Strategie

Maak je online indruk waar, treed uit je comfortzone!

0

Als je alle tips opvolgt, word je gevonden: de klant belt en voilà, je kunt aan de slag. Oke, ietwat naïef, maar wel een beetje mijn verwachtingspatroon toen ik in 2004 met LinkedIn begon. Helaas is wat je denkt, verwacht of weet niet voldoende, heb ik gemerkt. In dit artikel deel ik enkele inzichten en ervaringen over wat ik online wilde bereiken, wat mij tegenhield en waardoor ik het wel voor elkaar kreeg.


Als vanzelfsprekend verwachten wij dat mensen zijn zoals we zelf zijn. We zoeken naar hetzelfde. Nieuwe mensen leren kennen, begint met elkaar ontmoeten en die eerste ontmoeting gebeurt steeds vaker online. Als je een LinkedIn-profiel hebt en er wordt op je naam gegoogeld, dan sta je meestal bovenaan. Op dat moment maak je al de eerste indruk. Hiermee is veelal de ‘emotie’ bepaald. Dat heeft altijd, positief of negatief, invloed op wat er daarna tussen mensen gebeurt. Als mensen bij elkaar komen, wil je meer van elkaar weten, of je passeert elkaar juist. In dat laatste geval is er geen klik.

Je hebt altijd mensen nodig die je nog niet kent. Of je nu een probleem wilt oplossen, een uitdaging aan wilt gaan of een kans wilt verzilveren. Je hebt altijd mensen nodig die je nog niet kent. – Martijn Aslander

De eerste indruk

Dit ontmoeten begint met de vorm. Kleding, uiterlijke verzorging, smaak, de manier waarop je praat en beweegt en wat je uitstraalt heeft veel invloed op of mensen open voor elkaar staan of niet. En als je dan in gesprek komt, willen mensen van je weten wie je bent en waar je voor staat. Hoe je dit ‘vertelt’, bepaalt of het tot zaken komt. Of er zoveel vertrouwen in je capaciteiten en diensten ontstaat, dat mensen zich met je willen verbinden.

Accepteer cookies

Congruentie

In een eerder artikel heb ik al eens over het begrip congruentie van Carl Rogers geschreven, Simon Sinek noemt het ‘van binnen naar buiten communiceren’. “Als zowel non-verbaal als verbaal dezelfde boodschap wordt uitgezonden, is er sprake van zogenaamde congruente communicatie.” Als je jezelf congruent gedraagt dan klopt de boodschap. Door de manier waarop wij waarnemen wekt het veel vertrouwen op!

Als je dan op een plezierige manier jouw verhaal kunt communiceren (storytelling) en dit congruent brengt, dan gebeurt er vaak iets positiefs. Zie de video hieronder. Als je dat dan ook nog eens in de omgeving doet waar jij op je plek bent, dan ‘gebeurt’ er zelfs nog vaker wat!

Accepteer cookies

Je eerste stappen als blogger

Veronderstellingen, overtuigingen en generalisaties over hoe het ‘hoort’ en wat haalbaar is, bepalen voor een belangrijk deel of en hoe je in actie komt. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, is zo’n belemmerende overtuiging. Je wilt daardoor niet veranderen, want dan doe je ‘anders’ en dus niet ‘gewoon’. Dit zijn drempels, die als het om jezelf presenteren gaat, online je beste beentje voorzetten lastig kunnen maken. En dat gebeurt dus als je gaat bloggen.

Het is behoorlijk lastig om jezelf ‘zichtbaar’ te maken, afhankelijk te worden van het oordeel van een ander (de omgeving ziet je!). Beginnen, ‘veilige’ weetjes delen, die vooral in het begin dus door niemand gelezen worden. Ik werd toen ook nauwelijks gevonden, laat staan geliket. Diep in mijn hart vond ik dat wel prettig, want het internet staat vol met directe kritiek op de meningen van anderen. Bevestiging en waardering was wat ik zocht, afwijzing niet! In het begin was ik dus niet echt zeker of wat ik deed wel het juiste was. Je doet weliswaar wat er op de lijstjes staat, maar je hebt de verkeerde kleren aan.

