Loopbaan

Digital nomads in Marokko: werken & surfen in Taghazout

0

Werken vanuit het buitenland is super goed voor het ontmoeten van inspirerende mede-ondernemers, maar het is bovenal gewoon heel leuk. Zo hebben we al zeer veel coworking spaces gezien om daar het harde werken met het aangename, zoals surfen in de lunchpauze, te combineren. In de maand november 2016 hebben we vanuit Taghazout, Marokko gewerkt. Wat is ons oordeel over de plaats en de werkplek?

Digital nomads in Marokko

Met Contany.nl werken we vaak vanuit het buitenland. We reizen met het hele team af naar een fijne werkplek in Azië, of – in dit geval – Afrika. Deze editie vertrokken we met het team naar Taghazout. Daar is een veelgeroemde coworking space gevestigd: Sundesk. Deze kleine coworking space is anders dan andere, en wel om het feit dat dit tevens een coliving space is. Dit betekent dat je niet alleen met elkaar werkt, maar ook samen leeft met alle gasten. Je deelt kantoor, maar ook het appartementencomplex.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er met gematigd enthousiasme heen gingen (Marokko klinkt toch minder exotisch dan Thailand of Bali), maar alle verwachtingen werden overtroffen.

Dit is de beste coworking space waar we geweest zijn!

Coworking/coliving space

Al vaker hebben we het community-gevoel ervaren bij coworking spaces, maar deze groep in het voormalige vissersdorpje was vele malen hechter. Dit heeft alles te maken met dat je nu als groep meer dingen deelt. Behalve gezamenlijk ontbijt en soms lunch werden er veel gezamenlijke activiteiten ondernomen, zoals uit eten gaan, yoga, surfen, hardlopen en in mijn geval veel jetskiën (omdat het zo goedkoop was).

sundesk

Sundesk bestaat uit een hoofdgebouw met 8 slaapkamers en waar ook de werkplekken gevestigd zijn. Twee appartementencomplexen verderop biedt Sundesk nog eens 4 slaapkamers. Ze zijn allemaal redelijk ruim opgezet en zijn voorzien van een tweepersoonsbed en worden dagelijks opgemaakt. Iedere verdieping heeft een gezamenlijke badkamer en een keuken (die je toch niet gaat gebruiken).

Het inbegrepen ontbijt was iedere ochtend zeer uitgebreid, met zowel Westerse als typisch Marokkaanse gerechten. Lunchen en avondeten wordt één keer per week door Sundesk georganiseerd. Taghazout is klein, maar heeft toch een aantal eenvoudige doch leuke eettentjes waar je voor 30 tot 60 Dirham (3 tot 6 euro) een hoofdgerecht hebt.

Werkplekken

Als digital nomad is goed internet je levensader. Het internet bij Sundesk is het beste dat we tot nu toe gehad hebben in het buitenland. De snelheden waren enorm goed en de stabiliteit was ook helemaal prima. Een enkele keer dat de stroom uitviel en dus ook het internet, maar daar kan Sundesk weinig aan doen. Gelukkig kun je dan direct overschakelen op 4G, die je gratis kunt gebruiken. Al is de snelheid dan wel dramatisch wanneer je met tien man tegelijk op een dongel werkt.

Op de tweede etage van het hoofdgebouw van Sundesk vind je de werkplekken en een skype-ruimte. Deze laatste is met Google Calendar te reserveren. Het kantoor zelf met de werkplekken vind ik iets te krap en is dit dan ook gelijk een van mijn weinige kritische noten, hoewel ik eigenlijk ook niet echt een oplossing kan bedenken.

sundesk bureau coworking

Mocht je het beneden te druk vinden, kun je ook op het dakterras werken waar je een prachtig uitzicht heb over de meest populaire surfspot van Marokko.

terras sundesk

Wij zaten er in november, wanneer de gemiddelde temperatuur iedere dag tussen de 20 en 25 graden is. Niet heel tropisch, maar perfect om in te werken. We hebben in Azië meerdere malen met 35 graden plus moeten werken en dat is geen pretje.

Taghazout

Deze opkomende vakantiebestemming, vooral populair onder jongeren die willen surfen, haalt het niet bij de charmes van populaire digitalnomad-locaties zoals Chiang Mai (Thailand) of Canggu (Bali). Taghazout is een klein dorpje met een enkel plein. De opties aan vertier zijn er wel, maar het draait vooral om surfen, surfen en nog eens surfen. Er zijn dan ook geen bars en clubs te vinden en alcohol wordt (op één resort, 10 minuten verderop, na) nergens geschonken.

sundesk rustig strand

Voor- en nadelen

In Taghazout verblijven als digital nomad heeft zijn voor- en nadelen. De rust en het feit dat er weinig afleiding en alcohol is, zorgt eigenlijk wel voor een goede werksfeer, al is het niet altijd even gezellig. Waar in Thailand over het algemeen de infrastructuur prima is, geldt dat zeker niet voor Marokko. Daar komt bij dat er werkelijk overal afval ligt en dat maakt dan ook dat ik Taghazout zelf als enige nadeel heb ervaren. Het grootste nadeel is toch matige hygiëne, met een compleet ziek team (en de rest van SunDesk) als gevolg.

SunDesk is de enige coworking space in Taghazout. Wel zijn er tientallen koffietentjes met wifi, waar je eventueel zou kunnen werken. Wij hebben hier geen behoefte aan gehad, want het internet bij SunDesk was vele malen sneller.

Qua veiligheid zit het wel goed in Taghazout. Het is geen probleem om ’s avonds alleen over straat te gaan, ook niet als vrouw. Al is het natuurlijk verstandiger met een groep op pad te gaan.

Eindbeoordeling

Over het algemeen ben ik meer dan tevreden over deze coworking/coliving space. Voor het overzicht hieronder nog even mijn beoordelingen:

Werkplekken: 7 (iets te krap)
Gezamenlijke ruimtes: 9 (vooral het terras is top)
Slaapkamers en faciliteiten: 9 (iedere dag een verschoond bed)
Internet: 9
Sfeer gasten: 8
Eten SunDesk: 9 (perfect geregeld en iedere dag genoeg keuze)
Eten Taghazout: 6 (je moet er van houden)
Kosten verblijf: 9 (prijs/kwaliteit is perfect)
Kosten levensonderhoud: 9 (zeer goedkoop)
Entertainment: 6 (op surfen na is er niet veel te doen)

Ik kan SunDesk dan ook gerust aanbevelen. Verwacht niet het exotische Bali of het vermakende Thailand, maar ga er heen om te werken. Dat zal uitstekend bevallen!