Social media

Instagram advertising: 5 tips voor een #killerstrategy

0

Branded content doet het op Instagram een stuk beter dan op andere sociale media. Dat blijkt uit onderzoek. Het is voor bedrijven dus zinvol om via dit sociale kanaal te adverteren. Maar hoe pak je dat slim aan? In dit artikel krijg je 5 tips voor een #killerstrategy op Instagram.

Uit het onderzoek blijkt dat commerciële content op Instagram 58 keer meer engagement oplevert dan op Facebook, en zelfs 120 keer meer dan op Twitter. Ook blijven we gemiddeld 192 seconden op een pagina, wat langer is dan op welk ander sociale kanaal dan ook. Instagram is voor veel merken een ideaal platform om hun doelgroepen te bereiken. Maar waar moet je op letten als je besluit te adverteren op Instagram?

1. #tellyourstory

Instagram-gebruikers willen dat je ze een verhaal vertelt, niet een product verkoopt. Iedere afbeelding die je plaatst is een kans om dat verhaal te vertellen. Bij adverteren is het belangrijk dat je campagnes passen in je overall strategie. Het is goed om over ieder detail na te denken, zodat alles een samenhangend geheel vormt. Denk aan belichting, captions, hashtags en context-aanduidingen. Al deze details hebben invloed op het uiteindelijke resultaat.

Instagram-gebruikers willen dat je ze een verhaal vertelt, niet een product verkoopt.

Frank Body weet als geen ander wat zijn doelgroep motiveert en wat interactie oplevert. Het Australische merk is niet bezig met het verkopen van producten, maar vertelt jonge vrouwen zijn verhaal. Frank Body maakt op koffie gebaseerde skincare die vrouwen zich echt babes laat voelen. Bij het plaatsen van content wordt aan ieder klein detail gedacht: het beeld, de caption, hashtags, etc. Alles vormt een geheel. Hieronder een aantal quotes van Frank Body die dit goed weergeven:

“I make natural skincare for the days you don’t want to touch your legs & have them feel rougher than your last hangover.”

“Unlike your ex, I’m non-toxic. I use natural and naturally derived ingredients.”

“Like a man undoing a bra clasp, something went wrong.” (bij een 404 op de website)

 

Frank Body claimt ook de hashtag #thefrankeffect en stimuleert vrouwen om deze te gebruiken wanneer ze hun bevindingen over producten delen. Andere vrouwen worden vervolgens gestimuleerd om ook scrubs van het merk te kopen, te testen en hun ervaringen weer via #thefrankeffect te delen. Zo ontstaat er een sneeuwbaleffect: een grote stream aan reviews van duizenden klanten. Geniaal!

Hier lees je meer tips om tot een goede Instagram-strategie te komen.

2. #blendin

Normaal gesproken willen we graag opvallen met onze advertenties, toch? Daarom kiezen veel bedrijven voor grote koppen en felle kleuren op billboards en banners. Maar dat is juist waar je de fout ingaat bij adverteren op Instagram. Hier wil je juist dat je advertenties niet opvallen en als het ware blenden met je organische content. Als je doelgroep door haar feed scrolt, wil je dat jouw ad eruit ziet als het soort content dat ze ook zou zien bij vrienden of andere personen die ze volgt.

Vermijd ook vooral het gebruik van woorden op afbeeldingen. Dit schreeuwt gewoon “advertentie”. Tegenwoordig kunnen consumenten een advertentie al vanaf een kilometer afstand ruiken. Wil je resultaten boeken? Zorg er dan voor dat je advertentie waarde heeft en niet zomaar een plaatje is van het product dat je wil verkopen.

Hoe je niet #blendt:

Hoe je wel #blendt:

3. #beauthentic

Hoe moet content voor je advertentie er dan wel uitzien? Het draait op Instagram vooral om visual marketing en die draait weer om authenticiteit. Gebruik voor je advertenties (en trouwens voor alles wat je op Instagram deelt) authentieke en oprechte foto’s. Je pics moeten er écht en oprecht uitzien en niet lijken op in scène gezette reclame. Denk aan het soort content dat mensen leuk vinden op Instagram. Dit  is meestal inspirerend, goed gefotografeerd en met weinig tot geen gebruik van tekst. Je tekstuele content communiceer je in de vorm van een caption en met hashtags.

Je pics moeten er écht en oprecht uitzien en niet lijken op in scène gezette reclame.

Deze advertentie van Levi’s is een mooi voorbeeld: een authentieke, inspirerende en goed gefotografeerde foto, in combinatie met een goede caption en hashtag.

4. #spendmoneywisely

En nu volop adverteren? Nee, wees slim en kijk eerst naar welke content het organisch goed doet. Zie advertising niet als de klassieke manier van adverteren, maar als een manier om je content te versterken zodat je een groter publiek kunt aanspreken om weer meer betrokken volgers te trekken.

Kijk eerst welke content het organisch goed doet.

Maar welke content is een goed startpunt voor het kiezen van je betaalde promoties? Kijk naar wat je doelgroep deelt, zoek tussen je organische posts naar content met een hoge engagement rate en zet deze in als advertenties.

En dan? Testen! Omdat jij denkt dat het goede advertenties zijn, wil nog niet zeggen dat dat ook zo is. Je hebt hiervoor data nodig, en de enige manier om te bewijzen dat je advertenties optimaal presteren is door A/B te testen. Draai bijvoorbeeld twee advertenties met dezelfde afbeelding, maar met een andere tekst. Of gebruik dezelfde captions, maar test verschillende afbeeldingen, of kies voor afbeelding vs. video. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen van grote invloed zijn op je ROI.

Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld van Generation Tux, een bedrijf dat pakken verkoopt. Zij A/B-testen met twee totaal verschillende advertenties. Welke denk jij dat het beste scoort?

5. #keepitsimple

Het is ook belangrijk om het simpel te houden. Je doel moet altijd zijn om één product per advertentie te promoten. Maak het je doelgroep niet moeilijk, blijf weg van overmatige afleidingen en link direct door naar waar ze het product kan aanschaffen. Bij gesponsorde advertenties kun je een directe link plaatsen naar je product.

Maar hoe kun je er voor zorgen dat je Instagram sowieso meer shoppable is? Als iemand een van je posts leuk vindt en graag een product zou willen aanschaffen, moet hij (of zij) eerst naar je website, daar zelf op zoek gaan naar het product, alvorens hij het kan kopen. Door het gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken, is de kans groter dat ze je producten afnemen. Je kunt dit op een aantal manieren doen:

  • Voeg een link toe aan je bio
  • Gebruik tools als Like2Buy.it, 52grams en Dash Hudson (vooral gericht op cosmetica en fashion)
  • Zet comment selling in (van Soldsie). Als een gebruiker SOLD post onder een advertentie, wordt er een mobiel geoptimaliseerde factuur gestuurd. Na betaling wordt de bestelling verstuurd.
  • Maak een landingspagina voor je advertenties met een deeplink naar het product in je mobiele webshop. Dit vergt wel wat onderhoud. Alle content die je plaatst op Instagram moet namelijk ook op deze landingspagina geüpdatet worden.

Probeer het koopproces zo makkelijk mogelijk te maken voor je doelgroep. Het is aan jou om te bepalen hoe ver je daarin gaat. Denk je met deze tips aan de slag te kunnen gaan met Instagram advertising? Mis je nog iets of wil je graag iets anders kwijt? Comments below!