gedrag van Bosschenaren op social media. De 4.296 leden van ons digitaal panel kregen een vragenlijst toegestuurd. Van hen gaven 3.668 aan social media te gebruiken. Nog eens 126 mensen deden mee na een oproep via social media.

In de infographic onderaan dit artikel delen we onze uitkomsten. Dit zijn de vijf meest opvallende:

1. Koning Facebook

Facebook is het populairste sociale medium. Daar is de ‘social Bosschenaar’ het actiefst. Onze Facebookpagina is ook bekender dan bijvoorbeeld ons Twitteraccount.

2. Voorkeur voor website en e-mail

Social media zijn geen voorkeurskanalen, dat zijn de website en digitale nieuwsbrieven. Ook zoekt men nog altijd liever via mail of de website contact met ons dan via social media.

3. Maximum aantal berichten

Men wil per dag niet meer dan vier tweets van ons zien en niet meer dan twee Facebookberichten.

4. Favoriete onderwerpen

Men wil via social media informatie krijgen over:

  1. Evenementen en activiteiten
  2. Calamiteiten en rampen
  3. Wegwerkzaamheden en parkeren
  4. Openbare orde en veiligheid
  5. Buurt-en wijkinformatie

5. Reactietijd

Een reactie mag 24 uur op zich laten wachten. Onze snelle en informele manier van reageren, vaak binnen het uur, krijgt wel veel waardering.

Opmerkelijk

Voor de meeste bedrijven is Facebook het favoriete kanaal. Opmerkelijk genoeg zijn gemeenten nog altijd meer gefocust op Twitter (98%) dan op Facebook (75%), zo blijkt uit onderzoek van Buzzcapture. En dat terwijl drie tot vier keer zoveel Nederlanders gebruik maken van
Facebook.

Dat social media geen voorkeurskanalen zijn, is een extra reden om bij projecten te sturen op het gebruik van andere online communicatiemiddelen. Als een project zich richt op een specifieke doelgroep, is een digitale nieuwsbrief bijvoorbeeld een sterk alternatief.

Infographic_socialmedia_denboschAfbeelding intro met dank aan Fotolia.