Strategie

Zet je customer journey op scherp! 11 artikelen waarmee je dat doet

0

Tussen het moment dat er een behoefte ontstaat bij je potentiële klant tot het moment dat hij een loyale klant wordt, is er werk aan de winkel. Hoe krijg je je klanten zo soepel mogelijk door al die processen geloodst? Vanaf 12 juni stond Frankwatching een week lang in het teken van de customer journey. In dit verzamelartikel zie je alle artikelen nog even handig op een rijtje. 

Een soepele klantreis én efficiënte processen: ga aan de slag en houd het praktisch

Je wil het je klanten zo makkelijk mogelijk maken, je communicatie effectief inzetten én alle bijbehorende (interne) processen efficiënt inrichten. Voor je het weet roept de ene afdeling dat je minder momenten van klantcontact moeten zijn, omdat dát efficiënter werkt. Tegelijkertijd ontdekt een andere afdeling dat klanten juist vaak nog veel vragen hebben, en het goed zou zijn als er meer contact met ze is. In dit artikel lees je hoe je het proces efficiënt houdt, en tóch je klanten soepel door de klantreis loodst.