Een model dat inzicht kan geven

Kortgezegd gaat de piramide van R.Dilts over interacties op logische niveaus. Het is een verklaringsmodel.

piramide-rdilts

Mijn uitleg:

 • De omgeving waarin je bent, maar ook de tijd waar we in leven, heeft veel invloed op wat wel en niet kan. Voorbeeld: bij de overheid communiceren mensen over het algemeen formeler dan bij een ict-startup.
 • Het gedrag van mensen en dat van het individu heeft invloed op de interactie met de omgeving. Denk aan het voorbeeld aan het begin van mijn verhaal. Dit ontmoeten begint met de vorm. Kleding en uiterlijke verzorging is een uiting van gedrag!
 • Je capaciteiten of vaardigheden hebben veel invloed op gedrag. Voorbeeld: Als je niet echt piano kunt spelen, kies je niet voor pianist als beroep.
 • Je overtuigingen hebben veel invloed op welke capaciteiten je van jezelf inzet. Voorbeeld: als je verkopen ‘helpen’ vindt, goed luisteren naar wat iemand nodig heeft, dan zul je verkopen leuk en positief vinden en bijbehorende capaciteiten en vaardigheden verder ontwikkelen. En als je denkt dat je iets niet kunt, ga je het niet eens proberen.
 • Identiteit: hoe je jezelf ziet of ervaart, als mens en meer specifiek in de beroepsmatige zin, heeft grote invloed op ‘all of the above’. Voorbeeld: als je vindt dat je een ondernemer bent (ik ben …) dan is je doel logischerwijs business en daar passen alle andere niveau’s zich naar aan.
 • Het hoogste niveau geeft doel en zin aan alle onderliggende lagen. Dit is heel persoonlijk. Religie bijvoorbeeld, ‘ik ben religieus, leef vanuit religieuze overtuigingen’.

Zoek de juiste omgeving

Terug naar de omgeving, de keuze voor bij wie jij hoort. De keuze voor de rotary of ‘open coffee’ heeft enorm veel invloed op welke mensen je daar ontmoet. Als je ondernemer bent en je doel business is, is netwerken (ook online) in de omgeving (groepen) waar ze wat aan je hebben en er wat voor over hebben, wel zo verstandig. Wat weer het beste gaat met mensen waarmee je ‘automatisch’ klikt. Dat is zo’n emotie die in je voordeel werkt als je elkaar ontmoet. Vertrouwen bijna direct krijgen, de befaamde gunfactor. Bij wie had je dat ook al weer?

Uiteindelijk is het (sociale) psychologie die de doorslag geeft. De juiste omgeving zorgt er dus voor dat je nieuwe mensen kunt ontmoeten die er voor jou toe doen. de keuze voor blogs, groepen en dus digitale omgeving heeft gevolgen.

Welk gedrag is dan het meest effectief?

Storytelling is het meest effectief, vanuit de overtuiging dat pitchen net als marketing alleen maar zenden is. Zenden is minder effectief dan de relatie aan willen gaan. Effectiever, dat valt en staat weer bij wat de omgeving (mensen) passend vindt. En of je wilt onderzoeken of jij dat ook kan, storytelling. Of je wel overtuigd bent dat je je gedrag kunt veranderen en of dat zinvol is.

Een online voorbeeld hiervan is bloggen (ook een vorm van storytelling). Op de lagere school kreeg ik een 3 voor mijn opstel, omdat foutloos schrijven geen aangeboren talent van me is. Mijn hoofd en die verdomde dt’s worden het maar niet eens. Hier word ik in mijn leven herhaaldelijk op gewezen. Bij mij is dus ook nooit de overtuiging ontstaan dat ik kon schrijven. Laat staan bloggen.

