E-commerce

Webshopeigenaren: alles op een rijtje over het nieuwe Magento 2.2

0

Als je webwinkelier bent, is de kans groot dat je met Magento werkt. 29,8 procent van alle webshops maakt gebruik van Magento. Daarmee is Magento het populairste webwinkelsysteem van dit moment. In 2015 is het nieuwe pakket, Magento 2 gelanceerd. In de nieuwe versie zijn er meer functionaliteiten, en een hogere gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Wat kun je met Magento 2 en is het de moeite waard om over te stappen? En hoe stel je jouw organisatie daarop in?

Tijdens het jaarlijkse evenement ‘Imagine’ van Magento in Las Vegas was er een hoop te vertellen. Magento gebruikt dit grootschalige evenement om nieuwe onthullingen over hun platform en bedrijfskoers te doen. Ook worden de nieuwste technieken en roadmaps voor features besproken. Maar er is ook aandacht voor minder voor de hand liggende onderwerpen, zoals diversiteit bewerkstelligen in de IT-sector. Wat moet je weten over het evenement en de nieuwe e-commercesoftware?

Verschillen tussen Magento 1 en Magento 2

Magento 2 kwam in 2015 beschikbaar, maar nog steeds draaien veel Magento-shops op Magento 1 Dit komt vooral door de hoge kosten van de migratie. Waarom zou je overstappen naar Magento 2? Eerder op Frankwatching verscheen het artikel: Laat geen omzet liggen: waarom je naar Magento 2 moet overstappen. De belangrijkste 3 verbeterpunten op een rij:

1. Hogere gebruiksvriendelijkheid

Magento 2 heeft een gebruiksvriendelijkere interface. Hierdoor is het veel makkelijker je producten aan te passen of aanpassingen in het thema van je webshop te doen.

2. Meer snelheid

Magento 2 kent een volledige nieuwe code. Alleen al door een nieuwe, opgeschoonde code is Magento 2 een stuk sneller dan Magento 1, maar hier zijn ook nog eens nieuwe technieken zoals Varnish cache aan toegevoegd, waardoor Magento 2 sneller is dan Magento 1.

3. Makkelijker testen

Magento 2 bevat een testingframework. Hiermee kun je als developer de performance van de webshop optimaliseren, sneller fouten in de code vinden en sneller releases doen.

Overstappen: 3 lessen voor succes

Maar hoe kun je nu overstappen van Magento 1 naar 2? Het overstappen is geen kwestie van ‘even’ upgraden. Magento 2 zit namelijk radicaal anders in elkaar dan Magento 1, en een migratie kost al snel zes maanden. Dat komt vooral doordat je aanpassingen moet doen in de code. Voor webwinkeliers is het meenemen van code, de zogenaamde business logic, belangrijk. In een van de sessies op het evenement werd daar uitvoerig over gesproken. Van de volgende drie sprekers kregen we tips.

1. Gabriel Guarino, managing director bij Magento in Argentinië

Maak eerst een planning en besteed aandacht aan het juist inschatten van de uren. Zo krijgt de klant een goed beeld van het totale kostenplaatje en de doorlooptijd.

2. Sander Mangel, event organizer bij Dutchento

Bereid de code zelf voor, door deze zoveel mogelijk op te schonen en onnodige extensies en plugins te verwijderen. Kijk welke plugins en extensies je wel nodig hebt, en welke goede alternatieven hiervoor zijn in Magento 2. Zo maak je de overgang gemakkelijker, heb je minder lang last van een zogenaamde feature stop (het niet uitrollen van nieuwe features in je webshop), kenmerkend voor deze projecten.

3. Max Yekaterynenko, director of community engineering bij Magento

Herschrijf zelf de code voor Magento 2 waar nodig, daarmee kun je onder andere beter testen en de doorlooptijd verkorten.

