Reportages, Trends

De overlevingsstrategie van Facebook: instant articles, virtual reality & AI

0

Terwijl Henk Krol naarstig de feliciteer-functie van Facebook aan het ontdekken is, hoor je steeds vaker dat ‘de jeugd’ klaar is met het platform. Ze communiceren enkel nog via Instagram, Snapchat of Whatsapp: Facebook is ten dode opgeschreven. Maar niets is minder waar, het platform groeit harder dan ooit naar het doel om de hele wereld te verbinden. Tijd om te kijken wat Zuckerberg in petto voor ons heeft.

Messenger

Wie groei zegt, zegt Messenger. Het berichtenplatform van Facebook heeft inmiddels 700 miljoen actieve gebruikers en gaat vlot richting de miljard. Naast het sturen van berichten en foto’s moet Messenger een platform worden voor een scala aan functionaliteiten. Met het openstellen van het Messenger Platform, een soort API, zullen functies als in-app betalen of zelfs navigatie snel op de markt komen. Samen met onze eigen luchtvaartmaatschappij KLM wil Facebook het boeken van tickets vernieuwen. Waarom? Dat legt deze lange maar doeltreffende quote van David Marcus (VP Messaging Products Facebook) goed uit:

“Email is completely broken. Look at the traditional e-commerce journey: you go to a website. You have to create an account – that’s one email. You add something to your shopping cart and check out – that’s another email. The package ships – that’s another email. When it arrives, that’s another. That’s four emails that are distinct threads that are not canonical. And the only thing you can do for interactions inside an email is click on a link and go to a website, where you have to re-authenticate. It’s painful on desktop, it’s impossible on mobile.

That’s why, for the majority of online retailers, north of 60 per cent of their website traffic is mobile – but only ten to 12 per cent of checkouts are mobile. And mobile traffic will continue increasing. So, the thought is, what would those interactions look like if the web and desktop had never existed?”

facebook-mobiel

Marcus en Zuckerberg hebben dus een visie en grootste plannen voor Messenger. En door slim te kijken naar het Aziatische WeChat kunnen ze een hoop lessen en ideeën opdoen. Ik verwacht dan ook dat 2016 een belangrijk jaar voor Messenger zal zijn!

360-gradenvideo

Je hebt het misschien voorbij zien komen: de 360-gradenvideo. In plaats van een vaste kijkhoek, kun je met de cursor of je vinger in de video om je heen kijken. Je bent daarmee niet langer een toeschouwer, maar hebt het gevoel dat je middenin de actie zit. Zo experimenteerde modemerk Dior tijdens een exclusieve bijeenkomst op de Fashion Week van Parijs. De technologie speelt in op de beruchte ‘Fear of Missing Out‘-kwaal (FOMO) waar het gros van de tieners dezer dagen last van heeft. De technologie dient gebruikt te worden voor unieke ervaringen, want wanneer je buurman zijn middag in de IKEA in 360 graden deelt, is de lol er snel vanaf.

Virtual Reality

Volgens velen is 2016 hét jaar voor VR. Een goede zet dat Facebook twee jaar eerder voor twee miljard dollar de VR-fabrikant Oculus heeft gekocht. Binnen virtual reality zijn er grootse plannen voor toepassingen: van films, concertbezoeken en games tot shopping, real-life porno en een heuse teleporter. Voor Facebook kan deze technologie een nieuwe dimensie aan communicatie en verbinding geven.

Facebook wants to build a device that allows you to be anywhere you want, with anyone, regardless of geographic boundaries. – Mike Schroepfer (CTO Facebook)

vrouw met occulus rift en tablet

Artificial Intelligence

Een andere overname van Facebook is het Amerikaanse Wit.Ai. Als deel van Facebook zal de technologie helpen met het aanbieden van spraakgestuurde tools, zoals het omzetten van spraak in tekst voor Messenger. Daarnaast zal het de techgigant ondersteunen bij het begrijpen en gebruiken van spraak in bijvoorbeeld het navigeren van de apps. Bovendien heeft AI ook de persoonlijke interesse van oprichter Mark Zuckerberg: het is zijn ambitie om dit jaar een persoonlijke robot mét geavanceerde intelligentie te bouwen. Dat beloofd wat!

Facebook’s mission is to connect everyone and build amazing experiences for the over 1.3 billion people on the platform – technology that understands natural language is a big part of that, and we think we can help. – Wit.Ai

Zoekmachine

Er wordt wat afgezocht op Facebook: in augustus 2015 stond de teller op 1,5 miljard zoekopdrachten per dag. Het is dan ook een logisch om hierin een volgende stap te maken. Door externe sites mee te nemen in de zoekresultaten van Facebook hoef je niet meer Google te gebruiken om snel iets op te zoeken, maar kun je op de donkerblauwe social dienst blijven. In Amerika zijn hier op het moment al tests mee bezig. En dankzij Notify – een app die je op basis van je voorkeuren pushnotificaties stuurt – ben je altijd up-to-date (handig voor de FOMO-jeugd). De app is op het moment alleen beschikbaar voor de iPhone.

Instant articles

Wel eens een bliksemschicht binnen je iPhone Facebook-app gezien? Dan kun je klikken voor rijke interactieve artikelen in je timeline, die ook nog eens tot tien keer sneller laden dan de gemiddelde nieuwssite (ah – vandaar die bliksemschicht). In Nederland zijn De Telegraaf, Metro, Nu.nl, NOS en RTL Nieuws hiermee aan het experimenteren. Ook dit pakt Facebook best slim aan, want bedrijven hoeven eigenlijk niets extra’s te doen voor de artikelen – ze kunnen vanuit het CMS van de uitgevers automatisch overgezet worden. En de advertentieinkomsten? Die gaan naar de uitgevers van de artikelen.

One day, I believe we’ll be able to send full rich thoughts to each other directly using technology. You’ll just be able to think of something and your friends will immediately be able to experience it too, if you’d like. This would be the ultimate communication technology. – Mark Zuckerberg

Conclusie

Is Facebook op sterven na dood? Nog lang niet. Naast de honderd miljoenen gebruikers van ‘traditionele’ functies als de timeline, vergeet het bedrijf niet zichzelf te vernieuwen. Zo kan je straks in VR een ticket kopen bij KLM, terwijl de stemtechnologie van Wit.Ai je aankoop verifieert en je ondertussen in 360 graden een beeld krijgt van je bestemming. Tot die tijd blijft het leuk om af en toe de kiekjes van andermans kids en katten te aanschouwen.

Inspiratie voor dit artikel kwam van het evenement ‘Facebook – What’s your next Step’, georganiseerd door Online Business Media.

Afbeelding intro: Gil C / Shutterstock.com