Customer experience

Zelf de sprint-aanpak proberen? Check eerst deze 3 zaken

0

Heb je na het lezen van Erik’s artikel zin gekregen om zelf de sprint-aanpak te proberen? Dan kun je de checklist hieronder vast goed gebruiken. De lijst komt voort uit de meer dan 20 sprints die we het afgelopen jaar bij UNITiD hebben uitgevoerd met klanten.

Die sprint-aanpak, wat was dat ook alweer?

De sprint-aanpak is een manier om in 5 dagen een idee te valideren met behulp van een prototype. Op maandag breng je het probleem in kaart, op dinsdag bedenk je oplossingen, op woensdag kies je de beste oplossingen, op donderdag maak je een prototype en op vrijdag test je het.

Jake Knapp, John Zeratsky en Braden Kowitz hebben de aanpak uitgebreid beschreven in hun boek ‘Sprint’ (aff.). Onze belangrijkste tip is dan ook: lees het boek voordat je zelf aan de slag gaat, dat scheelt tijd en frustratie.

Daarnaast heb je hopelijk iets aan deze checklist:

Check 1: past de sprint-aanpak bij je probleem?

De sprint-aanpak is fantastisch als je snel een nieuw digitaal product of een nieuwe feature concreet wil maken, maar soms kun je beter voor een andere methode kiezen:

Het product is al helemaal uitgekristalliseerd

Soms is het helemaal niet nodig om verschillende oplossingsrichtingen te verkennen en kan iedereen meteen aan de slag. Als dat zo is, kun je de sprint-aanpak beter links laten liggen.

Er is veel vooronderzoek nodig

In een sprint is heel beperkt tijd voor onderzoek, dus als je nu al weet dat je data nodig hebt om een bruikbaar prototype te maken, kun je beter eerst een onderzoek doen.

De scope is te breed of te smal

Als je een compleet product wil ontwikkelen, of als je juist alleen een paar aanpassingen wil doorvoeren, kun je beter een project op maat starten.

Je hebt behoefte aan productiekwaliteit

In een sprint maak je een prototype dat je daarna weggooit. Het gaat erom dat je iets leert, niet dat je iets produceert. Het is belangrijk dat alle teamleden en stakeholders zich dat realiseren, voordat je begint.

Check 2: heb je de juiste mensen?

Team

3 rollen moeten zeker vertegenwoordigd zijn in een sprint-team:

  • De Beslisser brengt domeinkennis in, neemt beslissingen en stuurt zo het project in de juiste richting. Hij is in het dagelijks leven vaak Product Owner, Product Manager of – in een kleine organisatie – Directeur. Wijs één Beslisser aan. Meer is vragen om problemen.
  • De Prototyper maakt het prototype. Hij kan goed overweg met moderne tools, zoals InVision, Principal en Sketch. De Prototyper is in het dagelijks leven meestal UX/UI Designer of Frond End Developer. Om de snelheid er een beetje in te houden, voegen wij meestal 2 Prototypers aan een sprint-team toe. Meer mag.
  • De Facilitator zorgt ervoor dat de sprint soepel verloopt. Hij kent het boek ‘Sprint’ uit zijn hoofd en is doordeweeks bijvoorbeeld Project Manager of Scrum Master. Heb je geen Facilitator in huis? Huur er dan één in.

Alle teamleden moeten 5 dagen, 8 uur per dag beschikbaar zijn. Er is geen ruimte voor afspraken of taken tussendoor. Het team heeft de beschikbare tijd hard nodig.

Experts

Zijn bij jouw project veel stakeholders betrokken? Geef die dan een plek in het panel van Experts die je op maandag interviewt en nodig ze uit voor de test op vrijdag, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe mensen reageren op de oplossingen die je ze voorschotelt.

Respondenten

Trek genoeg tijd (wij houden meestal 2 weken aan) uit voor het regelen van de respondenten voor de test op vrijdag. Maak een schema en neem een kwartiertje marge na elk interview:

Tijd Respondent
9:30-10:15Marieke (43, Analyst)
10:30-11:15Alper (40, Ondernemer)
11:30-12:15Gert-Jan (46, Manager)
12:30-13:00Lunch
13:00-13:45Lieke (38, Moeder)
14:00-14:45Alya (36, Tester)
15:00-15:45Hugo (52, Beleidsmedewerker)
16:00-17:00 Wrap-up

Er zijn bureaus die je kunnen helpen met het vinden van de juiste mensen, als je dat lastig vindt. Die bureaus kunnen ook het maken van afspraken en het belonen van respondenten uit handen nemen.

Check 3: heb je de juiste spullen?

Het faciliteren van een sprint is niet moeilijk, als je een paar dingen vooraf regelt:

Werkruimte voor maandag tot en met vrijdag

Boek een werkruimte die je 5 dagen lang niet hoeft te verlaten. Zoek een plek met genoeg werkplekken voor het hele team, whiteboards (met Magic Whiteboards maak je van elke wand een whiteboard), daglicht en frisse lucht. Zorg ervoor dat alle spullen die je nodig hebt klaar liggen:

  • Papier in A3- en A4-formaat
  • Post-it’s in verschillende kleuren
  • Whiteboard-markers in verschillende kleuren
  • Markers (wij zijn fan van Sharpie-markers)
  • Grote en kleine ronde stickers
  • Een Time Timer

Sprint je vaker? Maak dan een koffer, waarin je de spullen hierboven verzamelt. Je hoeft ze dan niet steeds opnieuw bij elkaar te zoeken.

Testruimte voor vrijdag

Boek een testruimte in de buurt (op kabelafstand) van de werkruimte. Die ruimte moet plek bieden aan een respondent en een tester en je moet er een eenvoudige testopstelling kunnen neerzetten.

Aan de slag

Sprints, wij zijn er fan van! We hopen dat jij dat met bovenstaande tips ook wordt. Heb je vragen of tips? Deel ze hieronder!