Comfortzone: als je zichtbaar wordt, krijg je aandacht

Ik ben inmiddels wat meer uit mijn comfortzone gestapt en op LinkedIn gaan bloggen. Ook ben ik mijn visie in uiteenlopende LinkedIn-groepen gaan posten. Er kwamen langzaam steeds meer reacties, positief en negatief. Opvallend was dat er verschillende reacties per LinkedIn-groep kwamen. Negatieve reacties begonnen met kritiek, omdat ik een ‘dt’ over het hoofd had gezien (je snapt hem al). Op grond daarvan werd mijn hele post de grond in gestampt en ging het niet over de inhoud. Ook waren er verwijten, dat ik lachwekkend was met mijn mening en ik kreeg soms persoonlijke aanvallen.

‘Ik’ was belachelijk, niet wat ik vind. Terwijl de reaguurder mij helemaal niet kent. Ik ben zowel boos als verontwaardigd geweest en heb me er behoorlijk door laten raken. Een voorbeeldreactie:
‘Wat een gelul. Taal van een coach die cliënten zoekt om zijn verhaal te doen geloven. De meeste mensen vinden nog een baan door solliciteren of netwerken. Wat is trouwens een cappuccinocoach? Een baan vinden door koffie drinken?’

De positieve reacties nam ik gewoon voor lief en ik besteedde daar veel minder aandacht aan. Ik begon me pas later te realiseren dat ik me liet raken door mensen die ik niet eens ken en die niet weten wat ik doe. En dat deed ik dus zelf.

Identificeer belemmerende overtuigingen

Hierdoor werd ik me bewuster van een aantal ‘persoonlijke’ belemmerende overtuigingen. Onbewust was kritiek veel belangrijker dan waardering. Dan wordt het er niet makkelijker op. Je kunt kritiek niet vermijden als je zichtbaar wordt. En dat is noodzakelijk voor personal branding, mijn (online) doel. Ik ben hierdoor veranderd, heb beter leren omgaan met positieve en negatieve meningen. Anders kun je jouw mening niet geven, delen of bijdragen (wederkerigheid). Er is altijd wel iemand met andere opvattingen. Uit je comfortzone willen komen, er anders over gaan denken, is noodzakelijk.

Eigen mening, eigen stijl, eigen netwerk

Ik post, zeker nu ik ook voor Frankwatching mag schrijven, steeds meer mijn eigen mening, schrijf vanuit eigen kennis en ervaringen en wil waarde voor de lezers toevoegen. Congruent! Naar het positieve en wat het oplevert kijken, heeft erg geholpen. Door op LinkedIn de mensen die mijn bijdragen oké vonden uit te nodigen, is mijn professionele netwerk enorm gegroeid.

Mijn motiverende overtuiging is dat ik minder vanzelfsprekende manieren aandraag en inspirerende en onderbouwde alternatieven bied. Door met mijn artikelen waardevolle adviezen te geven (anders word je niet zoveel gedeeld) heb ik absoluut mijn digitale gunfactor en mijn professionele aanzien (reputatie) verhoogd. Het besef dat direct reageren de manier is, zoals het vaak op social media gaat, is onderdeel van uit mijn comfort zone komen. Want niet iedereen zal het met mij eens zijn.

De online indruk waarmaken

Uiteindelijk zul je elkaar in het echt ontmoeten en de online indruk die je creëert waar moeten maken. Het gaat zeker verder dan online. Dit zijn mijn vijf meest waardevolle inzichten om hiermee verder te gaan:

 1. Vanzelfsprekende manieren zijn niet zo vanzelfsprekend. Alles willen doen zoals het ‘hoort’ zorgt voor een voorspelbaar eindresultaat. Wil je wat ‘anders’ bereiken, dan zul je moeten veranderen.
 2. Als je een mening verkondigt, zijn er altijd mensen die het er niet mee eens zijn en dit persoonlijk nemen. Ze kennen je niet, dus vat het niet persoonlijk op!
 3. Richt je op de positieve reacties. Richt je op ontmoeten. Voor die mensen voeg je waarde toe. Reageer of neem het initiatief, nodig die mensen uit.
 4. Meten is weten: wees je bewust van de effecten die je bereikt, dat is erg motiverend. En je kunt bewust bijstellen.
 5. Misschien wel de meest belangrijkste: houd het positief en netjes. Online zijn betekent dat wat je van jezelf laat zien er ook altijd blijft.

Illustratie intro met dank aan Fotolia.