Een omnichannelstrategie

Ook wordt omnichannelstrategie besproken: klanten bezoeken je webshop via verschillende kanalen (desktop, tablet, mobiele telefoon) en wisselen hier ook tussen: soms wordt een bestelling op een ander kanaal afgemaakt dan waar deze begon. Hier vind je meer artikelen over omnichannel, zodat je jouw webshop daarop kunt inrichten. Zoals verwacht, neemt bestellen via de smartphone een vlucht, maar het is niet verstandig je alleen hierop te focussen. Een rondgang langs de aanwezige webshops leert dat bestellen via fax bijvoorbeeld ook nog regelmatig voorkomt! Door je te verdiepen in je klanten en hun gedrag te analyseren, kun je de verschillende kanalen optimaliseren en goed op elkaar aan laten sluiten.

webshop tablet

Diversiteit

Een ander onderwerp dat naar voren kwam, is diversiteit in de IT-sector. Diversiteit in een team zorgt voor meer creativiteit, originele oplossingen en stimuleert samenwerking. In het artikel: ‘Diversiteit in je organisatie: 4 gedachten voor betere samenwerkingen‘ lees je er meer over. Ook voor jouw webshop moet je diversiteit zeker niet vergeten. Het is echter lastig te bewerkstelligen in de IT, waar het overgrote deel van de werknemers man, blank en hoogopgeleid is.

Ook Magento zelf heeft hier last van: vorig jaar kregen ze tijdens het evenement commentaar op hun managementteam, dat volledig uit blanke mannen bestond. Gelukkig is daar verandering in gekomen met de komst van Andrea Ward, de nieuwe CMO. Magento wil meer aandacht aan diversiteit besteden en gaf daarom podium aan drie bedrijven (Adore Beauty Shop, Hilda Fontana en Bitbull) die vooroplopen wat betreft genderdiversiteit in hun teams, en zij geven voorbeelden hoe ze dat hebben gerealiseerd.

1. Geef meer ruimte voor meningen

Het is belangrijk dat iedere werknemer de ruimte krijgt zijn of haar mening te geven. Sommige nemen die ruimte vanzelf, andere werknemers zijn meer afwachtend, maar juist voor hen is het belangrijk dat zij ook gehoord worden. Zo voorkom je dat alleen degenen met de grootste mond de sfeer binnen een team bepalen.

2. Bied rolmodellen een podium voor hun successen

Het zichtbaar maken van succesvolle rolmodellen stimuleert de emancipatie van minderheden. Goed voorbeeld doet goed volgen!

3. Bied werknemers een mentor

Zeker als jouw profiel buiten het gangbare plaatje binnen een team valt, is het belangrijk dat er persoonlijke aandacht is voor jou en je werk. Mentoren of coaches helpen werknemers hun plek binnen een team te vinden en optimaal te presteren.

Deze aandachtspunten helpen een verwelkomende sfeer te creëren en diverse teams te krijgen én behouden!

Het zichtbaar maken van succesvolle rolmodellen stimuleert de emancipatie van minderheden. Goed voorbeeld doet goed volgen!

De nieuwste versie van Magento onder de loep

Op de laatste dag van het evenement ‘Imagine’ werd in een sessie van twee uur de verschillende nieuwe features in en rondom Magento door de executives en product owners gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen van Magento 2.0 naar 2.2?

  • Met Magento 2.2 wordt het beheren van inkopersprofielen en de aanvraag van quota gemakkelijker. Daarnaast wordt het voor jou als webwinkelier ook gemakkelijker om bestellingen te plaatsen via Excel-bestanden.
  • Doordat Bluefoot CMS is geïntegreerd in Magento 2.2, kun je CMS-pagina’s rijke content en opmaak geven. Ook kun je makkelijk templates aanmaken en sneller landingspagina’s voor marketing opzetten.
  • Voor zowel de community- (gratis versie) als de enterprise-editie is Social Shopping gelanceerd. Deze losse module kun je gratis downloaden en hierdoor kun je eenvoudig jouw assortiment op Facebook plaatsen..
  • Met het ‘Magento Commerce Order Management-platform’ kun je als offline winkel jouw assortiment verkopen met een overzicht vanuit alle lokale winkels. Als de klant een product bestelt, ziet het platform meteen waar het product op voorraad is en stuurt deze winkel de bestelling.

Magento brengt meer diensten zelf uit

Na de verschillende keynotes is het duidelijk dat Magento met de laatste ontwikkelingen zich als meer dan een e-commerceplatform wil presenteren. Dat komt voornamelijk door de nieuwe diensten die Magento aanbiedt, zoals het ‘Magento Commerce Order Management-platform’, business intelligence en een cloudoplossing. Magento lijkt wel een duidelijke keus te maken: of je kiest ervoor alles bij Magento af te nemen, of bij een door hen geprefereerde leverancier. Het lijkt erop dat Magento zo hoopt om meer controle te krijgen op de kwaliteit en veiligheid van hun platform.

Ben jij al overgestapt op Magento 2.2? We zijn benieuwd naar jouw bevindingen. Laat het weten in een reactie.