Social media

Prinsjesdag op social media: hoedjes & de APK van de #goudenkoets

0

Prinsjesdag, de dag waarin de koning de regeringsplannen voor het komende jaar met ons deelt en waar wij vol bewondering de talloze mooie hoedjes bekijken. Hoe praten we op social media over deze dag en in het bijzonder over het traditionele lekken van de belangrijkste cijfers?

Nieuw dit jaar is dat voor het eerst in bijna 100 jaar de traditionele gouden koets er niet bij was tijdens Prinsjesdag. Deze wordt de komende jaren gerestaureerd waardoor Willem-Alexander en Maxima dit jaar met de glazen koets naar de ridderzaal reden.

PrinsjesdagTT

Trending topics

De gouden koets staat op plek 7 in de lijst met trending topics rondom Prinsjesdag. Als we kijken naar deze term en deze vergelijken met de jaren 2014 en 2015, valt op dat er in die jaren veel te doen was rondom de schilderingen op de koets. Met de afwezigheid van de gouden koets dit jaar komt deze discussie dan ook niet veel meer voor. De glazen koets staat overigens op plek 6 in de lijst met trending topics voor dit jaar.

De opknapbeurt van de gouden koets is veelbesproken als we het over de koetsen hebben en zorgt voor enkele hilarische berichten.

Accepteer cookies

Uitgelekte plannen

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden al eerder uitgelekt zijn. RTL Nieuws kreeg de belangrijkste cijfers wederom in handen en berichtte hier op 8 september al over op haar website. Deze primeur zorgt ervoor dat zij de meest gedeelde link hebben op social media. Deze link werd overigens vooral gedeeld in de twee dagen na het live zetten van het nieuwsbericht. In de Prinsjesdag-buzz van 20 september komt het bericht amper voor.

rtlprimeur

Als we alle berichten rondom Prinsjesdag combineren met woorden die wijzen op het lekken van de plannen valt op dat ‘slechts’ 3,8 procent van alle Prinsjesdag-berichten hierover gaan. We lijken er misschien niet meer van op te kijken dat de plannen elk jaar weer uitlekken. In 2015 en 2014 was dit aantal ongeveer 6 procent.

Over de jaren heen

Interessant is om te kijken naar het aantal berichten die over Prinsjesdag geplaatst wordt over de jaren heen. We zien dat er in 2014 in de maand voor Prinsjesdag en op Prinsjesdag zelf ruim 80.000 Prinsjesdag berichten geplaatst werden op Nederlandse social media. In 2015 werden er ruim 87.000 berichten geplaatst.

Dit jaar zijn er ruim 62.000 berichten verstuurd. Een flinke daling vergeleken met de voorgaande jaren. Mogelijk is er door het voornamelijk positieve nieuws dit jaar minder te bespreken voor ons Nederlanders? Dit jaar heeft 12 procent van de totale berichten een positief sentiment. Lichtelijk hoger vergeleken met 11 procent in 2014 en 2015.

De hoedjes

En dan hebben we tenslotte natuurlijk nog de hoedjes. Ook dit jaar zijn er weer unieke creaties te zien die gedeeld worden op social media. Een sfeerimpressie van de dag is te zien in het live dashboard dat ik voor Prinsjesdag gemaakt heb. Deze is te zien via de link in onderstaande tweet.

Accepteer cookies

Dit jaar stelen vooral de mannen van D66 de show als het gaat om hoedjes. Als we zoeken op berichten over de hoedjes in combinatie met Prinsjesdag, komt onderstaande post hoog in de meest gedeelde links naar boven.

Accepteer cookies

Een positieve troonrede, toch genoeg stof tot discussie

Ondanks een minder aantal berichten dit jaar over Prinsjesdag, valt er natuurlijk genoeg interessants te zien op onder andere social media. Met een positieve troonrede, een nieuwe koets en voldoende politieke statements is er genoeg stof tot discussie.

Wat valt jullie dit jaar op?

Afbeelding intro met dank aan 123RF.