Contentmarketing

Van oriënterende naar loyale klant: 11 artikelen om je customer journey op scherp te zetten

0

Tussen het moment dat er een behoefte ontstaat bij je potentiële klant tot het moment dat hij een loyale klant wordt, is er werk aan de winkel. Hoe krijg je je klanten zo soepel mogelijk door al die processen geloodst? Vanaf 12 juni stond Frankwatching een week lang in het teken van de customer journey. In dit verzamelartikel zie je alle artikelen nog even handig op een rijtje. 

Een soepele klantreis én efficiënte processen: ga aan de slag en houd het praktisch

Je wil het je klanten zo makkelijk mogelijk maken, je communicatie effectief inzetten én alle bijbehorende (interne) processen efficiënt inrichten. Voor je het weet roept de ene afdeling dat je minder momenten van klantcontact moeten zijn, omdat dát efficiënter werkt. Tegelijkertijd ontdekt een andere afdeling dat klanten juist vaak nog veel vragen hebben, en het goed zou zijn als er meer contact met ze is. In dit artikel lees je hoe je het proces efficiënt houdt, en tóch je klanten soepel door de klantreis loodst.

customer journey efficiënte processen

Werk je klantreis uit in een serviceblauwdruk [stappenplan]

In het vorige artikel leerde je dat je een serviceblauwdruk kunt maken om de processen, samen met de customer journey, efficiënter in te richten. Maar hoe maak je dan zo’n blauwdruk? Natanja legt in tien stappen (plus een beetje) uit hoe je samen met je team aan verbetering werkt. En dat leidt dan weer tot onder meer interactie, herkenning en draagvlak.

Met deze 4 stappen sluit jij naadloos aan bij de behoefte van jouw klanten

Waar marketeers decennialang in charge waren, is nu de klant aan de macht. Weet jij waarom jouw klant jouw product koopt? Hoe hij het gebruikt, in welke situatie, en hoe tevreden hij erover is? Met andere woorden: ken jij je klanten goed? Het is de eerste stap in het vormgeven van een (bijna) perfecte klantreis. De andere drie lees je in dit artikel.

Customer journey optimalisatie

De voordelen & uitdagingen van co-creatie in de toerismebranche

Ook in het toerisme is het meer en meer de klant (de reiziger) die bepaalt welke concepten wel slagen en welke proposities juist niet. Klanten verwachten van reisorganisaties een persoonlijke benadering, toegespitst op hun specifieke wensen. Het probleem is dat bedrijven de motieven van de consument nog onvoldoende begrijpen, omdat zij niet goed kijken naar de customer journey. Co-creatie kan daar verandering in brengen, omdat het een bedrijf constant inzicht geeft in de doelgroep.

Zo bereik je de optimale customer journey in e-commerce [5 stappen]

Elke branche kent zijn eigen uitdagingen als het gaat om de customer journey. Met steeds meer webshops is de concurrentie in e-commerce bijvoorbeeld behoorlijk heftig. Als je de klantreis optimaliseert, krijg je meer klanten, en komen ze vervolgens ook nog bij je terug. In dit praktische artikel van Tom lees je wat je in elke fase zou moeten verbeteren.

De ideale Customer Journey voor e-commerce

Online community: het ontbrekende ingrediënt in je customer journey

Heb je elke fase van de customer journey geoptimaliseerd? Een online community kan in alle fases een mooie aanvulling zijn, met name als het aankoopproces van jouw product lang duurt. Wat denk je van SEO in de fase van bewustwording, of de beoordelingen op zo’n community in de overwegingsfase? Peter legt het uitgebreid uit.

customer journey community

Zo optimaliseer je als B2B-marketeer je complete customer journey

Niet alleen B2C-marketeers houden zich bezig met de customer journey. Ook in de zakelijke markt valt er winst te behalen. Traditioneel zijn de B2B-aankooptrajecten langer en is de orderwaarde hoger. Dit maakt dat B2B-marketeers vooral gefocust zijn op de oriëntatiefase van de customer journey en veel minder op zaken als gebruikerservaring, service of klantbeleving. Het Dit artikel maakt duidelijk waar de kansen liggen.

customer journey b2b

Zo geeft de customer journey een boost aan je leadgeneratie

Voordat klanten bij je terug kunnen komen als loyale klanten, is het van belang dat ze je überhaupt kennen. Volgens Sabine stopt het niet bij een weldoordachte persona en customer journey. Door de juiste content voor de juiste mensen te creëren, bereik, inspireer, motiveer én overtuig je potentiële klanten. Hoe je van storyline naar (gated) content, naar marketingkanalen en marketing automation gaat, lees je in dit artikel.

customer journey leadgeneratie

In 5 stappen naar een fit tussen je customer journey & contentcreatie

Content is dus belangrijk om (potentiële) klanten te bereiken. Maar dan moet je het wel strategisch aanpakken. Is dat nieuw voor jou? Dorthe zette 5 stappen onder elkaar die je een stuk dichter bij waardevolle en nuttige content brengt.

content creëren

Plan de juiste content op het juiste moment in de klantreis [stappenplan]

Heb je al wel veel content, maar zijn er diensten of processen waarbij jouw communicatie nog verbeterd kan worden? Boudewijn geeft je een stappenplan om alles in kaart te brengen en je contentstrategie effectiever te maken. Op die manier weet je wat je moet bieden, in welke vorm en via welk kanaal. Door verschillende collega’s erbij te betrekken, maak je hier een breed gedragen proces van.

Van IKEA naar Marktplaats: krijg meer inzicht in klantgedrag [3-stappenplan]

Ook Rosan is van mening dat het niet stopt bij een customer journey en content. Want het is niet voldoende om het gedrag van klanten te voorspellen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat grote IKEA-fans toch meubelen op Marktplaats kopen? Door klantbeleving in verschillende perspectieven te zetten en de context te onderzoeken, krijg je nog beter inzicht in je klanten.

Abonneer je en ontvang updates in je mail

Heb je nog geen genoeg van customer journey en wil je voortaan alle ontwikkelingen volgen? Meld je dan op de overzichtspagina aan en abonneer je op dit onderwerp. Op die manier krijg je bij ieder artikel dat we publiceren over customer journey een mailtje. Zo mis je niks en blijf je altijd op de hoogte!

pijl-blauw-maaikeh Alle artikelen over customer journey (en ontvang ze voortaan in je mail)